Новини

Ні їсти, ні пити, ні курити: що впливає на достовірність ПЛР-тесту

Пандемія Covid-19 набирає обертів, а отже, все більше людей потребує перевірки на коронавірус. Наразі метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) медики вважають найефективнішим для виявлення коронавірусної інфекції.

Проте, часто трапляється, що частина тестувань є хибною. Тvoemisto.tv дізнавалося, що може впливати на хибність тесту та наскільки важливо до нього готуватися.

Попередній запис, як і відмова від їжі, – обов’язкові

У Львівському лабораторному центрі МОЗ України, а також кількох приватних клініках, як от «Унілаб», «Сінево», «Медіс», з якими Тvoemisto.tv вдалося сконтактувати, наголосили, що ПЛР-тестування роблять за попереднім записом.

При цьому обов’язково просять людей, аби ті перед тестуванням дотримувалися рекомендацій:

  • у день тестування не використовували будь-які лікарські засоби для горла, не промивали ніс, горло;
  • за кілька годин до тестування утрималися від куріння, чищення зубів;
  • безпосередньо перед тестуванням не використовували засоби для освіження дихання;
  • перед тестуванням нічого не пили і не їли або ж аналіз здавали через 3-4 години після вживання їжі і напоїв.

При цьому наголошують, що під час візиту при собі обов’язково треба мати маску і паспорт.

Дітям забір проводять після досягнення 5-річного віку.

За порадою Центру громадського здоров’я, здавати ПЛР-тест найкраще вранці, одразу після нічного сну.

Неприємно, але швидко

Для ПЛР-тесту потрібен мазок з носа на зіву горла. За словами головної епідеміологині Львівської області, в. о. директорки Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Наталії Тімко-Іванченко, забір на ПЛР повинен брати лише медичний персонал, який попередньо має одягнути захисний костюм, маску, окуляри, рукавички.

«Медик бере два спеціальних тампони або їх ще називають зонди із стерильною ємністю, де є спеціальне транспортне середовище. Одним тампоном спочатку забирає мазок зі стінки одного носового отвору, потім другого і ставить в пробірку. Другий тампон призначений для ротоглотки. Пацієнт повинен широко відкрити рот, а медпрацівник тампоном, не торкаючись м’якого піднебіння, провести по стінках глотки. Далі паличку треба обламати і поставити у пробірку. Її закривають і підписують», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

За її словами, у деяких лабораторіях відпрацьовані методики, коли забір відбувається лише з ротоглотки. Проте, набагато більша ймовірність виявлення РНК коронавірусу все ж тоді, коли забір відбувається і з носоглотки, і ротоглотки.

«Процедура не з найприємніших, але швидка – буквально кількахвилинна», – додає епідеміологиня.

Важливо, за її словами, аби пробірку відразу помістили в холодильник при температурі +2-8 градусів. З поліклінік у вірусологічну лабораторію Львівського лабораторного центру надходять сумки-холодильники із десятками проб.

Як роблять ПЛР-тест

У лабораторію Центру легеневого здоров’я, що на вул. Зеленій, пацієнти не готуються до ПЛР-тесту, адже сюди поступають ургентні хворі. Забір проводить медперсонал при поступленні хворого у приймальному відділенні. Попередньо опитують, що їли, пили, чи проводили будь-які маніпуляції.

Як розповіла Тvoemisto.tv лікар-бактеріолог лабораторії Центру Марія Павлюк, усі зразки вони приймають до 10.00 год. Якщо надходять пізніше, їх заморожують при температурі -18-20 градусів.

«ПЛР-тестування – це багаторазове копіювання конкретного фрагменту ДНК. Сам аналіз робимо у кілька етапів, і кожен з них може тривати приблизно годину-півтори. Серед етапів: виділення РНК і ДНК на магнітах, промивання, елюювання, ампліфікація. Загалом, на дослідження може піти 3-4 години», – каже Марія Павлюк.

За її словами, над одним зразком в лабораторії не працюють. У роботу беруть відразу партію – з 12, 24, або й більше зразків. Тим не менше, на вечір результат для хворого вже повинен бути готовий.

У суботу і неділю лабораторія при Центрі легеневого здоров’я не працює. Ті, що надходять за вихідні, заморожують, а в роботу їх беруть вже в понеділок.

Як пояснює Марія Павлюк, у їхній лабораторії над аналізами працює реєстратор, лікар, лаборант і санітарка. Загалом працюють почергово дві бригади.

При Львівському лабораторному центрі ПЛР-тести роблять дві лабораторії – лабораторія особливо небезпечних інфекцій та вірусологічна лабораторія. Та, як пояснила Наталія Тімко-Іванченко, станом на зараз вони працюють як єдине ціле – лабораторія полімеразно-ланцюгової реакції.

На всі етапи ПЛР-тестування в лабораторії обласного лабцентру, як і Центру легеневого здоров’я, йде також близько 4 годин.

«У лабораторіях нашого центру є різне обладнання – на 36, 46, 94 зразків. Від того і залежить час, який витрачається на тривалість виготовлення тесту. У середньому в нас на етап виділення, ампліфікації, виявлення генетичного матеріалу коронавірусу, зокрема РНК – рибонуклеїнової кислоти коронавірусу, відводиться 4-5 годин», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

За її словами, останнім часом лабораторії в силі обробити всі взяті проби. У холодильниках їх не залишається, а якщо є, тоді заморожують. Ті, що лежать більше доби, також піддають заморожуванню.

Наталія Тімко-Іванченко запевнила, що чекати на кількаденні результати пацієнтам доводиться лише в ті дні, коли пробірок з матеріалом надходить дуже багато.

Що впливає на достовірність ПЛР-тесту

На результати аналізів ПЛР-тесту, виявляється, може впливати чимало факторів. Серед них прийом ліків пацієнтом, час зараження вірусом, чи правильно взята проба і чи дотриманий холодовий ланцюг.

За словами Наталії Іванченко-Тімко, половина успіху залежить від того, чи правильно взятий аналіз у пацієнта та чи не порушений холодовий ланцюг від моменту взяття проби до самого аналізу.

«Якщо знехтувати етапом холодового ланцюга, РНК вірусу може зруйнуватися і результат може бути негативним, при тому, що людина цей вірус виділяє. Тобто це обов’язкова умова. Звісно, важливо, на якому обладнанні роблять аналіз», – каже епідеміологиня.

Біолог Марія Павлюк наголошує, що коли мазки зробити людині, в якої щойно з’явився нежить, аналіз може не показати виділеного вірусу. Те саме й на пізніх стадіях. Після 10 дня вірус вже може опуститися на нижні дихальні шляхи і також не виділитися. Тому, найкраще ПЛР-тест робити на 4-6 день нездужання.

За її словами, якщо в лікаря є сумніви щодо правдивості аналізів, у лабораторії Центру їх наново переробляють.

Нагадаємо, на самому початку пандемії Covid-19 лабораторії в Україні робили не більше 200 тестів на добу. Зараз цей показник становить 40 тисяч ПЛР-тестувань, а до кінця року, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, має зрости до 75 тисяч за добу.

Ольга Шведа

Фото Центру легеневого здоров’я

Leave a Comment