Волинь Новини

На Волині усіх охочих закликають долучитися до підрахунку бобрів

Ківерцівський національний природничий парк “Цуманська пуща” проводить облік бобра європейського з метою визначення реальної його чисельності та стану популяції, – розповів Суспільному директор парку Ігор Квач.

Долучитися до підрахунку популяції бобрів на водоймах району просять усіх охочих, – передає Суспільне.Волинь.

Навіщо рахувати бобрів

В нацпарку кажуть, що такий масштабний підрахунок бобрів проводять уперше. Раніше лише відстежувати їхні колонії. Зі слів Ігоря Квача, останні три роки спостерігають засуху. Врятувати від зневоднення річки у районі можуть бобри. Крім того, останні дослідження свідчать, що боброві загати збільшують популяцію пташок. Зокрема і червонокнижних, які живуть у “Цуманській пущі”.

Де на Волині рахуватимуть бобрів і навіщо

Якщо водойма недостатньо глибока, бобри будують загати із завалених дерев, які здатні підняти рівень річки. Також розчищають прибережну смугу.

“Ці водні гризуни можуть посприяти відновленню водотоків малих річок, яких у районі дуже багато. Саме посуха спонукала нас нарешті провести детальний облік. Раніше ми залучали спеціалістів для обліку червонокнижних птахів”, – розповів директор Ківерцівського національно-природничого парку.

Хто і як вестиме підрахунок

Усім охочим волинянам пропонують влаштувати фотополювання на бобра. Сфотографувати його за роботою важко, кажуть у нацпарку, бо він веде нічний спосіб життя. Тому пропонують надсилати їм сліди перебування гризунів біля сіл та річок. До кожної світлини потрібно вказати геолокацію тієї чи іншої знахідки.

Де на Волині рахуватимуть бобрів і навіщо

Знайти боброві родини та колонії можна шляхом пішого обстеження берегів водойм, там слід звертати увагу на:

– свіжоповалені дерева, кущі, їх пеньки різної величини;

– вилази та стежки, що ведуть до кормових ділянок бобрів;

– сліди поглиблення каналів, підновлення (гілками, листям, корінням водно-бологних рослин, мулом і т. ін.) хаток, півхаток, запруд;

– запаси корму в вигляді купи заготовленого гілля поблизу зимового помешкання бобрів.

Попередньо підрахунок триватиме до кінця січня.

Що буде після підрахунку

Нині бобер європейський не включений до Червоної книги України, а находиться у стані, близькому до загрозливого. На Волині лісомисливські господарства видають мисливцям дозволи на полювання на бобра. Гризунів вбивають заради хутра.

Зі слів Ігоря Квача, в нацпарку проти масового полювання на бобрів. Каже: якщо в результаті масового підрахунку виявиться, що популяція малопоширена у районі, екологи та працівники Нацпарку проситимуть обласне лісомисливське господарство, попри виключення з Червоної книги, заборонити, або обмежити видачу дозволів на полювання на бобра.

Leave a Comment