Новини

Справу щодо італійської вілли Авакова закрили через рішення Конституційного суду

Національне антикорупційне бюро України закрило кримінальне провадження щодо можливого недекларування маєтку в Італії та процентів від банківських рахунків міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Про це повідомляє slidstvo.info з посиланням на «Центр протидії корупції».

Йдеться про незадекларовану  у 2017 та 2018 роках віллу в Італії вартістю близько 3 мільйонів 300 тисяч євро, яку Аваков набув через свою компанію в жовтні 2017 року. Маєток розташовано в прибережному муніципалітеті Сан-Феліче-Чірчео й має площу у 566 квадратних метрів.

Також упродовж 2015-2018 років Аваков задекларував грошові активи свої та дружини в розмірі від 49 тисяч гривень до 1,9 мільйонів доларів, однак не вказав доходи від процентів, які нараховуються банками.

Окрім цього, детективи помітили розбіжності у вказаних в декларації у 2017 році доходах дружини очільника Міністерства внутрішніх справ. Ідеться, зокрема, про дві кіпрські компанії, які зникли з декларації за 2018 рік, хоча припинили свою діяльність лише у 2019-му.

Підставою для закриття справи стало рішення Конституційного Суду від 27 жовтня — тоді КС визнав неконституційними окремі статті закону «Про запобігання корупції», які стосуються, зокрема, обов’язку чиновників декларувати свої статки й доходи, можливості контролю за сумнівними матеріальними здобутками посадовців, а також притягнення їх до відповідальності за недостовірне декларування. Рішення викликало протести в суспільстві й різкі заяви антикорупційних органів щодо різкого обмеження сфери їхньої діяльності. Державне бюро розслідувань, у свою чергу, розслідуватиме ймовірний замах суддів Конституційного суду на захоплення державної влади.

Leave a Comment