Новини

В Україні хочуть підняти на газ: на скільки зростуть

В Україні в грудні зросте вартість доставки газу – відповідні проекти постанов про встановлення нових тарифів для облгазів на доставку газу у середу, 25 листопада, підтримала Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і компослуг. Про це повідомляє Економічна правда.

Після набрання чинності документами 20 компаній, які постачають газ, піднімуть тарифи в середньому на 80%, не відбудеться підвищення тарифів лише в двох операторах. “Зміни ще не набули чинності. За процедурою, НКРЕ повинна оприлюднити проєкти постанов, після чого протягом 10 днів всі бажаючі можуть надати свої зауваження та пропозиції щодо змін. Після збору й аналізу пропозицій проводяться громадські обговорення, і лише після цього регулятор ухвалює остаточне рішення про затвердження нових тарифів облгазам. До цього ж вартість розподілу змінюватися не буде”, – йдеться у матеріалі. Як відомо, з 1 серпня 2020 року в Україні нема єдиної ціни для всіх споживачів, оскільки вони є різними для окремих областей, громад чи міст.

Дізнатися вартість газу на наступний місяць споживач може на сайті постачальника (їх зараз близько 50). Саме там постачальник вказує актуальну ціну. Як правило, перегляд тарифу відбувається в кінці місяця, тому дізнатися ціну на грудень можна в кінці листопада.

Ціну на газ в грудні вже оприлюднив “Нафтогаз”, вона залишилася на рівні попереднього місяця – 6,33 грн за куб м, що є однією з найдешевших пропозицій на ринку. Якщо споживача не влаштовують ціна або якість послуги трейдера, можна перейти до іншого постачальника: напередодні запуску ринку ця процедура була суттєво спрощена.

Leave a Comment