Важливо Новини

Роботодавець вимагає протестуватись на коронавірус: що робити

У працівників, які повернулись з відпустки чи лікарняного іноді можуть вимагати довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19. Відмовитись – неможливо, адже роботодавець погрожує недопуском на роботу або звільненням.

Якщо у трудовому чи колективному договорі, який підписував працівник при прийомі на роботу, є вимога щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестування після відпустки, лікарняного або за іншою вимогою роботодавця, це нормально, розповідає Міністерство юстиції у Facebook.

У випадку, якщо тестування не було передбачено договором, а працівника відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту – це порушення законодавства. Важливо зазначити, що у разі наполягання роботодавця – проходження ПЛР-тесту повинно відбуватися за його рахунок.

Згідно зі статтею 35-1 закону “Про захист населення від інфекційних хвороб” обов’язкове тестування проводиться для осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками СOVID-19, чи для тих, хто мав встановлений контакт із хворою особою.

Незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із хворим на коронавірус, регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах, що надають допомогу хворим на COVID-19, а також працівників Національної поліції та Національної гвардії.

Альтернативою тесту може стати довідка від сімейного лікаря щодо відсутності захворювання. Та якщо роботодавець наполягає на проведенні ПЛР-тесту, працівник може просити його надати письмову вимогу щодо обов’язку зробити такий тест. Цей документ стане підставою для звернення до суду та доказом порушення трудових та громадянських прав працівника.

Leave a Comment