Волинь Новини

Волинський травознавець розповів про лікарську рослину, яка допомагає при ревматизмі і бронхіальній астмі

«Багно: протспазматичний засібі не тільки», – впевнений травознавець. Він розповів, що недавно вдалося поповнити власну бібліотеку тематичної літератури ще однією книгою під назвою „Лікарські рослини і способи їх застосування в природі”.

Це доповнене перевидання відомих на Поліссі травників, наших сусідів з Рівненщини батька і сина Михайла та Івана Носалів (перша книга побачила світ у 1959 році, друга – в 1994-му), – передає Район.Турійськ.

В книзі описані лікарські рослини, що застосовуються в народній медицині, вказано час їх збирання, методи їх сушіння і зберігання. По кожній рослині є роз’яснення, при яких хворобах вона застосовується і як нею користуватися.

Важливо, що Носаль-старший протягом майже 45-річної трудової діяльності мав можливість перевіряти багато народних засобів особисто, рекомендуючи їх хворим і спостерігаючи за результатами лікування.

Чимало лікувальних народних засобів рослинного походження, розроблених за його методиками, він надсилав для перевірки через Академію наук тодішнього СРСР в Інститут експериментальної медицини і отримував позитивні відгуки про них.

«До мене часто звертаються відвідувачі з приводу лікувальних властивостей запашного поліського кущика – багна болотистого, – розповідає травознавець, –- мовляв, чи правда, що воно помічне при простудних захворюваннях, бронхіальній астмі. Ось як, зокрема, про ці властивості написано в згадуваній книзі:

Чай з багна – 25 грамів на 1 літр кип’ятку – приймають по пів склянки 5-6 разів на день при простуді (Полісся, Волинь), при ревматизмі, при ломоті в «колтуні» (поліська хвороба подібна до ревматизму) і при бронхіальні астмі. Причому вважається, що такий чай дає не тільки тимчасове полегшення при сильному кашлі і задишці, але й виліковує при тривалому (тижні два) користуванні ним.

Рекомендується для такого протиастматичного чаю додавати при заварюванні багна ще 15 грамів дрібно порізаних листків кропиви малої. Цей чай випивають протягом дня, а ввечері знову заготовляють порцію на наступний день. Такий же чай дають по одній чайній ложці декілька разів на день дітям при особливо сильних приступах коклюшу.

При ревматизмі і ломоті в «колтуні» (Полісся) дають мазь для втирання: 1 частина дрібно нарізаного квітуючого багна, одну частину дрібно порізаного кореня чемериці змішують з 3 частинами розтопленого свинячого жиру. Все це ставлять на 12 годин у теплу піч або духовку (не можна доводити до кипіння), потім виймають, проціджують у банку і зав’язують папером. Цю ж мазь використовують при сверблячці і вошивості».

В деяких регіонах західних областей України напар багна приймають в народі при заразних епідемічних хворобах як лікувальний і профілактичний засіб, а місцями вважають його мало що не універсальним лікувальним засобом».

Олександр Шевчук каже, що відгуки тих, хто придбав у нього і використовував з профілактично- лікувальною метою чайові набори на основі багна, лише позитивні.

І на завершення він наголосив, що у книзі Носалів є іще деякі цікаві, випробувані ними застосування багна (крім людських болячок). Перш за все, виявляється, ця улюблена народна рослина, яка використовується для лікування домашніх тварин, в першу чергу свиней, при всяких їх хворобах. Коровам дають відвар рослини при здутті, коням – після опоїв і при колітах, додають в пійло свиням при епідемічних та інших захворюваннях. А ще порошком листків багна або гілочками перекладають одяг в шафах, це – надійний захист від молі.

Leave a Comment