Новини

Як діятиме вакцина від COVID-19 і які побічні ефекти вона матиме

Директор Інституту біохімії імені Палладіна НАН України пояснив, що ефективність майбутньої вакцини від COVID-19 складатиме до 90% випадків, препарат діятиме протягом року, а побічні ефекти від нього будуть мінімальними.

“Перші вакцини, про які оголосили, – це Moderna та Pfizer – зроблені на тому ж самому принципі з використанням так званої матричної РНК. Це абсолютно новий підхід, який дозволяє швидко зробити вакцину у порівнянні з класичними методами. Можливо, інші будуть менш ефективними. Але я думаю, що ті, які робляться відомими компаніями на основі розробок дуже відомих наукових установ будуть мати ефективність не менше 80–90%, що є дуже високим відсотком ефективності”, — заявив Комісаренко в ефірі Українського радіо.

За його словами, ефект від вакцини зберігатиметься не менше, ніж рік. Утім, точні результати будуть відомі за результати масової вакцинації. Натомість дія природних антитіл, вироблених через захворювання, залежить від рівня тяжкості перенесення хвороби. Вважається, що чим важче було захворювання, то потужнішим буде імунітет.

“Я читав попередні звіти щонайменше трьох вакцин – Moderna, яка була створена Інститутом алергії та інфекційних захворювань у Вашингтоні, Pfizer німецької Biontech, AstraZeneca, яку зробили в Оксфордському університеті. Вони показали, що у них майже не було побічних ефектів. Мінімальні – мається на увазі почервоніння місця, куди робили щеплення, можливо, трішки свербіж, у когось трішки піднялася температура. Втім, ці ознаки характерні для будь-якої імунізації. Вони не суттєві в порівнянні з тим ефектом, який має вакцина для того, щоб уберегти нас від дії вірусу”, — сказав науковець.

Експерт також зазначив, що жодна вакцина з тих, які створюють та пропонуються, не має живого вірусу. Вони мають тільки синтетично створені частини. Тобто створення і виникнення вірусу від такої вакцинації практично неможливі.

Комісаренко додав, що за вже практично 30 років в Україні знищено виробництво вакцин, яке колись існувало. Втім, він зауважив, що на зустрічі із Володимиром Зеленським щодо обговорення створення української вакцини президент сказав, що потрібно обов’язково треба повернутися до власного виробництва вакцин. Експерт вважає цю думку справедливою, оскільки таке виробництво є частиною національної безпеки.

Leave a Comment