Новини

Вакцина від коронавірусу не допоможе нічим: українські епідеміологи б’ють на сполох

Вакцина від коронавірусу може стати непотрібною для України через те, що вірус швидко мутує, і за період часу, поки ефективні ліки проти COVID-19 дійдуть до нашої країни, вони вже втратять свою актуальність. Таку можливість допустила завідувачка кафедри епідеміології ЛНМУ Наталія Виноградова в програмі “Свобода слова Савіка Шустера”. Про це пишуть Надзвичайні Новини.

Фахівець зазначила, що світу загрожує вже третій вірус, вакцин від якого досі ще не створили. Епідеміолог пояснила, що мова йде про SARS-CoV-2, потім іспанський варіант вірусу з 6-ма мутаціями, і “тепер на порозі у нас вірус норок”.

“Давайте реально дивитися на ситуацію, скільки нам вже потрібно вакцин – три. А ми поки що робимо першу”, – наголосила вона.
Виноградова звернула увагу, що коронавірус є РНК-містким, тобто має високу здатність до мутації, а це значно ускладнює процес створення ефективної вакцини.

У цьому контексті епідеміолог нагадала, що попри численні розробки та безліч варіантів, досі не вдалося зробити вакцину від ВІЛ-інфекції, також ще немає вакцини проти гепатиту С.

“Я наводжу цю паралель, тому що цей вірус РНК-овий. Він досить швидко набуває різних варіацій в протективних ділянках, які відповідають за імунну відповідь. І немає гарантій, що та вакцина, яку ми з вами так чекаємо, до того часу, коли вона прийде, буде нам потрібна. Тому що у нас третій вірус на порозі”, – розповіла Виноградова.

Leave a Comment