Новини

“Дистанційне лікування скоро всіх важких хворих зведе в могилу”: лікар б’є на сполох

Дистанційне лікування, яке наразі практикується у зв’язку з пандемією коронавірусу, уже має негативні наслідки. Стовідсотково впевнено оцінити стан пацієнта телефоном неможливо. 

Про це на своїй сторінці в Facebook написав лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський, – ТСН.

“Я особисто впевнений, і нехай мене зрозуміють, або пробачать за необережні слова, стверджую – дистанційне лікування скоро всіх нас зведе в могилу. Точніше не так. Не всіх. А дійсно важких і тих, хто потребує допомоги. Адже більшість здорового населення одужає від ковіду і так, без ліків. Для них це взагалі не є проблемою. Лише не треба заважати нормальній роботі імунітету”, – зазначив лікар.

За його словами, стовідсотково впевнено оцінити стан пацієнта телефоном неможливо.

“Хворі постійно накручують себе, видають другорядні скарги за важливі, а про дійсно небезпечні моменти не можуть чітко відповісти. Лікарю на тому кінці дроту теж стає неспокійно. Направляєш на аналізи, а у відповідь постійно чуєш, що на це піде декілька днів. Навіщо мені аналізи через декілька днів? Як швидко реагувати на зміни в стані хворого? Чи є там справжня задишка, чи то просто панічна атака? Чи то вірусна “пневмонія” жене лихоманку, чи вже розвивається ускладнення? Чи треба давати кроворозріджуючі, чи краще утриматись?”, – написав лікар і зауважив, що не може дати відповіді на ці питання.

Євген Дубровський також додав, що наразі “дистанційне лікування зазнає цілковитого краху”.

Лікар також розповів, що втратив одну зі своїх пацієнток, яка два тижні лікувалася дистанційно, телефоном, а до лікарні потрапила у вкрай тяжкому стані.

Крім того, Дубровський згадав інший, діаметрально протилежний випадок. “До мене прилетіли налякані рідні та привезли бабусю на госпіталізацію. Без жодних симптомів. Без лихоманки та з сатурацією 99%. Просто тому, що бабуся живе сама і була налякана, що у неї пневмонія, як сказав лікар телефоном. Одне слово – і вона в стаціонар біжить на госпіталізацію”, – розповів лікар.

Leave a Comment