Новини

Якими є реальні доходи мешканців Польщі

Жителі найбагатших районів Польщі заробляють у два рази більше, ніж мешканці найбідніших. Проте їхні доходи всеодно поступаються середнім європейським.

Середньорічний дохід у Польщі становить 7 143 євро чи 32 тисячі злотих нетто. Такими є дані рапорту GfK Purchasing Power Europe 2020.

Цей показник ставить Польщу аж на 28 місце європейського рейтингу.

Дослідження показало, що після сплати податків в місяць у одного мешканця країни залишається приблизно 2,6 тисяч злотих, які він може витратити на свої потреби.

Проте, це середні показники, тоді як різниця між багатими і бідними регіонами  у Польщі є суттєвою.

Так, тільки у 17 з 380 повітів країни дохід на 20% вищий, ніж середній по Польщі. Зокрема, у Варшаві річний дохід на особу становить 12 120 євро чи 54 тисячі злотих нетто (тобто на 70% більший, ніж показник по всій країні). Проте це лише 87% середньоєвропейського доходу.

До першої десятки міст Польщі з найвищими доходами входять Сопот, Вроцлав, Познань, Катовіце. Закриває десятку Глівіце з річним доходом на особу 9,1 тисяч євро чи 40 тисяч злотих.

рейтинг

Вкінці польського рейтингу знаходиться Шидловецький повіт Мазовецького воєводства. Річний дохід його жителя становить 4,7 тисяч євро (21 тисячу злотих). А це 66% середньодержавного доходу та у 2,5 разів менше, ніж має мешканець Варшави.

Результат рапорту можна переглянути на карті, де червоний колір означає високий рівень наявного доходу, жовтий – середній, гранатовий і сірий – низький.

мапа купівельної спроможності

До слова, мінімальна зарплата в Польщі у 2021 році становитиме 2800 злотих в місяць та 18,30 злотих за годину роботи.

Leave a Comment