Важливо Новини

Люди повзуть до вікон, аби вхопити повітря, та б’ються за кисневі маски

У миколаївських лікарнях критично не вистачає кисню для хворих на коронавірус. У палатах хворі ділять між собою кисневі маски й дихають киснем по 10-15 хвилин. Кому не вистачає кисню, відчиняє вікно, аби хоч якось врятуватися.

Про це повідомили лікарі миколаївських медзакладів, передає “Обозреватель”.

У Миколаївській області в деяких лікарнях уже зайнято всі місця для хворих на коронавірус. Щоб хоч якось урятувати становище, в регіоні планують закривати дитячі й гінекологічні відділення та відкривати на їхній базі місця для пацієнтів із Covid-19. Ситуація погіршується щодня. І це при тому, що щодня у МОЗ запевняють, що ліжок та кисню в українських лікарнях вистачає.

Наприклад, у міській лікарні № 1 зайнято 96,7% ліжок, це 145 місць зі 150. У Миколаївському обласному центрі лікування інфекційних хвороб зі 110 місць зайнято 96 (87,3%). У Миколаївській лікарні № 5 – 87,4%, а в лікарні № 3 – 76,5%.

Не краща ситуація у місті й з киснем. За повідомленнями Миколаївської обласної адміністрації, із 1557 ліжок кисневі пункти мають тільки 502. Поки рятуються кисневими концентраторами, їх усього 225 на область.

“Я нічого не можу сказати поганого про медперсонал. Вони роблять те, що можуть. Але їх мало. Вони не можуть підійти до всіх, кому потрібно. А хворий не розуміє, він кричить, у нього істерика, йому погано, а кисню на всіх немає. Іноді дихали кілька людей по черзі по 10-15 хвилин від одного пункту. Якщо хтось затримував маску на хвилину, то й до рукопашної доходило. Тому що в палаті на вісім осіб тільки три пункти. А потім хтось помирав, його клали в мішку в коридорі й перестилали ліжко, тут же клали іншого пацієнта. Це дуже важко психологічно витримати. Ще вчора твоя сусідка телефоном із донькою розмовляла, а вранці її вже немає. Не врятували. Умирають, коли двоє, коли троє людей за день. Я сама думала, що не виживу – так погано було, але лікарі врятували, спасибі їм”, – розповідає пацієнтка однієї з лікарень Миколаєва.

Також не вистачає і медперсоналу. У деяких лікарів зміна триває 2-3 дні, а спати доводиться прямо на підлозі.

“Лікарі та медсестри просто вигорають на роботі. Зміна триває 2-3 дні. Вони сплять іноді на підлозі. Дуже багато важких пацієнтів, які бояться померти. Їм потрібен не тільки кисень, із ними потрібно сидіти, вмовляти не стягувати маску, щоб не задихнутися. Розповідати, що все з ними буде добре, витирати сльози. Що б не розповідали, але ситуація з киснем більш-менш у тих містах і районах, де є промислові підприємства, які взялися допомагати лікарням із закупівлею концентраторів й організацією кисневих пунктів. В інших усе, як і всюди. Потрібно міняти кисневі маски: комусь стало легше, дай подихати іншому. Один лежить із сатурацією, яка нижча за 80, і дивиться, як його сусід дихає киснем. Люди буквально повзуть до вікон, щоб відчинити й подихати. Це нестерпно”, – скаржиться медсестра реанімаційного відділення однієї з районних лікарень.

На сьогодні у Миколаївській області понад 500 інфікованих на 100 тисяч населення, коли за “норми” показник дорівнює 40. За останню добу в Миколаївській області зареєстровано 464 нові випадки Covid-19. Одужало хворих за добу – 1415, всього одужало – 7194. Померло всього від наслідків Covid-19 – 325, за добу – 2.

Leave a Comment