Днями очільник Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що купівля антибіотиків в Україні зросла в три з половиною рази. Але директор підприємства “Волиньфармпостач” Михайло Півнюк каже, що це навіть применшені дані, оскільки вживання окремих препаратів зросло навіть у п’ять разів. Частину ліків виписують сімейні лікарі, а інші – люди купують самі, за рекомендацією знайомих.

Чому самолікування у цьому випадку – вкрай небезпечне, та чому не всім хворим на COVID-19 потрібні антибіотики – з’ясовували журналісти 12 каналу.

Директор підприємства “Волиньфармпостач” Михайло Півнюк каже, що насправді попит на деякі медикаменти зріс у 5 разів.

Медики наголошують, що антибіотик – це препарат, який лікує бактеріальні хвороби. COVID-19 – це вірусна недуга, тож проти неї він безсилий. Антибіотики потрібні лише тоді, коли через коронавірус розвивається бактеріальна хвороба, наприклад, пневмонія. Але призначати препарат та його дозування повинен лікар.

“Лише 1\4 пацієнтів з коронавірусною інфекцією потребують антибактеріальної терапії. Більшість пацієнтів, які отримують антибіотики, цього насправді не потребують. Це стосується як пацієнтів, які самі собі призначають препарати, так і лікарів, які призначають антибактеріальні препарати”, – каже лікар-пульмонолог Олег Яковенко.

Рішення приймати антибіотик з власної ініціативи, послухавши пораду від знайомого, або ж прочитавши рекомендацію в інтернеті, може сильно вдарити по здоров’ю. Часто виникають алергії чи дисбактеріоз, тому що препарат нищить все, в тому числі й корисні бактерії у мікрофлорі. Починається розлад шлунково-кишкового тракту, може страждати печінка чи нирки.

Але найстрашніше, кажуть медики, що при частому вживанні антибіотиків бактерії просто стають стійкими до препаратів. Це називається “резистентність”. Тобто, тривале безконтрольне вживання антибіотиків призведе до того, що з часом вони просто перестануть бути дієвими.

“Інфекція нікуди не дівається, резистентність росте, а нових антибактеріальних препаратів не з’являється. Тому для того, щоб не було катастрофи у майбутньому, нам просто потрібно грамотно підходити до антибактеріальної терапії”, – наголошує лікар Яковенко.

Як же зупинити безконтрольне вживання антибіотиків? Є один вихід: продавати їх чітко за рецептом. Спеціалісти наголошують, що робити це треба у вигляді саме електронних рецептів, які потім зберігаються у реєстрах.

“Ми вже внесли пропозицію МОЗу: давайте зробимо так, щоб відпуск антибіотиків відбувався регламентовано і контрольовано за електронним рецептом. Що це означає? Це дасть змогу бачити їх виписку та обіг”, – каже Михайло Півнюк.

А ще, за його словами, це дозволить проконтролювати роботу лікаря та перевірити, чи виправдано він виписував ліки. У МОЗі погоджуються, що ідея справді дієва. Кажуть, що “вже рухаються у цьому напрямку”.  Але поки не дуже швидко. Спершу цю реформу впровадять щодо наркотичних засобів та інсулінів (це буде у 2021-му році). А до антибіотиків, згідно з планом, дістануться лише у 2022-му.