Новини

Рада заборонила продаж електронних сигарет неповнолітнім

Верховна рада заборонила продаж електронних сигарет особам до 18 років. Відповідне рішення нардепи ухвалили на засіданні 2 грудня.

Законопроєкт №3628 підтримали 309 народних обранців.

Відповідно до пояснювальної записки, метою закону є “збереження життя та здоров’я дітей, запобігання випадкам продажу дітям електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах”. Ініціатором законопроєкту є прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Документом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України “Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” та “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” в частині посилення адміністративної відповідальності і встановлення заборони продажу електронних сигарет особам, які не досягли 18 років, на рівні із традиційними тютюновими виробами. Зокрема, він прирівнює електронні сигарети та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, до тютюнових виробів.

“Збереження та зміцнення здоров’я дитини, профілактика найбільш значущих хвороб дитячого віку є головною цінністю держави та потребує вжиття додаткових заходів, зокрема, встановлення певних заборон та посилення відповідальності за продаж електронних сигарет дітям”, – йдеться у тексті записки.

Як зауважують автори законопроєкту, виробники тютюнових виробів пропонують для споживачів нові продукти, які позиціюються як менш шкідлива альтернатива традиційним сигаретам, зокрема, електронні сигарети.

“За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюнові вироби для електричного нагрівання не є цілком безпечними, адже містять тютюн і викликають залежність”, – наголошується у тексті пояснювальної записки.

При цьому автори проєкту закону зауважують, що нині бракує незалежних досліджень про вплив електронних сигарет на здоров’я, зокрема, довгостроковий.

Leave a Comment