Новини

“Треба мати блат, щоб госпіталізували, де є кисень”: лікар розповів про “реальну статистику” коронавірусу

Те, що 80% українців переносять коронавірус безсимптомно, як це стверджують у МОЗ, може не відповідати дійсності. Це пов’язано з недоліками в роботі системи епіднагляду.

Таку думку висловив в ефірі Апостроф Live лікар-імунолог Федір Лапій.

Він стверджує, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, лише 20% хворих на коронавірус переносять хворобу легко і безсимптомно. Що стосується України, то висновки, за його словами, робити зарано, оскільки система епідемічного нагляду має проблеми.

“Те, що ми з вами маємо близько 12-15 тисяч випадків на добу – це лабораторно підтверджені випадки. Але і лабораторна служба теж має певний поріг, визначений пік, за межами якого вони не зможуть робити лабораторні дослідження. Ми можемо до 30 тисяч навіть і не дійти через неспроможність лабораторної служби”, – говорить Федір Лапій.

Лікар повідомляє, що до статистики потрапляють не всі випадки COVID-19, тому сказати який відсоток українців легко переносить захворювання, важко.

“Ми можемо довго спекулювати і дискутувати про те, що 80% хворіє легко, але лікарні вже забиті. І треба мати блат, щоб свого родича, друга, колегу госпіталізувати в лікарню, де є кисень”, – підкреслив Федір Лапій.

Leave a Comment