Новини

“Вони б вилізли боком”: суддя КСУ пояснив скасування електронного декларування

Суддя вважає, що електронне декларування порушувало основоположні принципи конструювання державної влади.

Суддя-доповідач Конституційного суду України Ігор Сліденко пояснив скандальне рішення щодо скасування обов’язкового електронного декларування майна та статків чиновників і посадовців.

Так, у коментарі РБК-Україна, він заявив, що КСУ скасував електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску на них органів виконавчої влади. За його словами, перевіряти суддів повинні мати право лише органи судової гілки влади і КСУ не міг виділити у своєму рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів, тому скасував цю норму для всіх категорій чиновників.

За його словами, немає жодної країни у світі, де виконавча влада контролює судову. “Це найстрашніше порушення, яке тільки може бути”, – впевнений Сліденко.

“Були порушені основоположні принципи конструювання державної влади, вони в будь-якому разі вилізли би боком”, – пояснив суддя.

До всього він зазначив, що електронне декларування ніхто не скасовував, воно зберігається в повному обсязі і поширюється на всіх осіб. “Так, буде якийсь час, поки законодавець не врегулює ситуацію. Так, зараз за фактом ці норми (щодо перевірки декларацій, – ред.) ні до кого не застосовуються, тому що так законодавець сформулював норму, що її не можна розділити”, – сказав Сліденко.

Водночас він визнає, що сам є “клієнтом” НАЗК, оскільки на нього було складено адмінпротокол за несвоєчасне декларування. За цим фактом суддю-доповідача намагалися відвести від розгляду конституційного подання.

Leave a Comment