Новини

Лікарка назвала препарати, які слід приймати при перших симптомах коронавірусу

Лікарі закликають не займатися самолікуванням коронавірусної хвороби і не вживати ліків, що не застосовують при вірусному захворюванні. Відеозвернення лікаря-пульмонолога, завідувачки інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлани Гук продемонстрував сьогодні під час онлайн-брифінгу мер Києва Віталій Кличко.

“Якщо пацієнт стикнувся з проблемою, що він захворів і в нього немає зараз контакту з сімейним лікарем, він може приймати препарати на кшталт вітаміну D, цинк, вітамін C, жарознижувальні засоби, пити чай, калину-малину – те, до чого всі ми звикли у своєму буденному житті. Але якщо з’являються симптоми такі, як висока температура, яка не збивається жарознижувальними засобами, або збивається дуже коротко і не сильно, якщо з’являється нехарактерна для пацієнта задишка, якщо з’являються такі симптоми, як набряк ніг або кровохаркання, обов’язково треба терміново звертатися до лікаря”, – радить завідувачка інфекційним відділенням.

Лікарка зазначила, що дуже не раджу приймати такі препарати, як гормони, антибіотики чи кроворозріджувальні. “Ці препарати мають чіткі покази до використання, вони різняться як дозами так і тривалістю використання. Щоб собі не зашкодити, пацієнт не може і не має приймати ці препарати самостійно, лише під наглядом лікаря”, – підкреслила Гук.

Вона звернулася до усіх із проханням: “Коли у вас з’являються ознаки коронавірусу і навіть якщо це неважкий перебіг захворювання, дайте своєму сімейному лікарю знати, що ви захворіли, він буде вас тримати в дистанційному спостереженні”.

За її словами, дуже часто хворі звертаються до лікаря занадто пізно, і їй вже допомогти неможливо.

Leave a Comment