Новини

Доплати медикам: коли, кому та скільки

У деяких лікарнях ще й досі не прийшли до того, що треба змінювати систему оплати праці, оптимізувати ресурси та здійснити додаткові виплати. Є випадки, коли в одному медзакладі лікар отримує 18 тисяч гривень, а в іншому – 6,5. Така несправедливість демотивує медиків, через що вони не повною мірою виконують свої обов’язки чи взагалі звільняються, що у сьогоднішніх умовах просто катастрофа.

Про це повідомляє Новое время.

Щоби уникнути цього та додатково підтримати медиків, Кабінет Міністрів прийняв постанову 610, якою ініціював доплати лікарям та медичному персоналу.

Кому доплачуватимуть згідно з постановою

Одразу треба зазначити, що ця постанова не поширюється на лікарів та команди, що надають первинну медичну допомогу. Вона є обов’язковою для всіх комунальних закладів незалежно від їхньої організаційно-правової форми: бюджетних установ, некомерційних комунальних підприємств та інших закладів, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19 та забезпечують життєдіяльність населення.

Доплати, які встановлюються постановою, мають обмежений строк дії – з 1 вересня до 31 грудня. Тобто за минулі два місяці лікарі вже повинні були отримати цю доплату у складі зарплати.

Перелік типів закладів охорони здоров’я та посад, на які поширюється доплата, встановлюється Наказом Міністерства охорони здоров’я 2021 (зі змінами від 29.09.2020), прийнятим 3 вересня. Знайти цей перелік можна тут. Якщо коротко, доплачуватимуть різним категоріям лікарів, медсестрам та молодшим сестрам, фельдшерам, парамедикам тощо.

Зверніть увагу: нещодавно перелік посад змінився, тож варто перевірити, чи всі доплати ви здійснюєте відповідно до чинного законодавства.

Про розміри доплат

Для лікарів розмір доплати складатиме 70% від посадового окладу 14 розряду за єдиною тарифною сіткою. При чому не важливо, який саме зараз розряд у лікаря. Він може бути 18, 12 або взагалі 8, доплата все одно рахуватиметься від 14.

Для інших фахівців, зокрема лаборантів, медсестер, акушерок тощо, доплата складатиме 50% від мінімальної зарплати, яка встановлена Законом про державний бюджет (з 1 вересня це 5 тис. гривень).

Зверніть увагу: лікарі та медсестри закладів освіти не отримуватимуть цієї доплати, вона поширюється тільки на заклади охорони здоров’я.

Є ще одна категорія – молодші медичні працівники. Доплата для них складає 25% від мінімальної зарплати. Якщо зарплата працівника менше, ніж встановлена мінімальна, то спочатку здійснюється доплата до мінімальної зарплати й тільки потім доплата, передбачена Постановою КМУ.

Чи мають бути доплати за сумісництво та суміщення?

Одним з важливих питань, яке виникає у зв’язку з прийняттям постанови, є організація виплат за сумісництво та суміщення. Прояснімо терміни та розберемося у цьому.

Суміщення – це коли людина у межах свого 8-годинного робочого часу виконує роботу ще й іншої посади. Наприклад, одночасно працює лікарем за декількома спеціальностями. У випадку суміщення доплачують лише за одну обійману посаду.

Сумісництво – це коли людина поза своїм робочим часом працює на іншій посаді. Наприклад, 8 годин вона працює лікарем, а ще 4 години медсестрою. У такому випадку працівник отримуватиме доплату за кожну посаду.

Механізм нарахування доплат

Для отримання грошей на доплати медзаклади уклали додаткову угоду з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). НСЗУ може контролювати розмір доплат, посади, за якими були здійснені виплати, строки виплат, цільове використання цих грошей тощо.

Доплати – грошова пігулка чи тимчасова допомога?

Варто враховувати, що держава доплачуватиме лікарям та медичному персоналу лише у період з 1 вересня до 31 грудня, тобто з 1 січня 2021 року продовжить діяти старий порядок. За цей час медичний персонал звикне до збільшеної зарплати, у зв’язку з цим хочемо надати пораду менеджерам медзакладів та лікарям.

Керівники лікарень, наразі в вас є часовий буфер для зміни внутрішньої системи оплати праці. Сподіватися лише на доплати не треба. Не забувайте, що рівень мотивації лікарів та медперсоналу напряму впливає на якість та кількість послуг, що надає лікарня.

Лікарі, якщо ви бачите, що у вашому медичному закладі нічого не змінюється у позитивний бік, то ваш трудовий колектив може ініціювати перегляд колективного договору та умов, що він містить. Це важливий крок до того, щоби вашу працю почали оплачувати справедливо.

Leave a Comment