Волинь Новини

Волиняни все більше хворіють на застуду: чому?

На Волині цього року, окрім коронавірусу, фіксують значно більше застуд, ніж минулого року.

Волинський обласний лабораторний центр МОЗ повідомляє, що за минулий тиждень гострими респіраторними інфекціями захворіло понад 6 тисяч мешканців області. Це на 27% більше, ніж за аналогічний тиждень минулого року і на 35% більше, ніж зараз в середньому в Україні.

«Перший» запитав у фахівців, чому застуд побільшало та чи може бути причиною недіагностований коронавірус.

Наталія Янко, директорка Волинського обласного лабораторного центру МОЗ:

«Сезонний підйом захворюваності – це нормально. Але люди зараз більше насторожені, більш уважні до свого здоров’я. Якщо раніше з симптомами застуди просто йшли додому, думаючи: «Ай, якось пересиджу», то зараз частіше звертаються до лікарів і відповідно ставиться більше діагнозів. Якщо ж є підозра на COVID, ці пацієнти потрапляють в окрему статистику. Мені здається, причина саме в більшій настороженості».

Тетяна Трач, директорка Луцького міського центру первинної медичної допомоги №2:

«Я б не брала на себе сміливості говорити, що причиною може бути недіагностований COVID. Я з цим не погоджуюсь. Наявність COVID не анулювала усіх інших захворювань, які були знайомі людству багато років. З появою коронавірусу нікуди, на жаль, не зникли інфаркти, інсульти, аденовіруси.

Ковід має свої специфічні клінічні прояви. І лікар, працюючи з пацієнтом, збирає анамнез, скарги, встановлює підозру на COVID. Зважаючи на те, що до 30% ПЛР-досліджень можуть мати хибно негативні результати, згідно з нормативними документами, сімейний лікар має право встановити діагноз COVID навіть при негативному результаті аналізу, але при типових симптомах.

Тут потрібно розуміти людську психологію. У 2018-2019 роках без знання про COVID, помітивши нежить, чхання чи температуру, людина просто залишалась вдома або йшла на роботу, прийнявши жарознижувальні. Зараз же паніка і страх, що це COVID, зробили так, що звернень стало більше.

Раніше в медзаклади з застудою в основному звертались ті, кому потрібно було офіційне звільнення від роботи. Якщо ж людина працювала сама на себе, вона умовно відлежалась 3 дні, напилась чаїв, наїлась лимонів і пішла далі працювати, нікуди не звертаючись. Тепер захворюваність офіційно є більшою через більшу кількість звернень.

Ще один момент – ПЛР-тест ще нікого не вилікував. Пам’ятаєте, завжди восени з’являються білборди «Захворів? Залишайся вдома»? Давайте почнемо з відповідальності кожного. Неважливо, що ти розносиш – грип, коронавірус, аденовірус, сифіліс – ти відповідальний за те, що розповсюджуєш. Ти ж знаєш, що це маєш. Чому тоді несеш в люди?

Є похибки і в державних, і в приватних лабораторіях, але принцип не розносити інфекцію, якщо є симптоми, залишається».

Leave a Comment