Волинь Новини

Карантин вихідного дня: підприємці на Волині розповіли про скруту, в якій опинилися

Вже другі вихідні в Україні – карантинні. В суботу та неділю працюють лише продуктові магазини, аптеки і транспорт.

Проти рішення ввести подібний карантин виступили підприємці по усій країні, бізнес яких не увійшов до категорії тих, яким дозволено працювати. У багатьох містах відбулися протести з вимогами до влади дозволити провадити підприємницьку діяльність з дотриманням карантинних вимог. На думку протестуючих, такі дії уряду ведуть до знищення малого бізнесу. Що стосується ситуації у  Володимирі-Волинському, її можна назвати плачевною, – передає БУГ з посиланням на Володимир Медіа. Місто не може похвалитися робочими місцями, бо старі підприємства закрилися, нові не створилися.

Донедавна чимало володимир-волинців заробляли на хліб і до хліба контрабандою та заробітками, але ситуація змінилася, і вікно Європи зачинилося перед ними. Опинившись заручниками ситуації, яка фактично позбавила їх заробітку, люди кинулися шукати роботу на місцях.

Комусь пощастило, хтось був змушений знову їхати за кордон. Утім карантин далі продовжує вносити корективи у життя не тільки українців, а й людей усього світу. Основний удар припав на малий бізнес. За час попереднього чимало підприємців втратили його, інші намагаються триматися на плаву, хоча з кожним днем це стає важче.

А нещодавно карантин вихідного дня, запроваджений урядом, знову вніс не вельми приємні зміни у підприємницьку діяльність.

Видання вирішило поцікавитися думкою володимир-волинських представників бізнесу щодо цієї ситуації.

Голова Володимир-Волинської спілки промисловців та підприємців Наталія Любімцева:

Для підприємців, пов’язаних із роботою закладів громадського харчування, кінотеатрів, торгівельно-розважальних центрів, спортивних закладів, фітнес-центрів, басейнів, масово-культурних заходів і дитячих розважальних закладів вихідні дні є найбільш прибутковими.

Бо люди весь тиждень працюють, а в суботу та неділю мають час, щоб купити те, що їм потрібно та відпочити. Через заборону працювати у ці дні несемо чималі збитки. Підтримки держави, на жаль, не вистачає, щоб їх покрити, навіть більше, вона не звільнила від сплати податків та оренди приміщень, про оплату за комунальні послуги вже ніхто не говорить.

Тому хотілося, щоб про нас подбала наша місцева влада на час карантину, та розробила антикризові програми, також надала податкові пільги і звільнила від сплати за землю та земельного податку. Адже левову частку місцевий бюджет отримує саме від підприємництва, і у таких ситуаціях, вважаю, варто піти нам на зустріч.

Окрім того, підприємців обурює той факт, що інші торгівельні заклади, де скупчення людей є набагато більшим, працюють, а іншим заборонено. Ми написали звернення до Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля та голови ВОДА Юрія Погуляйка, з яким, до речі, мали зустріч, у якому просили відмінити карантин вихідного дня, вказавши на проблеми, з якими ми зіштовхнулися. Сподіваюся, нас почують.

Надія ПОДЗІДЕЙ, кафе «Лакомка» 

Ми були змушені звільнити половину колективу і залишити одну зміну замість двох. Із 14 працівників працює семеро. У кондитера теж змінився робочий графік. Послуга – доставка їжі не прижилася, тому замовлень дуже мало.

Невідомо скільки ще протримаємося, бо з кожним днем доводиться все тугіше затягувати паски. Відвідувачів і так не багато, а із запровадженням карантину вихідного дня їх значно поменшало.

Ми терпимо збитки, та попри це, маємо сплачувати податки, платити заробітну плату працівникам та за комунальні послуги. У чималу копійку обходиться опалення, оскільки воно на електриці. Суттєвої підтримки від держави не маємо, хоча на період карантину було б непогано, якби нас звільнили від сплати ПДФО.

Тарас ПРИНДА, ресторан «Маяк»

Персонал скоротився удвічі, працівників були змушені відправити на біржу. Щодо послуг з доставкою їжі додому, скажу, що це не наш формат, оскільки наші клієнти звикли відпочивати у ресторані повноцінно, смакуючи улюбленою стравою під музику.

Наразі, якщо є замовлення, то їх дуже мало, зазвичай просять страви, приготовлені на грілі. Мало не половину нашого прибутку залежить від банкетів на вихідні, які, на жаль, при нинішній ситуації довелося відмінити.

Про збитки годі й казати, вони чималі. У подібних ситуаціях опинилися й інші заклади громадського харчування.

Наталія Соборна, підприємець ринку «Підзамче»

Ще не оговталися від попереднього карантину, як маємо ще один. Наші покупці – люди, які приходять на ринок у вихідні дні, оскільки усі по роботах у будні.

Ми потерпаємо від цього, ліпше б нам зробили понеділок, вівторок та середу вихідними, а в суботу-неділю дозволили працювати. Податки ніхто не відміняв, добре, що штрафи не платимо за те, що пізніше сплачуємо їх.

У багатьох підприємців гроші вкладені у товар, який потрібно реалізувати, а таку можливість у нас відбирають і ми терпимо збитки. Ті, хто живе за рахунок торгівлі, взагалі опинилися у критичній ситуації, адже іншого джерела доходів не мають. Трохи ліпше тим, у кого хтось із членів сім’ї має роботу.

Якщо так і далі продовжуватиметься, люди залишаться без засобів до існування, і згортатимуть бізнес. Ви погляньте, лишень, скільки магазинів під час першого карантину зачинилися. Одним із факторів, який призвів до цього, є оренда приміщень, за які потрібно було платити, не дивлячись на те, чи є дохід.

Чому, наприклад, супермаркети, такі як «АТБ» та «Епіцентр», де є скупчення людей, працюють, а тим торгівельним закладам, де його нема, і де дотримуються усіх карантинних вимог, забороняють? Якщо ситуація не зміниться, це може спричинити економічну кризу і збільшення росту безробіття у країні.

Leave a Comment