Волинь Новини

“Медичні заклади повинні бути забезпечені всім необхідним”, – Недопад

Про це Григорій Недопад заявив на сьогоднішньому засіданні бюджетної комісії обласної ради в ході розгляду проєкту розпорядження голови ОДА “Про внесення змін до показників обласного бюджету 2020 року”.
Запропоновані зміни обумовлені необхідністю забезпечення видатків у сумі 3 млн  370,0 тис. грн на оплату енергоносіїв та комунальних послуг обласних закладів охорони здоров’я. Ці  кошти з’явилися за рахунок зменшення видатків, передбачених в обласному бюджеті на здійснення заходів щодо запобігання поширення та забезпечення лікування коронавірусної інфекції COVID-19. За інформацією директора департаменту фінансів ОДА Ігоря Никитюка значені кошти обласного бюджету вивільняються, оскільки   надійшла  субвенція з державного бюджету на забезпечення   киснем ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Таким чином, частину обласних “ковідних” коштів спрямували на енергоносії.

Нагадаємо, Національна служба здоров’я України не компенсовує видатків медичних закладів на компослуги, а тому це фінансове навантаження лежить на плечах місцевих бюджетів.
Зокрема у проєкті розпорядження пропонується збільшити бюджетні призначення на оплату енергоносіїв та комунальних послуг для таких закладів:

– КП «Волинська обласна клінічна лікарня» – 550,0 тис. грн,

– КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцьк» – 465,0 тис. грн,

– КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» – 30,0 тис. грн,

– КП «Волинський обласний медичний центр онкології» – 530,0 тис. грн,

– КП «Волинський обласний госпіталь ветеранів війни» – 200,0 тис. грн,

– КП «Волинська обласна інфекційна лікарня»” – 170,0 тис. грн,

– КП «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель» – 150,0 тис. грн,

 – КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту матері та дитини» – 788,2 тис. грн,

– КП «Волинський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки» – 4,8 тис. грн, –

– КП «Волинський обласний центр служби крові» – 150,0 тис. грн,

– КЗ «Волинське обласне бюро медико-соціальної експертизи» – 25,8 тис. грн,

– КП « Волинський обласний центр громадського здоров’я» –100,0 тис. грн,

– КЗ «Волинське обласне бюро судово-медичної експертизи» – 189,0 тис. грн,

– КП «Волинська обласна база спеціального медичного постачання» – 17,2 тис. гривень. 

Голова обласної ради Григорій Недопад зауважив, що питання фінансування комунальних послуг для обласних медичних закладів залишиться актуальним і в наступному році, але він пропонує керівникам закладів та профільним посадовцям ОДА грунтовно попрацювати в цьому напрямку та, при можливості, не допустити закупівлі послуг у компаній-монополістів, які диктують надто високі ціни.

Депутат Володимир Бондар вважає за потрібне звернутися до Луцької територіальної громади та інших ОТГ, щоби вони поділилися своїм фінансовим ресурсом з обласним бюджетом, який має чимало втрат через нинішню кризу. “Багатші громади мають поділитися коштами з обласним бюджетом, бо треба рятувати життя людей. ми відповідаємо за обласні комунальні заклади”, –  наголосив  Володимир Бондар.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт частоково апелював до таких аргументів. “Не треба ділити на “наше” і “луцьке”. 25% волинян проживає в Луцькій ТГ. Криза зачепила не тільки обласний бюджет. Казна Луцька також не доотримає 120 млн грн”, – зауважив заступник голови облради.

Між тим, т.в.о. начальника управління здоров’я ОДА Людмила Тимощук закликала обранців громади об’єднати зусилля, аби забезпечити безперебійну діяльність всіх медичних закладів області.

З такими позиціями погоджується і голова обласної ради Григорій Недопад: “Хвороба не відступає, а тільки набирає обертів. Тому будемо робити все необхідне, щоб обласні медичні заклади працювали ефективно. Про  субвенції з місцевих бюджетів на галузь охрони здоров’я будемо вести перемовини  з ОТГ. Будемо говорити мовою  цифр. Без дискусій та перепалок”, – запевнив голова облради.

Після нетривалого обговорення депутати погодили проєкт розпорядження голови ОДА.

 

Leave a Comment