Важливо Новини

Локдауну не уникнути: МОЗ розглядає дві дати впровадження жорсткого карантину

Міністерство охорони здоров’я України розглядає два варіанти запровадження локдауну – з кінця грудня 2020 року і з початку січня 2021 року, повідомляє ЧБІНФО з посиланням на спеціаліста-епідеміолога з МОЗ.

За словами епідеміолога з МОЗ, якщо протягом двох тижнів кількість нових випадків зараження коронавірусом залишиться менше 20 000 в добу, то локдаун буде введений з 2 січня. Саме на думку цих фахівців орієнтуються в Офісі президента.

Епідеміологи Міністерства охорони здоров’я будуть рекомендувати уряду введення жорстких обмежень з 2021 року тривалістю не менше 3 тижнів. Чим довше карантин триватиме, тим кращим буде ефект. Навіть за найгірших умов дотримання карантину падіння захворюваності складе “мінус” 40-50% від щоденних випадків. Також є сенс в цьому сценарії, з точки зору економіки. Січень — неактивний місяць для бізнесу і для держави.

Водночас  введення локдауну з кінця грудня менш імовірно. Його логіка полягає в тому, щоб не допустити великого скупчення людей на святкуванні новорічних свят. Однак до нього можуть повернутися, якщо протягом двох тижнів показник добової захворюваності буде різко зростати (наприклад від 15 тис. до 20-30 тис.).

В Офісі президента пояснили, що введення локдауну залежить від кількості захворювань на добу, проте для ухвалення будь-якого рішення будуть користуватися думкою фахівців МОЗ.

Епідеміолог зазначив, що у разі коли буде зареєстровано 30-35 тис. нових випадків щодня, то система охорони здоров’я і кількість ліжок витримає таке навантаження. Навіть в нинішніх умовах зберігається резервний запас ліжок і вводити жорсткий карантин з 20 грудня немає сенсу.

Зазначається, що з точки зору епідеміології та тенденцій розвитку ситуації, то максимальне навантаження на систему охорони здоров’я буде під новий рік або, що ймовірніше, на початку січня.

Leave a Comment