Новини

Перехворів – не привід розслаблятися: Що ми знаємо про повторні випадки зараження коронавірусом

За вісім місяців пандемії багато хто з нас змирився з коронавірусом і звик до тих реалій, які він диктує. Захисні маски стали обов’язковим елементом гардеробу, а що стосується гігієни рук, то здається, ніби ми ніколи не мили їх так ретельно, як сьогодні, – повідомляє 112.

Covid-19 диктує свої умови, і людству, яке сильно від нього постраждало, не залишається нічого іншого, як беззаперечно їх дотримуватися. Водночас сам вірус ніби живе за неписаними правилами, які не дозволяють повністю “розгадати” його природу. Як доказ цьому – безліч запитань, відповіді на які начебто і є, але дуже невпевнені.

Наприклад, що ми знаємо про повторні випадки зараження? Як вони протікають – у легшій або важчій формі? Скільки “живе” імунітет проти вірусу? І взагалі чи можна після пережитого захворювання розслабитися, аргументуючи це тим, що вже перехворів? Розбираємося.

Повторні випадки захворювання. Що говорить статистика

Станом на сьогодні у світі їх близько п’яти – це офіційно задокументованих і підтверджених ретельними дослідженнями.

З відкритих джерел

Про вторинні випадки зараження періодично повідомлялося ще з лютого цього року, однак досі доказів того, що йдеться саме про повторну інфекцію, було занадто мало.

Як відомо, в одужалих зберігаються вірусні фрагменти протягом декількох тижнів, а це, зі свого боку, може призвести до позитивних результатів тестів за відсутності активного вірусу. Звідси – висновки про повторне зараження.

Пояснюємо на такому прикладі. У квітні цього року видання The Korea Herald написало, що в Південній Кореї понад 260 осіб за “кілька днів і навіть тижнів після одужання” знову отримали позитивні тести.

Голова комітету корейського Центру з контролю і запобігання захворювань (KCDC) О Міонь-дон припустила, що такий результат може бути викликаний не повторними зараженнями, а що тест всього лише продемонстрував наявність в організмі залишків нуклеїнових кислот зруйнованих вірусних частинок.

За її словами, тести полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тести), які використовуються для діагностики Covid-19, знаходять РНК вірусу в організмі незалежно від того, “живий” він (такий, що може заражати клітини й інфікувати інших) або “зруйнований”.

Тому і виходить, що якщо генетичний матеріал вірусу не встиг вивестися з організму повністю, то тест може показати хибнопозитивний результат.

 

З відкритих джерел

 

Схожа історія сталася в Україні у квітні цього року, коли в країні налічувалося всього 5 тис. випадків Covid-19. Так, прес-служба Рівненської обласної державної адміністрації повідомила про повторне інфікування коронавірусом чотирьох пацієнтів, які вже готувалися до виписки.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко, який згодом прокоментував цю ситуацію, пояснив, що насправді повторних заражень немає, а люди просто недолікувалися.

“Я б назвав це не повторно інфіковані, а клінічно здорові люди, які пройшли процес лікування. Але це підтверджує своєрідність поведінки вірусу, тобто він може перебувати в організмі не обов’язково 14 днів, він може перебувати і більше. Тобто це ті люди, які вже де-факто видужали, їм провели тестування ПЛР і отримали позитивний тест”, – заявив Тимошенко.

Подібних прикладів багато, і всі вони говорять про те, що позитивний результат тесту після одужання не завжди свідчить про повторне зараження. Але оскільки вже йдеться про нього, то з’ясуємо такий нюанс ↓

Легше чи важче? Як протікає повторне зараження

Єдина поки очевидна відповідь на це запитання – все індивідуально, і поки не зовсім зрозуміло, від яких саме факторів залежить.

Факти свідчать, що одні можуть перенести повторну інфекцію практично безсимптомно, а інші потребують допомоги медиків. Перейдемо до прикладів.

Перший офіційно задокументований випадок повторного зараження трапився у Гонконзі, де 33-річний чоловік за чотири місяці після перемоги над Covid-19 знову отримав позитивний тест.

 

Global Look Press

Спочатку коронавірус у нього діагностували в кінці березня – тоді у хворого були легкі симптоми. До середини квітня він одужав, про що свідчили два негативних тести, в серпні після поїздки до Іспанії знову заразився.

Як пише The New York Times, вдруге у хворого не було жодних симптомів, що говорить про те, що його імунна система частково стримувала вірус.

“Друга інфекція протікала повністю безсимптомно – його імунна відповідь запобігла загостренню хвороби. Це такий собі хрестоматійний приклад того, як повинен працювати імунітет”, – пояснив імунолог з Єльського університету Акіко Івасакі.

Але інші історії про повторне зараження коронавірусом показують, що реакція імунної системи, як у гонконзькому випадку, не є закономірною.

Так, у Нідерландах друге інфікування коронавірусом закінчилося для 89-річної жінки летальним результатом, що стало першим у світі зафіксованим випадком смерті після повторного зараження.

Як повідомляє голландський мовник NOS, у жінки було багато супутніх захворювань і вдруге вона перенесла захворювання важче.

У важчій формі перехворів також 25-річний житель Невади, чий випадок також увійшов до статистики підтверджених випадків повторного інфікування. Вторинні випадки також було задокументовано в Еквадорі та Бельгії.

Імунітет. Виробляється чи ні?

Авторитетний медичний журнал The Lancet допустив, що перенесене захворювання Covid-19, можливо, не гарантує вироблення повного імунітету.

 

З відкритих джерел

 

“Нам ще багато чого невідомо про дію вірусу SARS-CoV-2 і реакції імунної системи, але отримані нами відомості говорять про те, що перенесене захворювання Сovid-19 не обов’язково дає захист від повторного зараження”, – зазначив співробітник лабораторії з питань громадської охорони здоров’я в університеті Невади і провідний автор дослідження Марк Пандорі.

Посилаючись на різні дослідження, NOS пише, що антитіла, які виробляються після початкової інфекції, зникають “відносно швидко”. Також голландський мовник зазначає, що поки незрозуміло, чи достатньо вроджена імунна система під час захворювання “навчається”, аби потім запобігти повторному зараженню.

Минулого місяця стало відомо, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) створила спеціальну групу з вивчення випадків повторного зараження.

Як заявила глава технічної групи підрозділу надзвичайних захворювань ВООЗ Марія Ван Керкхове, організація наразі шукає відповіді на низку запитань.

“Запитання в тому, який імунітет з’являється після першого інфікування, а який з’являється після другого зараження. Зростає або скорочується кількість антитіл, і що там відбувається”, – цитує Ван Керкхове “РБК Україна”.

Ще одне запитання, на яке ВООЗ шукає відповідь, стосується серйозності повторного протікання хвороби і можливості зараження легшою формою вірусу.

Тому залишається чекати відповідей. Підбиваючи підсумки, зазначимо лише, що ретельне дотримання протиепідемічних заходів залишається найнадійнішим і перевіреним способом уберегти себе як від первинного, так і від повторного зараження.

Leave a Comment