Важливо Волинь Новини

«Всі їхали на Західну Україну, щоб не вмерти з голоду», – спогади волинянки, яка пережила Голодомор

Порятунок від повоєнного голоду на Рівненщині та Волині знайшла сім’я Раїси Мозолевської.

1946-го року люди із Запорізької області масово їхали на Західну Україну, бо вдома нічого було їсти, пише Суспільне.

Після Другої Світової війни, розповідає Раїса Мозолевська, її сім’я проживала у селі Мала Білозерка Запорізької області. Тато загинув на фронті, мама Марія Гриненко, лишилася з двома малолітніми дочками. Через їхнє село потоком йшов народ, всі йшли на станцію з вузлами, з дітьми на руках, на милицях, усі хотіли дістатися Західної України, бо там не було голоду, – розповідає жінка. Її мама теж вирішила рятувати доньок від голодної смерті. Сім’я вирушила до Рівного.

«Дорога була важкою, добиралися товарняками, з яких людей постійно проганяли. По дорозі обкидували камінням, стягували з вагонів. Мама прикривала нас тілом як могла», – пригадує Раїса Мозолевська. Частину шляху долали пішки, їжі не було. Збирали гнилу, мерзлу, не викопану картоплю на полях, пекли її на вогні та їли.

Раїса Мозолевська з сестрою. Їм вдалося врятуватись від голоду

Як дістались до Рівного, нічліг та харчі родині давали небайдужі люди. Згодом, мамі Марії, запропонували оселитися в землянці.

У Луцьк Раїса Мозолевська разом з мамою і сестрою переїхали 1951-го року. Тут жила рідна сестра батька – Івана.Тут родина Мозолевських пустила коріння. У Луцьку Раїса Мозолевська створила сім’ю, виховала двох дітей, має п’ятеро онуків і правнука. Понад 60 років пропрацювала у медичній сфері. Жінка, яка пережила повоєнний голод, каже: «За все, що є у житті треба дякувати Богові».

Leave a Comment