Важливо Новини

До статистики потрапляють не всі: лікар розповів про ситуацію з коронавірусом в Україні

В Україні подолати пандемію коронавірусу можна буде лише дотримуючись протиепідеміологічних обмежень. А сама проблема поширення COVID-19 досі не вивчена.

Про це в інтерв’ю ТСН розпопів лікар-педіатр Андрій Пеньков.

“Коли закрились на карантин, то загальмували поширення вірусу в Україні. І, на жаль,не використовували цей час для вивчення того, що відбувається в світі. Тільки деякі спробували вивчити ситуацію, але ці люди взагалі ніяк не впливали і зараз не впливають на прийняття адміністративних рішень”, – сказав він.

Лікар вважає, що успіх контролю над цією пандемією на 80% залежить від менеджменту країни. “Всі ці черги на КТ, на ПЛР, в поліклініку – люди не дотримуються цих роз’єднань, немає зонування. Це насправді перше порушення всіх законів епідеміологіі. Хворі, підозрілі, здорові, інфіковані іншими інфекціями сидять в одній черзі і всіх це влаштовує. Це і зараз триває”, – сказав він.

Медик впевнен, що потрібно було ввести зонування, а самі дослідження робити швидше, щоб виявити хворого і коло контактних осіб. Це б зменшило поширення вірусу. На його думку, уряд мав би дати можливість всім контактним особам бути на частково оплачуваному лікарняному.

“Люди контактні, всім треба працювати, починають приховувати, що вони контактні або хворі, продовжують ходити на роботу. Держава взагалі не вирішила, що робити з цими пацієнтами. І зараз я не бачу законодавчого рівня, щоб ми з вами локалізували ці осередки і не давали можливості поширюватися інфекції. З населенням ніхто не працював, ніхто не працював з лікарями”, – сказав Пеньков.

Він також наголосив, що вже треба змінувати тактику лікування. “Інформація про хворобу змінюється, лікування трансформується, а ми з вами, крім КТ і антибіотиків, так і не прийшли ні до чого. І виходить, що є якийсь протокол в МОЗі, хтось хвалиться, що вони зробили роботу, а як воно внизу працює, ніхто не контролює. І найстрашніше в цій пандемії, що всі брешуть і ніхто не говорить правди. І ось ці запевнення, що у нас прекрасно йде боротьба, все організовано і працює, мені здається найголовніший обман”, – сказав лікар-педіатр.

Він також відзначив, що не всі пацієнти потрапляють до статистики, тому повної картини ніхто не бачить. “Ми з вами не знаємо, скільки зараз вмирає реально від коронавируса і ми не знаємо, скільки помирає від інших хвороб, які COVID-19 загострив. Умовно кажучи, людина без інфекції жила б зі своїм інфарктом, діабетом, але на тлі коронавируса, він помер. Багато людей не розповідає, що приходять в лікарню, а їм кажуть, що це не вірус. Хоча клінічно встановити це можна. Немає професійного аналізу і критичного погляду на те, що роблять. Якщо ми хочемо щось змінити на краще, треба проаналізувати помилки. Але у нас же немає помилок”, – сказав він.

Leave a Comment