Волинь Новини

Погуляйко відзвітував про свою роботу

3 грудня 2020 року минає рік з часу призначення на посаду голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка. Увазі волинян пропонується звіт про роботу очільника області протягом 2019-2020 років.  

Указом Президента України від 02.12.2020 №871/2019 Юрія Михайловича Погуляйка було призначено головою Волинської обласної державної адміністрації.

3 грудня 2020 року Юрій Михайлович Погуляйко приступив до виконання повноважень голови Волинської обласної державної адміністрації.

Серед важливих викликів, які довелося долати виконавчій владі у 2020 році – поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19. Так, з 12 березня 2020 р. на всій території України було встановлено карантин. Відповідно всі сфери життєдіяльності відчули на собі вплив карантинних заходів.

Фінанси та бюджет

Станом на 1 грудня 2020 року в умовах дії карантинних заходів та обмеження економічної активності суб’єктів господарювання, пов’язаних з поширенням коронавірусної хвороби, до місцевих бюджетів області за загальним фондом надійшло 4771,5 млн грн, що на 269,7 млн грн, або на
6 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року. Надходження обласного бюджету склали 707 млн грн і на 6,5 відсотка або на 43 млн грн зросли проти минулорічних показників.

Незважаючи на вплив негативних факторів на наповнення бюджету, протягом останніх трьох місяців зберігається тенденція до підвищення рівня його виконання. Зокрема, в цілому по області за 11 місяців цього року бюджет області за власними доходами виконано на 98,2 відсотка (за 9 місяців – 96,7 відсотка, за 10 місяців – 97,3 відсотка).

Отриманий фінансовий ресурс на місцевому рівні та підтримка з державного бюджету дали змогу забезпечити нормальну роботу установ та організацій бюджетної сфери регіону та провести соціально важливі для розвитку області видатки.

Завдяки консолідованим зусиллям органів влади області усіх рівнів вдалося мобілізувати понад 155 млн грн коштів місцевих бюджетів на реалізацію заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню та поширенню коронавірусної хвороби. Зазначені ресурси спрямовано на придбання медичного обладнання, апаратів ШВЛ, матеріальне забезпечення працівників охорони здоров’я, придбання медикаментів, дезінфікуючих засобів, засобів індивідуального захисту, інші напрями.

При цьому, в умовах недоотримання доходів місцевих бюджетів у зв’язку зі зменшенням ділової активності під час пандемії COVID-19, обласною державною адміністрацією протягом 2020 року вжито заходів щодо стабілізації бюджетних показників, залучення до бюджету додаткових надходжень внаслідок ефективного управління наявними ресурсами, концентрації зекономленого ресурсу внаслідок функціонування закладів соціально-культурної сфери області в умовах карантину для вирішення першочергових питань фінансового забезпечення делегованих державою та власних повноважень обласної ради.

У травні та липні цього року невикористані залишки асигнувань головних розпорядників коштів обласного бюджету, утворені внаслідок роботи в умовах карантину, на загальну суму 72,6 млн грн було відтерміновано на грудень 2020 року. Крім цього, за дорученнями голови облдержадміністрації було запроваджено обмеження на перерозподіл коштів, передбачених в обласному бюджеті на оплату енергоносіїв і комунальних послуг.

Заходи з економії ресурсів бюджету дозволили забезпечити розміщення зекономлених коштів обласного бюджету на депозитах та залучення на цій основі додаткових ресурсів з метою часткової компенсації невиконання бюджету за доходами. У звітному періоді до обласного бюджету залучено
3 млн грн банківських відсотків за розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на депозитах, що перевищує враховані у бюджеті показники у 6 разів.

Виконання видаткової частини обласного бюджету свідчить про дієвість та ефективність заходів, що вживались обласною державною адміністрацією. Протягом року збережено контрольованою ситуацію із виплатою заробітної плати працівникам бюджетної сфери, що утримуються з обласного бюджету, відповідно до потреби здійснюються інші першочергові виплати.

При цьому, в обласному бюджеті станом на грудень зекономлено достатньо коштів для вирішення питань фінансової підтримки закладів охорони здоров’я до кінця року, у першу чергу пов’язаних з оплатою енергоносіїв та виплатою заробітної плати медичним працівникам. Головою облдержадміністрації найближчим часом буде ініційоване скликання позачергової сесії обласної ради для спрямування належного ресурсу медикам області.

Медицина

Особливі виклики стояли та стоять перед системою охорони здоровꞌя області.

В умовах реформування системи закладів охорони здоровꞌя, що, природньо, вже створює окреме навантаження, нам довелося залучати додаткові організаційні, фінансові, матеріальні, людські ресурси до боротьби із пандемією.

Станом на 3 грудня поточного року 44 лікувальні заклади області підписали договір з Національною службою здоровꞌя України щодо надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19 та отримують фінансування на доплату до 300% медичному персоналу, а саме:

  • за 29-м пакетом «Медична допомога, яка надається мобільними медичними бригадами, що створені для реагування на гостру респіраторну вірусну хворобу COVID-19, cпричинену коронавірусом SARS-CoV-2» підписали договір 24 заклади первинної медичної допомоги;
  • за 31-м пакетом «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» – підписали договір 19 закладів;
  • за 28-м пакетом «Екстрена допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» – підписав договір 1 заклад.

В тому числі 42 заклади спеціалізованої медичної допомоги підписали договір з Національною службою здоровꞌя України щодо підвищення заробітних плат медичному персоналу (25, 50, 75% до окладу) за 33-м пакетом «Перехідне фінансове забезпечення комплексного надання медичних послуг закладами охорони здоров’я», умови якого застосовуються з 01.09.2020 року.

Голова обласної державної адміністрації тримає на постійному щоденному контролі питання протидії поширенню коронавірусної хвороби та боротьби з її наслідками.

Станом на 03.12.2020 стаціонарну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 надають 19 закладів охорони здоров’я області. У цих закладах розгорнуто 1486 ліжок (74,5% від потреби, загалом за вимогами МОЗ потреба – 1995 ліжок). З усіх розгорнутих ліжок 73,1% забезпечені киснем. Заповненість розгорнутих ліжок складає 43%, тоді як по Україні показник – 49%. При перевищенні зазначеного показника завантаженості ліжок більше ніж за 50%, область готова до введення  в дію додаткових інфекційних ліжок, передбачених для розгортання під COVID-19.

Введення додаткових ліжок здійснюється поступово, згідно окремих графіків та у відповідності до показника захворюваності. Так, 26 листопада поточного року перших пацієнтів прийняв тимчасовий інфекційний стаціонар відокремленого структурного підрозділу КП «Луцька міська клінічна лікарня». Загальна кількість ліжок, на яку розрахований заклад – 214,  введено в дію – 60, в тому числі 17 ліжок інтенсивної терапії.

Проводиться щоденна робота зі збільшення ліжок, забезпечених підведенням кисню. Наразі таких ліжок у закладах області 868 (станом на 03.12.2020 зайнято хворими 278 ліжко-місць забезпечених киснем, 32,0% від всіх кисневих ліжок). Ліжка забезпечуються киснем як шляхом централізованого підведення, так і за рахунок кисневих концентраторів.

Попри непросту ситуацію, спричинену поширенням коронавірусної інфекції, в системі охорони здоровꞌя області продовжується реалізація заходів, які мають на меті довгострокову перспективу.

В області в рамках Національної програми «Велике будівництво» здійснюється реконструкція приймальних відділень у семи опорних лікарнях, визначених МОЗ. Станом на 1 грудня 2020 року введено в експлуатацію приймальне відділення КНП «Нововолинська центральна міська лікарня». До кінця поточного року заплановано введення в експлуатацію приймальних відділень в КНП «Камінь-Каширська центральна районна лікарня», КНП «Любомльське територіальне медичне об′єднання» та КНП «Ратнівська центральна районна лікарня». Загальна кошторисна вартість робіт – 117,5 млн грн (з них: 56,0 млн грн – кошти державного бюджету – надійшли у повному обсязі, 61,5 млн грн – кошти місцевих бюджетів). Приймальні відділення ще трьох опорних закладів буде реконструйовано до 30 червня 2021 року.

За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості передбачено збудувати та реконструювати 33 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини (далі – АЗПСМ). На сьогодні завершені роботи на 19 АЗПСМ, решта планується завершити до кінця поточного року. Для закладів охорони здоров’я сільської місцевості закуплені 47 автомобілів. Проводяться відкриті торги на закупівлю 108 комплектів телемедичного обладнання для АЗПСМ в сільській місцевості.

У 2020 році на 100 відсотків завершено реалізацію трьох компонентів субпроєкту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» (закупівля медобладнання, ІТ-компонент та навчання медичного персоналу). В обласні заклади охорони здоров’я завершено поставку всього закупленого медичного обладнання. Зокрема, поставлено ряд розхідних матеріалів (стенти, набори для коронарографії, йодовмісна речовина) та завершено поставку, монтаж і пуско-налагоджувальні роботи кисневої станції в КП «Волинська обласна клінічна лікарня». Реалізація 4-го компоненту (будівельного) перебуває на завершальній стадії. Зокрема, з 32 об’єктів на 25-ти об’єктах вже завершені ремонтно-будівельні роботи, 9 з них вже введено в експлуатацію (амбулаторії загальної практики сімейної медицини у м. Луцьку, селах Піддубці, Забужжя, Нуйно, Замшани, Печихвости, Журавники, Лобачівка, Бузаки), ще 7 об’єктів отримають декларації найближчим часом, по 9-х об’єктах готуються документи для подачі на ДАБІ. Роботи ще в 7 амбулаторіях тривають. З них 6 об’єктів будуть завершені до 15 грудня, ще 1 об’єкт – до 25 грудня 2020 року. Вартість будівельного компоненту становить 137,2 млн гривень.

Забезпечено підключення КП «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» до інформаційно-аналітичної системи «Централь 103». Це національна ІТ-система, що контролює якість надання екстреної медичної допомоги та пришвидшує прибуття перших реагувальників та бригад ЕМД. Система в режимі онлайн моніторить роботу обласних центрів екстреної медичної допомоги та отримує повну інформацію про звернення та результати їх обробки, а також є «містком» для обміну інформацією між обласними диспетчерськими 103 та іншими службами. Персонал волинської швидкої допомоги пройшов курс навчання, аби успішно працювати з цим програмним продуктом. Наразі всі виклики на «103» надходять до цієї системи.

Програма «Велике будівництво»

У 2020 році Президентом України було ініційовано Програму «Велике будівництво». Адже саме розбудова країни і покращення життя людей є основою для розвитку як держави в цілому так і кожного її регіону, кожного міста та громади.

Окрім обꞌєктів системи охорони здоровꞌя в області в рамках цієї програми будуються, капітально ремонтуються або ж реконструюються 7 шкіл, 3 садочки, 2 об’єкти спортивної інфраструктури, на що передбачено 171,7 млн грн, у т. ч.: 153,1 млн грн – коштів державного фонду регіонального розвитку та 18,6 млн грн – коштів місцевих бюджетів.

Станом на 03.12.2020 освоєно 116,2 млн грн, з них: 106 млн грн коштів державного фонду регіонального розвитку (або 78 % до профінансованого обсягу) та 10,2 млн грн коштів місцевих бюджетів.

Завершені роботи на 9 об’єктах (школи в м. Горохів та в смт Турійськ, смт Люблинець, смт Луків та Маневичі, садочки у селах Дачне та Крупа, спортивна інфраструктура в с. Вербка та Гірки), з них: по 2 – отримано сертифікат про готовність об’єктів до експлуатацію, по 3 об’єктах – на розгляді у ДАБі та по 4 об’єктах – готуються документи для подання ДАБі).

Завершення будівництва дитячого садочку в с. Жиричі планується у грудні 2020 року.

У зв’язку із значною вартістю будівництва загальноосвітніх шкіл в селах Башлики та Піща (кошторисна вартість – 169 млн грн; залишок кошторисної вартості на 01.01.2020 – 144 млн грн) введення їх в експлуатацію передбачається у 2021 році.

На шести об’єктах з метою здійснення онлайн-спостереження за будівництвом об’єктів встановлено камери відеоспостереження (школи в селах Башлики, Гірки, Піща, селищі Маневичі, ДНЗ у селах Крупа та Жиричі).

Дорожня інфраструктура

Важливою складовою розвитку інфраструктури країни і області є належний стан доріг.

У рамках програми «Велике будівництво», ініційованої Президентом України в області у 2020 році здійснюються ремонтно-будівельні роботи на міжнародних, національних, регіональних та територіальних автомобільних автодорогах державного значення.

Загальна протяжність міжнародних доріг державного значення в області становить 326,8 км. Буде відремонтовано – 31,3 км доріг, на що виділено 748,2 млн гривень. Оперативне виконання станом на 30.11.2020 – 654,256 млн гривень. Освоєно коштів (касові видатки) – 416,996 млн. гривень. Ведуться роботи на 31,3 км доріг.

Загальна протяжність національних доріг державного значення в області – 182,4 км. Буде відремонтовано – 5,85 км доріг, на що виділено 113,4 млн гривень. Оперативне виконання станом на 30.11.2020 – 113,4 гривень. Освоєно коштів (касові видатки)– 100,881 млн гривень. Завершені роботи на – 5,85 км доріг.

Загальна протяжність регіональних доріг державного значення в області – 242,0 км. Буде відремонтовано 32,5 км доріг, на що виділено 22,6 млн гривень. Оперативне виконання станом на 30.11.2020 – 471,382 млн гривень. Освоєно коштів (касові видатки) – 340,896 млн гривень. Ведуться роботи на 32,5 км доріг.

Загальна протяжність територіальних доріг державного значення в області – 1042,8 км (13 доріг). Буде відремонтовано – 46,1 км доріг на що виділено 388,1 млн гривень. Оперативне виконання станом на 30.11.2020 – 237,367 млн гривень. Освоєно коштів (касові видатки) – 104,175 млн грн. Ведуться роботи на – 46,1 км.

Станом на 30.11.2020 оперативне виконання по всіх об’єктах автомобільних доріг загального користування державного значення програми «Велике будівництво» становить 1476,4 млн гривень. Профінансовано ремонтно-будівельних робіт на загальну суму 962,948 млн гривень.

Під час перебування в області 22.10.2020 Президента України
Володимира Зеленського головою обласної державної адміністрації Юрієм Погуляйком було піднято питання ремонту доріг області. Зокрема, доведення автодороги М-07 Київ – Ковель – Ягодин (на м. Люблін) міжнародного значення до І технічної категорії відповідно до розробленої ПКД 2020 р. та поліпшення транспортно-експлуатаційних властивостей автодороги загального користування державного значення Піща – Любомль Т-03-02 Піща – Шацьк –Любомль – Володимир-Волинський – Павлівка –Горохів – Берестечко –Козин – /М-06/ км 0+000 – 45+500.

У 2020 році в рамках програми Президента України «Велике будівництво» в області велись ремонтні роботи і на дорогах місцевого значення та комунальної власності.

За підсумками 2020 року буде відремонтовано 34 дороги місцевого значення загальною протяжністю 67,356 км та 69 доріг комунальної власності, загальною протяжністю 49,106 км.

На зазначені роботи виділено 781,5 млн грн з державного бюджету.

Станом на 01.12.2020 з держбюджету надійшло 715,607 млн гривень. Оперативне виконання – 460,662 млн гривень. Освоєно (касові видатки) – 382,811 млн гривень.

Влаштовано верхніх шарів дорожнього покриття 41,993 км, введено в експлуатацію 5 об’єктів поточного середнього ремонту доріг місцевого значення (28,2 км). Відремонтовано 4 мости загальною протяжністю 103,8 метрів погонних.

Проведено капітальний ремонт 58 вулиць і доріг комунальної власності протяжністю 30,8 км.

Проєктом Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» передбачено субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області у сумі 710 778,5 тис. гривень.

Агропромисловий розвиток

Волинь – край аграрний. Саме тому, практично через місяць вступу на посаду, 3 січня голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко провів робочу зустріч із провідними агровиробниками області. Відбувся перший активний діалог: усі питання, які озвучували аграрії очільнику облдержадміністрації, прохання та пропозиції щодо подальшої роботи практично виконані. Підготовлено листи до центральних органів влади задля вирішення проблемних питань аграріїв.

Не дивлячись на економічну кризу та інші негативні чинники, в т. ч. через карантинні заходи в зв’язку з коронавірусом COVID 2019, найперше, що вдалося у поточному році – не допустити спаду обсягів виробництва.

Питома вага області у виробництві продукції сільського господарства в державі за січень-жовтень 2020 року становила 2,8 відсотка, за темпом виробництва продукції сільського господарства область посідає 6 місце в державі.

У рейтингу регіонів за кількістю сільськогосподарських тварин, станом на 01.11.2020 область посідає 6 місце за кількістю птиці (9593,1 тис. голів), 10 місце за кількістю корів (79,4 тис. голів), 11 – за кількістю свиней (259,9 тис. голів).

У рейтингу регіонів по виробництву сільськогосподарських культур станом на 01.11.2020, область посідає 2 місце у виробництві жита (71 тис. тонн), 7 місце у виробництві ріпаку (142 тис. тонн), 8 місце у виробництві картоплі (1200 тис. тонн) та 9 місце у виробництві цукрових буряків (241 тис. тонн).

З метою підвищення рівня поінформованості сільгоспвиробників у 2020 році проводилась відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо запровадження ринку землі та законодавчих ініціатив в АПК, розвитку сімейних фермерських господарств.

В рамках приватно-державного партнерства області спільно з компанією «УкрМілкІнвест» впроваджується проєкт, який сприяє створенню сімейних молочних ферм. Так у лютому поточного року був підписаний Меморандум про співпрацю між обласною державною адміністрацією, місцевими радами, компанією «УкрМілкІнвест».

Відповідно до статті 81 Закону України «Про фермерське господарство» в області у поточному році зареєстровано перших 15 сімейних фермерських господарств (далі – СФГ) без статусу юридичної особи у формі ФОП, з них 10 СФГ займаються молочним скотарством.

За десять місяців поточного року спостерігається позитивна динаміка з виробництва тваринницької продукції в сільськогосподарських підприємствах. Збільшено виробництво м’яса на 3,8 відсотка до минулого року, молока – на 5,5 та яєць – на 23,7 відсотка.

Поточний рік видався рекордним на виробництво зернових та зернобобових культур аграріями області. Після завершення збору кукурудзи очікуємо валове виробництво зернових та зернобобових – 1,4 млн тонн, що є найбільшим показником за всю історію розвитку Волині.

Аграрії області вкладають власні інвестиції у розвиток виробництва, створюють нові робочі місця. Так ПрАТ «Володимир Волинська птахофабрика» завершено будівництво першої черги цеху забою та переробки курей-бройлерів, вартість будівництва 142 млн гривень. Це найсучасніший комплекс, який будується за європейськими технологіями;
15 вересня 2020 року голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко відвідав це підприємство.

Розвитку аграрної галузі сприяє державна фінансова підтримка. Завдяки проведеній інформаційній роботі у поточному році 277 агровиробників та 680 пасічників взяли участь у державних програмах підтримки і за 11 напрямками отримають фінансовий ресурс сумарно 120 млн гривень.

За ініціативи голови облдержадміністрації 16 вересня
2020 року відбувся XXXVI Регіональний форум «Органічна Україна 2020. Луцьк» у форматі ZOOM конференції, адже на Волині зареєстровано 19 операторів сертифікованих «Органік стандарт», в користуванні яких знаходиться 4,4 тис. га сільськогосподарських земель з органічним статусом.

Певні позитивні напрацювання є у харчопереробній промисловості, незважаючи на те, що індекс виробництва харчових продуктів, напоїв за січень-жовтень 2020 року порівняно з відповідним періодом до минулого року становив 99,3 відсотка, жовтень 2020 року до вересня поточного року – 106,9  відсотка.

Економіка

В частині економіки слід зазначити наступне.

В умовах дії карантинних заходів та обмеження економічної активності суб’єктів господарювання, пов’язаних з поширенням коронавірусної хвороби погіршилися окремі економічні показники, хоча окремі з них покращились. Так, індекс промислової продукції у жовтні 2020 року порівняно з попереднім місяцем та жовтнем 2019 року становив відповідно 109,9 відсотка та 105,4 відсотка.

Через вимушені карантинні заходи багато платників податків повністю або частково зупинили господарську діяльність. Але у добувній промисловості та розробленні кар’єрів відносно січня-жовтня 2019 року індекс промислової продукції склав 67,6 відсотка, у переробній – 92,9 відсотка, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 99,4 відсотка.

Незважаючи на загальний спад у переробній промисловості, досягнуто приросту на підприємствах:

– з виробництва хімічних речовин і хімічної продукції на 0,6 відсотка;

– з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності на 0,9 відсотка;

– з виробництва гумових і пластсмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції на 15,7 відсотка. Вагомі результати отримані на  підприємствах, які виробляють упаковку та тару. Були організовані  візити заступника голови  облдержадміністрації Троханенка О. з метою вивчення проблемних питань діяльності таких підприємств.

У січні-вересні 2020 року реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) без ПДВ та акцизу на 22,1 млрд  гривень.

Оборот роздрібної торгівлі у січні-жовтні 2020 року становив
18,2 млрд грн, що на 13,2 відсотка більше від обсягу відповідного періоду 2019 року. У жовтні порівняно з вереснем 2019 року оборот збільшився на 3,8 відсотків.

Роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі (юридичних осіб) у січні-жовтні становив 11,5 млрд грн і збільшився проти відповідного періоду 2019 року на 16,2 відсотка.

У січні-вересні 2020 року суб’єктами господарювання області за рахунок усіх джерел фінансування вкладено 7482,6 млн грн капітальних інвестицій, індекс яких до січня-вересня 2019 року становив 82,2 відсотка.

Загальний обсяг прямих інвестицій (акціонерного капіталу), внесених в економіку області за весь період інвестування, на 30 червня 2020 року становив 274,2 млн дол. США.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у жовтні 2020 року становила 9861 грн  що майже в 2 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (5000 грн).

Порівняно з вереснем 2020 року розмір середньої номінальної заробітної плати збільшився на 1,0 відсоток, а за останні 12 місяців (відносно жовтня 2019р.) – на 9,9 відсотка.

Індекс реальної заробітної плати у жовтні 2020 року порівняно з вереснем 2020 року становив 99,9 відсотка, відносно жовтня 2019 року – 106,1 відсотка.

Волинь активно працювала з реалізації державних ініціатив щодо підтримки громадян, які втратили роботу, підприємств, які оплачували простій працівникам. Для виплат персоналу підприємств компенсації із часткового безробіття та фінансової допомоги ФОПам, малому і середньому бізнесу за вимушений простій у зв’язку з карантином Волинь отримала 100 мільйонів гривень.

Також внесено зміни до відповідних положень регуляторного порядку в частині спрощення процедури оформлення документів для отримання цих виплат, у тому числі продовження з 30 до 90 днів терміну, за який надається така допомога. Найбільша сума – майже 10 мільйонів гривень була виплачена 4597 працівникам компанії «Кромберг енд Шуберт» за місячний простій. Всього цією послугою скористалися 240 фірм та ФОПів, на яких працює майже 5000 осіб.

На 1 листопада 2020 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 58,8 млн грн, з неї 56,3 млн грн припадало на економічно активні підприємства. Заборгованість працівникам економічно активних підприємств у жовтні 2020 року збільшилась на 34,0 відсотки.

Найбільшими боржниками із виплати заробітної плати є вугільні підприємства, які знаходяться у сфері управління Міністерства енергетики та захисту довкілля України. За оперативною інформацією станом на
27 листопада 2020 року борги з виплати заробітної плати перед працівниками підприємств вугільної галузі становили 22 038,8 тис. гривень.

З метою підтримки вугільних підприємств області, забезпечення обсягів видобутку вугілля обласною державною адміністрацією неодноразово направлялися звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України та Міністра енергетики та вугільної промисловості України, за результатами розгляду яких отримано фінансування для безаварійного утримання комплексу Шахти №10
в розмірі 65 млн гривень.

За участю керівництва обласної адміністрації 18 листопада поточного року відбулось публічне обговорення пропозицій та зауважень до проекту Концепції Державної програми трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року.

У квітні в рамках державно-приватного партнерства підписано меморандум про співпрацю з потенційним інвестором-компанією Сонарсен, який готовий створити 200-300 нових робочих місць та збільшити податкові надходження до бюджетів усіх рівнів на 7 мільйонів за рік. Проєкт, який вирішить багато проблем, адже інвестор має намір переробляти породи шахтних териконів, які роками накопичуються та займають значні площі поблизу Нововолинська. Загальна вартість проєкту від 60 мільйонів євро.

Серед основних завдань 2021 року наступні:

– в рамках Меморандуму збудувати сучасний завод з виробництва інноваційних будівельних сумішей на основі унікальної технології;

– поширення досвіду інвестування в переробку відходів шахтного виробництва в рамках реалізації Концепції Державної програми трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року.

В березні цього року в області затверджено Стратегію розвитку Волинської області на період до 2027 року (далі – Стратегія), яка є головним плановим документом розвитку Волині на довгострокову перспективу і затверджена рішенням обласної ради від 12 березня 2020 року №29/16.

Стратегія враховує специфіку регіонального планування, особливості соціально-економічного розвитку регіону та спрямована на вирішення його нагальних проблем. Стратегія визначає основні завдання місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, спрямовані на її виконання.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України в області розроблено План заходів на 2021-2023 роки (перший етап) з реалізації Стратегії Волинської області, який затверджений  рішенням обласної ради від 10 вересня 2020 року № 31/8. Підготовка Плану реалізації проводилася відповідно до загальних цілей, визначених Стратегією з огляду на наявні та передбачувані можливості розвитку і виклики та цілей Сталого розвитку ООН. Мінрегіоном відзначено професійне врахування гендерних особливостей в затверджених стратегічних документах.

У 2021 році планується реалізувати пілотний проект за участю ОТГ області щодо вивчення законодавчої бази щодо впровадження гендерноорієнтованих рішень в громадах.

Станом на 01.12.2020 розпорядниками коштів місцевих бюджетів проведено 117 113 процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, за результатами яких укладено 115 551 договір на загальну суму 15,378 млрд гривень. Участь у закупівлях взяли 12 490 учасників. Це забезпечило в середньому 2,32 пропозицій на одні торги, що свідчить про достатній рівень конкурентності та прозорості в проведених торгах.

Серед перших заходів, які було ініційовано головою Волинської облдержадміністрації Юрієм Погуляйком – легалізація діяльності торгівлі нафтопродуктами, бо Волинь була в числі лідерів з діяльності незаконних заправних станцій, які збували контрафактні нафтопродукти. В області проводяться заходи, спрямовані на припинення незаконної торгівлі нафтопродуктами. За інформацією міжвідомчої робочої групи з ліквідації нелегального обігу та нелегальної торгівлі нафтопродуктами на території області (далі – міжвідомча робоча група), протягом 2020 року за результатами вжитих заходів:

1) виявлено діяльність 21 підпільної АЗС, 7 з яких демонтовано;

2) вилучено з незаконного обігу 64,4 тонни паливно-мастильних матеріалів сумнівної якості, які реалізовувались без дозвільних документів, вартістю 1 млн 730 тис. грн, а також обладнання для його розливу та зберігання на суму 1 млн 494 тис. гривень.

Щодо 17 осіб складено протоколи про адміністративні правопорушення, розпочато 2 кримінальні провадження.

Станом на 01 грудня 2020 року видано ліцензії:

  • на право роздрібної торгівлі паливно-мастильними матеріалами – 197;
  • на зберігання паливно-мастильних матеріалів – 865;
  • на здійснення оптової торгівлі – 61.

Зареєстровано 236 акцизних складів, з них – 6 нафтобаз.

Також в області постійно працюють міжвідомчі групи з питань легалізації діяльності пилорам, піщаних кар’єрів, відстежується та припиняється незаконна діяльність асфальтобетонних заводів.

Забезпечено здійснення заходів у рамках реформування системи надання адміністративних послуг: в області створено та функціонує 36 ЦНАП (12 у райдержадміністраціях та 4 – у містах обласного значення, інші – в ОТГ області).

Волинь увійшла в число 6-ти пілотних областей України, де відпрацьовується трансформація ЦНАПів райдержадміністрацій. Протягом звітного періоду 3 ЦНАПи області – Шацької, Ковельської та Іваничівської райдержадміністрації трансформовано до органів місцевого самоврядування, Адміністрація сприяла розширенню кількості місць реєстрації фізичних і юридичних осіб, зокрема в містах обласного значення: Нововолинськ, Ковель, Володимир-Волинський (раніше лише м.Луцьк надавав такі послуги). З метою надання комплексної послуги «Є-Малятко» 3 міста обласного значення – Луцьк, Ковель та Володимир-Волинський підключені до вебпорталу електронних послуг «Портал Дія».

Серед питань, які будуть вирішуватися у 2021 році – завершення трансформації ЦНАПів райдержадміністрацій.

Зовнішньоекономічна та міжнародна діяльність

Розвиток транскордонного співробітництва визначено однією із стратегічних цілей Стратегії розвитку Волинської області на період до 2027 року оскільки транскордонне співробітництво набуває особливої актуальності в контексті європейського вектора інтеграції України.

Поглиблення транскордонного співробітництва відкриває нові можливості і резерви для активізації господарської діяльності. З цією метою голова Волинської облдержадміністрації 5-6 лютого 2020 року здійснив робочу офіційну поїздку до м. Жешув Республіки Польща для участі у ХІІІ Форумі Європа-Україна «Нові можливості, старі загрози». Окрім того керівництво облдержадміністрації здійснило 8 офіційних зустрічей з представниками іноземних країн Німеччини, Білорусі, Литви, Австрії, Чехії та Бельгії.

Протягом 2020 року в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» у Волинській області успішно впроваджувалися 17 проєктів на загальну суму грантових коштів близько 17 млн євро. На сьогодні більшість проєктів знаходяться на завершальному етапі впровадження, успішно виконуючи передбачені заходи, а саме:

– будівництво нових доріг в с. Заброди та с. Лучичі – близько 4,25 км;

– будівництво каналізаційної мережі та очисних споруд у
смт Шацьк, с. Гаївка, с. Мельники с. Світязь, с. Пульмо;

– реставраційні заходи щодо комплексу національних пам’яток – Чарторийська вежа з стінами та єзуїтський монастир та створення музею-студії у відновленій вежі міста Луцька;

– перебудова дороги ділянки з села Костюхнівка до дороги М-07 близько 16,8 км;

– перебудова вул. Рівненської, заміна 27 світлофорів та 46 знаків дорожнього руху та встановлення 358 вуличних ліхтарів будівництво тротуару та велосипедної смуги (1,45 км) уздовж вул. Рівненської;

У 2020 році 5 нових проєктів пройшли конкурсний відбір в рамках тематичної цілі «Спадщина» і розпочинають свою реалізацію, що дозволить залучити в область понад 173 тис. євро.

З метою збільшення інвестиційної привабливості області, додаткової промоції за сприяння та підтримки голови обласної державної адміністрації у 2020 році створено Інвестиційний портал Волинської області, на якому розміщена інформація щодо діючих та реалізованих інвестиційних проєктів, інвестиційні пропозиції та інформація про вільні земельні ділянки в області (Greenfield та Brownfield). Це основна платформа, яка сприятиме залученню потенційних інвесторів та популяризації інвестиційних можливостей області серед ділових кіл як вітчизняних, так і іноземних суб’єктів господарювання.

У 2020 році проведено консультації з потенційними інвесторами, а саме:

  • Іспанський професійний офіс Ortiz Martos Abogados S/C (O&M) щодо встановлення станції плазмової газифікації (утилізації) сміття;
  • Бельгійська компанія MONKS International, з якими відбулася зустріч, планує розпочати виробництво матрацних чохлів для ліжок в Україні, зокрема, у Волинській області. Орієнтовний обсяг вкладення іноземних інвестицій 3-5 мільйонів євро;
  • ТОВ «UDPR-Wind» (м.Київ) з інвестиційним проєктом «Будівництво вітропарку потужністю до 200 МВт на вільних землях Затурцівської ОТГ Локачинського району Волинської області» на загальну суму 7,5 млрд грн. На сьогодні у проєкт вже вкладено 26,3 млн грн приватних інвестицій місцевого походження. В рамках реалізації проєкту розроблені схема планування території та детальний план території. На цей час в процесі розробки Меморандум про співпрацю Волинської облдержадміністрації та ТОВ «UDPR-Wind».
  • ТОВ «ВЕК «Волинь» з інвестиційним проєктом «Виробництво електроенергії та тепла з низькою собівартістю на основі використання альтернативного котельного палива та біо-маси» на загальну суму 10 млн дол. США.

В 2021 році планується:

– розроблення дорожньої карти інвестора, яка буде розміщена на Інвестиційному порталі області;

– проведення інвестиційного бізнес-форуму;

– супровід інвесторів, а також робота з організації проведення переговорів з потенційними інвесторами.

Для Волині, яка володіє потужним рекреаційним потенціалом, важливою є ініціатива Президента України із розробки регіональних проектів, які можуть бути цікавими для інвестування, так званих туристичних магнітів.

На виконання цієї ініціативи вибрано та презентовано 5 туристичних магнітів області (1. Луцький замок; 2. Озеро Світязь. Шацьке поозер’я; 3. Стародавній Володимир; 4. Сваловичі. Нацпарк “Прип’ять – Стохід”; 5. Олика. Резиденція Радзивіллів.). Розроблено 7 концептуальних туристичних маршрутів http://www.tourism.volyn.ua/ua/Marshruti.html.

У співпраці з GOOGLE відзнято, 12 віртуальних турів за технологією googlestreetview, що опубліковані на картах google, які уже набрали 150 тисяч переглядів.

Відзнято фото- та відео- контент по туристичних магнітах, створено 6 промоційних відеороликів https://www.youtube.com/channel/UClZVx2iD-ud9-udEx3s0-7A. Завершуються роботи з інтеграції нового туристичного контенту у веб портал http://www.tourism.volyn.ua.

Разом із Державним агентством розвитку туризму України опрацьовано дорожню карту щодо повноцінної реалізації необхідних рішень щодо промоції туристичних магнітів області на державному рівні. Готуються до верстки матеріали зі створення третього туристичного каталога «Volyn unique».

В рамках проєкту «Кишенькова країна» – це наймасштабніше 3D-оцифрування об’єктів матеріальної культурної та архітектурної спадщини України за підтримки Українського культурного фонду, разом з командою SKEIRON за технологією AR cтворено та випущено сувенірну листівку із Луцьким замком (https://skfb.ly/6UEvu).

У 2021 році планується продовження реалізації заходів з розвитку туристичної інфраструктури та матеріально-технічної бази туристично-рекреаційної галузі, рекламно-інформаційного забезпечення та промоції туристично-рекреаційного потенціалу області.

Екологія та охорона довкілля

В частині екології та охорони довкілля обласною державною адміністрацією здійснено низку заходів.

За поданням облдержадміністрації рішенням обласної ради від 13.10.2020 № 32/13 на два роки продовжено термін дії Регіональної екологічної програми «Екологія 2016-2020», затвердженої рішенням обласної ради від 10 лютого 2016 року № 2/27 (зі змінами).

На виконання Національного плану управління відходами до 2030 року, схваленого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року № 117-р, завершується розроблення Регіонального плану управління відходами у Волинській області до 2030 року.

Облдержадміністрацією організовано розроблення Концепції програми збереження Шацького поозер’я.

В рамках її реалізації виділено кошти обласного бюджету (фонду охорони навколишнього природного середовища) на проведення заходів:

– моніторингові дослідження стану природного середовища на території Волинської області в зоні можливого впливу кар’єру будівельних матеріалів «Хотиславський» (Республіка Білорусь) в сумі 170,0 тис. гривень;

– розроблення наукового обґрунтування підвищення ефективності використання внутрішньогосподарської меліоративної мережі Копаївської меліоративної системи з метою підвищення рівня водозабезпечення Шацького поозер’я в сумі 168,0 тис. гривень.

Облдержадміністрацією підготовлено та рішенням обласної ради від 12.03.2020 №29/22 затверджено створення 2 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення: ботанічного заказника «Фітеума» та гідрологічного заказника «Перемильський» на площі 766 га.

Зважаючи на серйозність ситуації та важливість природного комплексу для життєдіяльності області вже 5 грудня 2019 голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко ознайомився з проблемами Шацького поозерꞌя, здійснивши робочу поїздку в Шацький район. Це питання перебуває на постійному контролі очільника області.

Житлово-комунальне господарство

У сфері житлово-комунального господарства робота виконавчих органів влади була спрямована на скорочення споживання природного газу, забезпечення безперешкодного проходження опалювальних сезонів.

В області продовжується реалізація інвестиційних проектів, спрямованих на переведення споживачів природного газу на інші види палива та енергії. В м. Ковель на котельні по вул. Володимирська, 85 встановлено та введено в експлуатацію котел з виробництва теплової енергії з альтернативних видів палива потужністю 3,5Мвт. Також, за 2020 рік станом на 01.11.2020 на 40 котельнях виконано робіт з модернізації, реконструкції, технічного переоснащення, котельного обладнання та заміна теплових мереж на попередньоізольовані труби на суму 26814,53 тис. грн, що дозволить скоротити споживання природного газу орієнтовно на 2046,4 тис. куб. метрів на рік.

Опалювальний сезон 2019-2020 років в області пройшов стабільно, без великих аварійних та надзвичайних ситуацій. Підприємства тепло- та водопостачання, електро- і газопостачання, житловоексплуатуючі організації забезпечили безперебійне надання житлово-комунальних послуг.

Всі теплопостачальні підприємства області, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу», забезпечили у січні-квітні 2020 року перерахунок вартості теплової енергії та гарячого водопостачання, що зменшило вартість даних послуг на 20-25%.

Підготовка до опалювального сезону в області у 2020 році, незважаючи на певний дефіцит коштів, пройшла організовано.

Опалювальний сезон 2020-2021 в області проходить, в цілому, стабільно. На сьогоднішній день в області працює 868 котелень, які забезпечують опаленням усі заклади соціальної сфери, освіти та охорони здоров’я, житловий сектор. Область забезпечена всіма видами палива. Усі підприємства теплоенергетики мають номінації на постачання природного газу.

При погіршенні погодних умов до роботи готові 59 одиниць комунальної спецтехніки, заготовлено 9,6 тис. тонн посипкового матеріалу для комунальних вулиць і доріг.

Всі теплопостачальні підприємства області провели перегляд тарифів на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017р. № 2189-VІІІ. Тарифи в середньому від 8 до 26 % нижчі за розмір діючих тарифів на відповідні послуги. ДКП «Луцьктепло» встановлено двоставкові тарифи. Однак, через невизначеність з датою переходу на нові договори про надання комунальних послуг, зокрема, постачання теплової енергії та постачання гарячої води, а також через відсутність публічного договору, не введено в дію нові тарифи на зазначені послуги з 01.10.2020 р, як це передбачалось відповідними рішеннями.

Застосувати зазначені вище тарифи дозволило б прийняття Верховною Радою України законопроекту 2458.

На наступний рік пріоритетами в роботі галузі є

  1. Забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2020/2021 років, безперебійне та якісне надання житлово-комунальних послуг.
  2. Подальша робота щодо енергоефективності та енергозбереження, розвитку альтернативної енергетики в області.

Транспортна галузь

З метою реалізації повноважень обласної державної адміністрації в галузі транспорту проведено наступну роботу.

За період з грудня 2019 по грудень 2020 року відбулось 4 конкурси груп оборотних рейсів приміських та міжміських маршрутів загального користування, де визначено переможців по 29 об’єктах.

У березні 2020 року для задоволення потреб жителів Гіркополонківської громади були внесені зміни до схем руху автобусів за маршрутами № 103 Луцьк – Ківерці, № 107 Луцьк – Ківерці, продовживши їх до с. Гірка Полонка.

Крім того, у вересні 2020 року був створений маршрут Білин – Вербка (через Ковель), що дало змогу забезпечити безперебійний доїзд жителів населених пунктів Білин, Вербка до районного центру м. Ковель.

На виконання Плану заходів щодо боротьби з нелегальними перевезеннями, посадовими особами Поліського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки складено 197 актів про порушення транспортного законодавства, винесено 120 постанов про застосування адміністративно-господарських штрафів, складено 29 протоколів за статтею 164 КУпАП.

У ході виконання заходів передбачених Програмою розвитку інфраструктури у Волинській області на 2019-2022 року (затверджена рішенням Волинської обласної ради від 17.12.2019 №27/12), 27 листопада 2020 року в обласній державній адміністрації відбулась презентація системи автоматизованого управління громадським транспортом “UA-GIS TREK”, та підписано договір з ТзОВ «Українські геоінформаційні системи» на впровадження зазначеної системи на автобусах, що здійснюють перевезення на приміських та міжміських маршрутах загального користування. Встановлення систем GPS-трекінгу та моніторингу на пасажирських автобусах насамперед покращить життя громадян, які зможуть відслідковувати рух автобусів в режимі реального часу, мати доступ до графіків руху автобусів, тощо у своєму мобільному пристрої чи комп’ютері. Також ця система дозволить підвищити ефективність регулювання, забезпечення обслуговування всієї наявної мережі автобусних маршрутів шляхом об’єднання збиткових і рентабельних маршрутів, посилення диспетчерського контролю за дотриманням водіями схем і графіків руху.

Містобудування та архітектура

У галузі містобудування та архітектури діяльність була спрямована на забезпечення виготовлення сучасної містобудівної документації, здійснення постійного моніторингу її використання, а також використання земель державної форми власності.

Затверджено дві Схеми планування території Ратнівського та Камінь-Каширського районів.

На державний веб-ресурс «Відкрите просторове планування» (РМАР) внесені відомості про наявну містобудівну документацію, її актуалізацію та розміщення на офіційних веб-сайтах органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для 959 із 1087 населених пунктів області, що становить 100 відсотків від загальної кількості розробленої містобудівної документації (для 128 населених пунктів документація не розроблялась у зв’язку з їх не перспективністю).

Сфера земельних відносин

За дорученням голови облдержадміністрації проведено аналіз договорів оренди водних об’єктів, земель промисловості, транспорту, і ін. та проводиться робота з орендарями про збільшення орендної плати.

З метою наповнення місцевих бюджетів продано 4 ділянки несільськогосподарського призначення на загальну суму 2 175 220 грн,
14 ділянок передано в оренду, 10 – надано в постійне користування. Щодо 3-х водних об’єктів в комплексі із земельними ділянками проведено земельні торги у формі аукціону та встановлено плату в розмірі 7 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки та річної орендної плати за водний об’єкт. Ще 4 земельні ділянки водного фонду виставлені на земельні торги для продажу права оренди на них.

Децентралізація влади

25 жовтня в області, як і по всій Україні відбулись місцеві вибори.

З метою здійснення необхідних та своєчасних заходів з підготовки виборів, належної та оперативної роботи органів ведення Державного реєстру виборців обласною державною адміністрацією у межах наданої компетенції забезпечувалась координація роботи із підготовки до проведення виборів, матеріально-технічного забезпечення роботи виборчих комісій та дільниць. Особливими ці вибори були не лише тому, що відбувались відповідно до нового виборчого законодавства, а ще й враховуючи їх проведення в умовах пандемії. Проте, можемо відмітити, що в частині повноважень виконавчих органів, підготовчий процес було забезпечено належним чином.

Натепер реформа децентралізації переходить до наступного етапу. Після затвердження фундаментального рішення щодо територіального устрою районів і громад потрібно перейти до розмежування повноважень та ресурсного забезпечення місцевого самоврядування та виконавчої влади.

В подальшому Верховна Рада має прийняти низку законів про розмежування повноважень і ресурсів між областями та районами, між районами та громадами тощо. Надалі планується перехідний період до середини 2021 року, щоб процес зміни адміністративно-територіального устрою був максимально непомітним для людей, а якість і доступність послуг, що надавалися на районному рівні, не зазнала негативних змін.

Саме над виконанням цих завдань працюватиме виконавча влада області у наступному, 2021 році.

Оборонна робота

У 2020 році забезпечувалась координація діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування з питань сприяння життєдіяльності військових частин та військкоматів, підрозділів Держприкордонслужби, підрозділів Луцького прикордонного загону, правоохоронних органів, розташованих на території області.

На виконання Указу Президента України від 16.01.2020 № 13/2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році» в області організовано комплекс заходів, якісно та у повному обсязі виконано визначені завдання – всього призвано 1010 волинян (100% від плану).

Заходи сприяння центрам комплектування та соціальної підтримки (правонаступники військкоматів) області дозволили укомплектувати військові частини 945 волинянами – військовослужбовцями військової служби за контрактом (100% від плану на 11 місяців).

На виконання Указу Президента України від 23.09.2016 № 406/2016 «Про Положення про територіальну оборону України» проведено:

– стратегічні командно-штабні навчання «Об’єднані зусилля» під керівництвом Головнокомандувача ЗС України у вересні 2020 р.;

– навчальні збори з практичним призовом резервістів у квітні та вересні 2020 р. – під керівництвом командувача військ та за участі керівного складу ОК «Захід»;

– 26 вересня 2020 року – заходи згідно з планом Дня бійця територіальної оборони.

Забезпечено координацію діяльності підрозділів Луцького прикордонного загону та органів поліції щодо виконання завдань із забезпечення обсервації громадян у зв’язку із пандемією COVID-19.

Забезпечено моніторинг інформації щодо діяльності, створених розпорядженнями голови облдержадміністрації, 3 міжвідомчих робочих груп:

«Для забезпечення виконання плану заходів з реалізації Стратегії розвитку органів системи Міністерства внутрішніх справ на період до 2020 року» (розпорядження від 09.10.2019 № 603);

«З легалізації роботи лісопильних об’єктів та ліквідації нелегального обігу деревини на території області» (розпорядження від 10 січня 2020 року № 6);

«З координації роботи державних, територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів, що здійснюють контроль за виробництвом і обігом підакцизних товарів, а також запобігання та протидії контрабанді в області» (розпорядження від 13 лютого 2020 року № 69).

Забезпечено підготовку та направлення до податкових органів щоденної (в робочі дні) узагальненої інформації щодо результатів роботи в області з питань протидії незаконному обігу алкогольних напоїв.

За участі фахівців облдержадміністрації розроблено проєкти наступних регіональних програм: «Програма профілактики правопорушень у Волинській області на 2021-2025 роки» та «Обласна програма протидії тероризму на 2021–2022 роки»

Освітня галузь

В умовах карантину, поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, в особливих умовах змушені були працювати заклади освіти.

В області функціонує 488 закладів дошкільної освіти (у тому числі
50 навчально-виховних комплексів), де здобувають відповідну освіту понад 38,6 тис. вихованців. Усіма формами дошкільної освіти охоплено 92,4 % дітей від 3 до 5 років; діти старшого дошкільного віку (від 5 до 6 (7) років) стовідсотково охоплені обов’язковою дошкільною освітою.

У 2020 році утворено 220 додаткових місць (завершено будівництво закладів в селах Дачне (75 місць) та Крупа (105 місць), відкрито після реконструкції заклад дошкільної освіти в с. П’ятидні (40 місць)). Завершується реконструкція закладу в с. Жиричі (95 місць).

У 2020/2021 навчальному році в області функціонує 594 заклади загальної середньої освіти. Чисельність учнів становить 143 432 учні. У зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 освітній процес у закладах освіти організовано з дотриманням протиепідемічних заходів.

Синхронно із перебігом реформи децентралізації в області здійснюється розвиток системи опорних закладів. Створено 37 опорних шкіл із 79 філіями (в тому числі у об’єднаних територіальних громадах – 23 школи та 52 філії). Можливість для утворення опорних шкіл та освітніх округів стимулює владу на місцях уважніше ставитися до мережі освітніх закладів та ефективно витрачати кошти на їх утримання.

У межах програми Президента України «Велике будівництво» проведено реконструкцію школи с. Вербка Дубівської сільської ради з добудовою спортивного залу, їдальні, котельні та Гірківської школи Любешівського району; завершено ремонт фасаду будівлі опорного закладу смт Люблинець, термомодернізацію Маневицької гімназії № 2
ім. А.П. Бринського, будівництво нових навчальних приміщень ЗОШ в
смт Луків. Триває будівництво нових шкіл у селах Башлики та Піща.

Поповнено парк шкільних автобусів, який налічує 233 одиниці, що забезпечують підвезення до місця навчання та додому 13 241 учня. У 2020 році на умовах співфінансування за кошти освітньої субвенції (21 млн 897 тис. грн) та кошти місцевих бюджетів (10 млн 464 тис. грн) придбано 17 автобусів (у тому числі 2 спеціальних). У 2019 році – 9 одиниць техніки.

В області активно впроваджується інклюзивна освіта. Інклюзивне навчання організовано:

у 29 закладах дошкільної освіти для 114 дітей (2019 рік: 13 закладів, 57 дітей),

у 287 школах для 979 учнів (2019 рік – 173 школи, 493 учнів).

З метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на надання психолого-педагогічної допомоги й системного кваліфікованого супроводження за місцем проживання в області сформовано мережу інклюзивно-ресурсних центрів, яка налічує 25 закладів та Волинський обласний ресурсний центр з підтримки інклюзивної освіти.

В області функціонує 27 закладів вищої та фахової передвищої освіти, де навчається понад 26 тис. здобувачів освіти.

Продовжується оптимізація та модернізація закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Завершується процес створення двох центрів: «Колківський центр професійної освіти» шляхом об’єднання з Маневицьким професійним ліцеєм та «Володимир-Волинський центр професійної освіти» шляхом об’єднання з Оваднівським професійним ліцеєм і Локачинською філією. На сьогодні функціонує 20 закладів професійної освіти (понад 8 тис. здобувачів освіти). Створено 15 навчально-практичних центрів сучасної освіти. До кінця поточного року передбачається відкриття ще двох – у Нововолинському центрі професійно-технічної освіти та Камінь-Каширському вищому професійному училищі. Майже стовідсотково виконане замовлення на підготовку робітничих кадрів.

Триває робота щодо передачі цілісних майнових комплексів 3 закладів професійно-технічної освіти і трьох коледжів з державної власності в обласну комунальну власність.

З метою створення нового освітнього простору у 2020 році для розвитку освітньої інфраструктури Волині виділено цільові субвенції з державного бюджету в сумі майже 154 мільйони гривень. За ці кошти здійснюється модернізація навчально-матеріальної бази закладів освіти, створюється сучасний освітній простір Нової української школи, оновлюються шкільні харчоблоки. Завершено процедури закупівлі, триває процес встановлення обладнання, комп’ютерного техніки і STEM-лабораторій.

У 2021 році пріоритети у галузі освіти наступні:

розвиток мережі закладів дошкільної освіти для забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей дошкільного віку;

формування мережі опорних шкіл і профільних ліцеїв;

збереження мережі закладів позашкільної освіти;

створення мережі Центрів професійного розвитку педагогічних працівників;

модернізація закладів професійної освіти.

Охорона дитинства

Пріоритетним напрямком роботи в області є забезпечення права кожної дитини-сироти на сімейне виховання.

Статус сироти або позбавленої батьківського піклування в області мають 1518 дітей (або 0,64 % від дитячого населення області).

На сьогодні в області функціонує 29 дитячих будинків сімейного типу та 67 прийомних сімей, в яких виховується 328 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

В сім’ях опікунів/піклувальників проживає 1106 дітей зазначеної категорії.

Упродовж 2020 року створено 4 дитячі будинки сімейного типу та 2 прийомні сім’ї. Всього до таких сімей влаштовано 44 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування. Влаштовано під опіку 104 дитини, усиновлено – 16.

У сімейних формах виховання сьогодні виховується 95 % від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На квартирному обліку в області перебуває 224 дитини-сироти, дитини, позбавлені батьківського піклування та осіб з їх числа.

Цього року область отримала субвенцію з державного бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа у обсязі 10 468 400 гривень.

Ці кошти розподілено на виплату компенсації за належні для отримання житлові приміщення для 24 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Минулого року за кошти субвенції з державного бюджету в області розпочато будівництво житла для дитячого будинку сімейного типу у
м. Рожище (5 100 000 грн). Упродовж цього року завершено будівельні роботи та проводиться облаштування приміщення; найближчим часом планується відкриття.

В області працює два заклади соціального захисту дітей – притулок для дітей та центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Цього року соціальну допомогу у закладах отримали 233 дитини.

Загалом в області на обліку 1110 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Соціальний захист населення

В області протягом року забезпечено соціальний захист населення та соціальне забезпечення.

Забезпечення соціальних гарантій

За одинадцять місяців 2020 року для забезпечення виплати державних соціальних допомог малозахищеним верствам населення з державного бюджету в область надійшло 1,9 млрд гривень, які спрямовані на підтримку 91 тисячі волинських родин.

Так, допомогу сім’ям з дітьми надано 31 тисячі сімей на суму 78,7млн гривень.

Понад 20 тисяч сімей отримують соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю та особам, які не мають права на пенсію. Загальний фінансовий ресурс з початку року склав 476,1 млн гривень.

Соціальну допомогу як малозабезпеченим сім’ям надано 10 тисячам волинських родин на суму 458,4 млн. гривень. Забезпечено допомогами прийомні сімꞌї та дитячі будинки сімейного типу області.

Продовжується робота щодо надання житлових субсидій за новим механізмом: з кінця 2019 року формування виплатних відомостей, заявки щодо потреби у коштах на виплату та забезпечення безпосередньої виплати, як головним розпорядником коштів, провадиться департаментом соціального захисту облдержадміністрації.

Станом на 1 грудня 2020 року Програмою житлових субсидій охоплено 79 тисяч домогосподарств області.

Пільгами у готівковій та безготівковій формі забезпечено 83 тисячі сімей.

У період з січня до грудня 2020 року профінансовано 784,3 млн грн, якими забезпечено виплат пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу.

Щомісячну підтримку від держави для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, одержують 1,2 тисяч осіб із числа внутрішньо переміщених осіб.

Додаткові заходи соціального захисту у період карантину

В області забезпечено додаткові заходи у період карантину. Одноразову виплату у сумі 1 000,00 гривень через органи соціального захисту населення отримали 16,8 тисяч малозабезпечених осіб.

Для 3,2 тисяч фізичних осіб-підприємців І та ІІ групи платників єдиного податку через органи соціального захисту області надано допомогу на 4,6 тисяч дітей віком до 10 років у зв’язку з карантином через вірус COVID-19 на суму 34,0 млн гривень.

Додаткові заходи соціального захисту сімей з дітьми

З початку 2020 року у пологових будинках області здійснено видачу 4563 «пакунків малюка» та управліннями соціального захисту населення– 14 пакунків. З 1 вересня 2020 року змінено механізм надання «пакунку малюка» з одноразової натуральної допомоги на грошову компенсацію.

Станом на 10.11.2020 до органів соціального захисту області за монетизованою одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» звернулося близько 4 тисяч осіб. Загалом в області, з вересня 2020 року, на картки 3,5 тис. отримувачів перераховано кошти грошової компенсації на суму 17,6 млн гривень.

В області діє соціальна програма «муніципальна няня». Цією послугою скористалися 944 родини, яким відшкодовується частина плати за послуги няні, яка здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Сума виплати склала понад 11 млн гривень.

Соціальний захист учасників Революції Гідності та  Матерів-героїнь.

У поточному році одному мешканцю Волинської області, як учаснику Революції Гідності, котрий отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості виплачено належну одноразову грошову допомогу в сумі 300 тисяч гривень.

Відповідно до Указу Президента України від 08 травня 2020 року № 170, 108-ми багатодітним волинським матерям присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». У червні їм виплачено одноразову грошову винагороду, в розмірі 21 020 гривень на загальну суму 2,3 млн гривень.

Соціальний захист учасників АТО та інших пільгових категорій громадян.

Забезпечено санаторно-курортним лікуванням та психологічною реабілітацією 868 учасників АТО на суму 10,8 млн гривень. Професійною адаптацією забезпечено 132 учасника АТО на 0,8 млн гривень.

Виплатою грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення окремим категоріям забезпечено 11 осіб на 11,6 млн гривень.

Технічні засоби реабілітації та реабілітаційні послуги дітям з інвалідністю.

З початку року забезпечено придбання 6231 одиниці технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення на загальну суму 24,9 млн гривень.

В реабілітаційних центрах 133 дітей з інвалідністю пройшли курс відновного лікування на суму 2,8 млн гривень.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З початку року пільгами, компенсаціями, гарячим харчуванням та санаторно-курортним лікуванням забезпечено понад 50 тисяч осіб постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи за загальну суму
105 млн гривень.

Відшкодовано за пільговими рецептами та проведене зубопротезування на суму 9,9 млн гривень.

Членами комісії з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розглянуто 4512 особових справ, з яких прийнято рішення щодо видачі 1 572 первинних та 2 935 повторних посвідчень, відмовлено у видачі посвідчень 4 особам, вилучено посвідчення в 1 особи. Заміну посвідчень проведено 3 540 особам.

Надання соціальних послуг

Забезпечено соціальними послугами вразливі категорії населення області. Зокрема, в інтернатних закладах 711 осіб, в стаціонарних – 350. Соціальними послугами на дому – 9,4 тисячі осіб та іншими соціальними послугами – 12,6 тисяч осіб.

Протягом звітного періоду найбільш вразливі верстви населення області отримали понад 21 тисячу продуктових наборів.

В області функціонує інформаційна платформа «Допомога поруч».

Забезпечено з початку року при Волинському обласному центрі соціально-психологічної допомоги діяльність притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

З початку 2020 року встановлено 6 статусів осіб, які постраждалими від торгівлі людьми.

Запроваджувались нові сервіси. Послуга єМалятко на Волині та програмний комплекс «Соціальна громада».

З грудня минулого року в області розпочато експериментальне впровадження публічної послуги єМалятко, що об’єднує послуги, пов’язані з народженням дитини, які можна отримати онлайн безпосередньо у Луцькому клінічному пологовому будинку та Волинському обласному перинатальному центрі. 3 початку року понад 1 тисяча осіб скористались комплексною послугою єМалятко.

В області активно впроваджується Програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» в об’єднаних територіальних громадах для прийому документів на призначення різних видів державних допомог, субсидій та пільг.

Станом на 1 грудня 2020 року 20 об’єднаних територіальних громад області успішно подали заявку на приєднання до Програмного комплексу, 12 ОТГ вже працюють в Програмному комплексі «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада».

У зв’язку із введенням карантину, спричиненого коронавірусом COVID-19 в області не в повній мірі реалізовано програму оздоровлення дітей. Місцеві оздоровчі табори відпочинку не відкривались.

Оздоровча кампанія була забезпечена направленням груп дітей на оздоровлення до державних підприємств «Український дитячий центр «Молода гвардія» (м.Одеса) та МДЦ «Артек», який розташований у Київській області. В цих закладах оздоровлено 149 дітей. Окрім цього, ще оздоровилось 120 дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана із наслідками Чорнобильської катастрофи.

Усі державні соціальні гарантії в області були виконані в повному обсязі і будуть продовжуватись у наступному році.

Спорт та фізична культура

В області розвиваються 24 олімпійські та 50 неолімпійських видів спорту.

Найвищих результатів на міжнародних змаганнях у 2020 році здобули:

  • Повх Марія – 1 місце на кубку світу з веслування на байдарках і каное;
  • Вандюк Юрій – 6 місце на кубку світу з веслування на байдарках і каное;
  • Яна Беломоіна – 3 місце на чемпіонаті Європи та 5 місце на чемпіонаті світу з велосипедного спорту (маутенбайк);
  • Логвинюк Олександра – 3 місце на чемпіонаті Європи з велосипедного спорту (трек);
  • Пащук Аліна – 2 місце на чемпіонаті світу з боротьби самбо.

Станом на сьогодні 2 волинські спортсмени (Марія Повх та Юрій Вандюк – веслування на байдарках і каное) здобули олімпійські ліцензії для країни та 5 спортсменів (Ірина Климець, Іван Банзерук, Олена Собчук, Марія Сахарук (Філюк), Надія Боровська – легка атлетика) виконали олімпійський норматив на участь у ХХХІІ Літніх Олімпійських іграх, які відбудуться в
м. Токіо (Японія).

В 2020 році придбано житло для Юрія Вандюка – за зайняте 2 місце на ІІ Європейських іграх з веслування на байдарках і каное та Ірини Климець – за зайняте 5 місце на чемпіонаті світу з легкої атлетики (метання молота). Кошти на житло в розмірі 534 тис. грн були виділені у вигляді субвенції з обласного бюджету Луцькому міському бюджету на умовах співфінансування 50 % на 50 %.

Також за рахунок коштів державного бюджету надано підтримку 22 спортсменам, які є претендентами на участь в ХХХІІ Олімпійських іграх по 25 тис. грн кожному на загальну суму – 550 тис. гривень. Закуплено човен для Марії Повх, яка здобула олімпійську ліцензію для країни у веслуванні на байдарках і каное на суму 60 тис. гривень.

У 2020 році в області виплачено одноразові грошові винагороди кращим спортсменам та тренерам області з олімпійських видів спорту за результатами виступів у 2019 на офіційних всеукраїнських та міжнародних змаганнях на загальну суму 1428,8 тис. грн (2019 – 841,8 тис. грн). Також одноразові грошові винагороди виплачувались кращим спортсменам та тренерам області з видів спорту інвалідів на загальну суму 2489,6 тис. грн (2019 – 1806,8 тис. грн). Виплачуються щомісячні стипендії учасникам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, видатним, молодим та перспективним спортсменам і їх тренерам в розмірі від 392 до 9750 грн, а також видатним діячам, ветеранам та пенсіонерам фізичної культури та спорту області у розмірі 1000 гривень.

Функціонує штатна спортивна команда резервного спорту області, до складу якої у 2020 році входить 25 спортсменів.

В частині розвитку спортивної інфраструктури було реалізовано кілька проєктів. Так, у м. Нововолинську в рамках державної програми «Україна-Чемпіон» реконструйовано стадіон спортивно-оздоровчого комплексу «Шахтар». Вартість проєкту – 9000 тис. грн (7000 тис. грн – кошти державного бюджету, 2000 тис. грн – кошти місцевого бюджету).

За кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в області реалізуються проєкти, які заплановано здати в експлуатацію у грудні поточного року:

  • нове будівництво спортивних майданчиків зі штучним покриттям на території Рожищенської районної дитячо-юнацької спортивної школи (субвенція з державного бюджету 1500,0 тис. грн);
  • нове будівництво адмінбудівлі стадіону та трибун по вул. Незалежності в смт Люблинець (субвенція з державного бюджету 4529,1 тис. грн).

У 2020 році підготовлено та подано на розгляд обласної ради проєкти двох програм: обласної цільової соціальної програми «Молодь Волині» на 2021-2025 роки та обласної цільової програми національно-патріотичного виховання на 2021-2025 роки.

Розпочала роботу комунальна установа «Волинський обласний молодіжний центр».

Культурна галузь

Впродовж 2020 року успішною була робота з реалізації державної політики у сфері культури та мистецтв, бібліотечної та клубної справи, охорони культурної спадщини, мистецької освіти, державної мовної політики, національної музейної політики, релігії, міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин та прав громадян на свободу світогляду і віросповідання на території Волинської області, яку забезпечило управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації.

На Волині до мережі закладів культури місцевого рівня належать 538 бібліотек; 675 клубних закладів; 38 мистецьких шкіл; 17 комунальних музеїв та 89 музеїв на громадських засадах. До сфери управління 54-х обʼєднаних територіальних громад передано ряд закладів культури, зокрема, 7 музеїв, 279 бібліотек,19 мистецьких шкіл, 346 клубних закладів.

10 вересня на Волині відбулась нарада щодо стану справ та перспектив розвитку культури та туризму на Волині за участі заступниці міністра культури та інформаційної політики України Лариси Петасюк, участь у якій узяв голова обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко. Під час робочої поїздки заступниця міністра відвідала туристичні дестинації Волині, зокрема, Олицький замок Радзивілів та Колегіальний костел Святої Трійці в смт Олика, замок Любарта та Луцькі підземелля під кафедральним костелом Петра і Павла, а також Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки. Ці обʼєкти подано облдержадміністрацією для відновлення та реставрації в рамках програми «Велике будівництво» у 2021 році.

Протягом 2020 року установи галузі свою діяльність проводили у умовах адаптованого карантину. Забезпечено організацію та проведення урочистих заходів з нагоди відзначення в області державних та календарних свят, інших знаменних і пам’ятних подій. Проведено обласні фестивалі, конкурси, огляди професійного та аматорського мистецтва, інші культурно-мистецькі заходи.

Серед найбільш вагомих варто відмітити святковий концерт «Різдвяні свята з Волинським народним хором», обласне святково-обрядове різдвяне дійство «Три празники в гості», «Різдвяні зустрічі» у Музеї волинської ікони, дев’ятнадцятий Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Лісова пісня», XVII музичний фестиваль «Стравінський та Україна».

Низка заходів відбувались дистанційно: онлайн-концерт до Дня Європи в Україні, обласний фестиваль повстанської пісні «Вовчак – Волинська Січ», Третій Всеукраїнський фестиваль-конкурс повстанської пісні «За Україну! За її волю!», Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки, конференція «Любартівські читання» присвячена 35-ій річниці від створення Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку.

Продовжено співпрацю з представниками національно-культурних товариств краю. Проведено історичну годину «Пам’ять про Голокост єврейського населення Волині», у Волинському краєзнавчому музеї було представлено тематичну виставку «Хроніка Голокосту на Волині 1941-45 років».

Організовано роботу та проведено засідання Комісії з питань призначення персональних стипендій голови облдержадміністрації та голови обласної ради народним артистам, художникам України, ветеранам і пенсіонерам культури, мистецтва, інформаційної галузі. Призначено 70 персональних стипендій (35 – голови облдержадміністрації, 35 голови обласної ради).

Забезпечено роботу Комітету з присудження обласних іменних премій у галузі літератури, культури, і мистецтва. Присуджено та виплачено 8 премій.

Обласні підвідомчі установи провели роботу із написання проєктів для залучення додаткових коштів.

У 2020 році за кошти обласного бюджету розроблено облікову документацію на 10 пам’яток сакральної архітектури на території Маневицького та Ратнівського районів; за кошти районного бюджету – на 2 пам’ятки у місті Камені-Каширському. За рахунок коштів бюджету ОТГ розроблено облікову документацію на 6 пам’яток, розташованих на території Боратинської об’єднаної територіальної громади Луцького району. Крім того, розроблено охоронні зони 2 пам’яток архітектури та 1 – археології.

Станом на 03.12.2020 розглянуто 94 пакети установчих документів релігійних організацій та віруючих громадян щодо реєстрації статутів релігійних громад та внесених змін до статутів, а також 11 звернень керівників релігійних організацій щодо передачі у постійне безоплатне користування культових споруд для релігійних потреб релігійним громадам.

Проведено 13 робочих засідань, в тому числі онлайн, Волинської ради Церков.

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено 138 релігійних організацій.

2021 рік – рік відзначення 150-річчя від дня народження нашої видатної  землячки – Лесі Українки. В області утворено Організаційний комітет з підготовки та відзначення в області ювілею, який очолює голова облдержадміністрації.

В рамках відзначення ювілею заплановано проведення реставрації садиб, пов’язаних з життям та літературною діяльністю Лесі Українки та родини Косачів, крім того до загальнодержавного Плану заходів увійшли наступні пропозиції: проведення IX Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня»; проведення у м. Луцьку VI Всеукраїнського конкурсу хорового мистецтва імені Лесі Українки та заключного етапу XXV Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки «Лесина осінь». Таке рішення прийняте на засіданні Організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке відбулося 3 вересня 2020 року у м. Києві під головуванням Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка за участі голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка.

Обласною державною адміністраціє розроблена Регіональна програма з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки, яка була затверджено відповідним рішенням Волинської обласної ради.

Робота зі зверненнями громадян

Зважаючи на карантинні обмеження, видане розпорядження голови облдержадміністрації від 16 березня 2020 року № 144 «Про обмежувальні заходи, пов’язані з попередженням виникнення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, при відвідуванні адміністративних будівель, де розміщена Волинська обласна державна адміністрація» (зі змінами), одним з пунктів якого є вимога призупинити проведення особистих прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, шляхом опрацювання заяв, скарг, пропозицій громадян у письмовій та електронній формі. Ця вимога діє до окремого розпорядження голови облдержадміністрації.

Однак, спілкування керівництва з громадянами області не припинялося. Звернення від жителів області розглядаються у письмовій та електронній формі, надаються консультації по телефону «гарячої лінії».

В рамках робочих поїздок в райони області голова облдержадміністрації зустрічався з громадськістю регіону. Жителі порушували питання як особистого, так і суспільного характеру. Вислуховуючи людей, голова ознайомлювався з нагальними «болючими» проблемами, давав відповідні доручення профільним керівникам установ.

Жителі просили допомоги у ліквідації наслідків підтоплень їхніх земель та помешкань, причиною чого стала неналежна робота меліоративної системи, що потребувала модернізації із значними фінансовими витратами. Низка звернень стосувалась адміністративної реформи в області. Голова облдержадміністрації неодноразово підтримував підприємців ринку «Центральний» м. Луцька, які протестували проти закриття їхніх торгових місць, особисто звертався до правоохоронних органів з метою захисту інтересів громадян.

Обласною державною адміністрацією, головою обласної державної адміністрації Ю. М. Погуляйком продовжується виконання завдань, передбачених на 2020 рік, реалізація галузевих та комплексних планів і програм.

Leave a Comment