Новини

Кого звільнять від комуналки і кому слід чекати надбавок до пенсії

В Кабміні прийняли законопроєкт, згідно з яким сім’ям загиблих і постраждалих в АТО та ООС будуть нараховуватися спеціальні виплати. Також часткове звільнення від сплати комунальних платежів чекає на окремі соціальні групи. Подробиці опублікували у виданні OBOZREVATEL.

Як повідомляється, в межах соціальних нормативів частково звільняються від сплати комунальних платежів ті, хто має особливі трудові заслуги перед Батьківщиною (мова йде про Героїв України, Героїв соціалістичної праці та повних кавалерів ордена Трудової Слави).

З першого серпня в Україні направлять щомісячну адресну допомогу до пенсійної виплати непрацездатним членам сімей добровольців, загиблих під час участі в АТО/ООС. Допвиплати нараховуються також в разі втрати годувальника або до призначеної дітям державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

“Розмір виплат одному члену сім’ї повинен становити не менше 7800 грн, на двох і більше членів сім’ї – не менше 6100 гривень кожному”, – пояснюють в Мінсоці.

Хто ще має право на доплати

Виплата додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, передбачена статтями 50 та 51 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

1) особам, які належать до категорії 1:

з учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

  • особам з інвалідністю I групи – 474,5 0 грн;
  • особам з інвалідністю II групи – 379,6 0 грн;
  • особам з інвалідністю III групи – 284,7 0 грн;

для інших осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

  • особам з інвалідністю I групи – 341,64 грн;
  • особам з інвалідністю II групи – 227,76 грн;
  • особам з інвалідністю III групи – 170,82 грн;

2) особам, які належать до категорій 2-4:

  • особам, які належать до категорії 2 – 170,82 грн;
  • особам, які належать до категорії 3 – 113,88 грн;
  • особам, які належать до категорії 4 – 56,94 грн;

3) дітям з інвалідністю, а також хворим унаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 170,82 грн.

У грудні надбавка за рік додаткового стажу збільшиться із 17,12 до 17,69 грн, а з липня 2021-го – до 18,54 грн, а з грудня наступного року – до 19,34 грн.

На надбавку мають право жінки, які відпрацювали більш ніж 30 років, і чоловіки, які мають від 35 років стажу. Крім того, на надбавку можуть розраховувати й ті, хто пізніше вийшов на пенсію за власним бажанням:

  • на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відтермінування виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відтермінування виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Leave a Comment