Новини

Українських заробітчан масово “кидають” вітчизняні фірми, як не попастися

Часто бажання заробити за кордоном обертається для українців суцільними фінансовими втратами. Причому для цього навіть не потрібно нікуди їхати, про вас “подбають” вітчизняні фірми.

У сюжеті “Сніданку з 1+1” йдеться, що існують спеціальні фірми, що пропонують свої послуги з пошуку роботи за кордоном. Беруть за це чималі гроші і, передбачувано, зникають. Одні втрачають 1500 гривень, інші 5 000, комусь не пощастило віддати 50 000. Вже близько 20 осіб написали заяви в поліцію: всім їм фірма пообіцяла допомогти з працевлаштуванням у найкращих країнах Європи і правильно оформити документи, – передає znaj.ua.

Ірина хотіла поїхати працювати до Німеччини. Жінка вже тричі там була і завжди приїжджала задоволеною.

“Офіційно ми заробляли півтори тисячі євро, була невелика оплата за житло – це 200 євро з сім’ї. Там дуже дешеві продукти в порівнянні з нашими. Ми працівники, то економили на тому, що харчувалися з чоловіком по акціях”, – розповідає жінка.

Вдома, в Україні, Ірина-педагог у приватній львівській школі для особливих дітей. Місячна зарплата – 10 000 гривень, на життя її не вистачає. Це і стало причиною поїздок на заробітки. Жінка знайшла фірму, де їй обіцяли форму А1 на перетин кордону в 500 євро. Кошти вона сплатила частинами. Їй гарантували, що з чоловіком вилетить на роботу вже на початку жовтня, але після підписання ділки просто зникли. На прохання повернути гроші – не відреагували.

Правда, людям, які залишилися ні з чим, вдалося домогтися, щоб банк заблокував рахунки шахраїв.

Адвокат Лаврентій Царук пояснює, що в першу чергу слід бігти в поліцію і в банк.

 “В Україні встановлено відповідальність за здійснення підприємницької діяльності без реєстрації. Це – чималий штраф і конфіскація предметів нелегального бізнесу”,— розповів юрист.

За його словами, такі справи довго чекають своєї черги в поліції, і аферисти цим активно користуються. Тому юрист закликав українців звертатися за послугами тільки до перевірених компаній, і не поспішати робити передоплату.

Leave a Comment