Новини

До лікарні була абсолютно здоровою: подробиці смерті від коронавірусу 21-річної Інни Волкової

У Києві 20 жовтня від коронавірусу померла 21-річна Інна Волкова. До цього дівчину вважали абсолютно здоровою.

Про це пише ТСН з посиланням на Громадське.

3 жовтня дівчину на підлозі виявила сусідка по квартирі, яка випадково прийшла раніше.

“У неї вже частково не працювали кінцівки, вона вже не могла нікому зателефонувати”, — переповідає Вероніка Кобзиста, подруга Інни.

Дівчину забрала швидка. Після кількох лікарень її привезли в реанімацію Київської лікарні №9. В Інни паралізувало все тіло нижче шиї. Її підключили до апарату ШВЛ. Тест на ковід виявився позитивним, КТ показала двосторонню пневмонію. Згодом діагноз поставив невролог — синдром Гієна-Барре. Це рідкісне аутоімунне захворювання, при якому імунна система людини вражає власні периферичні нерви, що частково паралізує тіло.

“Припущення близьких та рідних — Інна десь підхопила COVID-19, він викликав у неї аутоімунне захворювання, а оскільки імунітет відмовив, так швидко розвинулася пневмонія і так швидко погіршився стан”, — пояснює Вероніка.

дівчина

До лікарні у дівчини не було симптомів коронавірусу і вона не скаржилася на самопочуття, хронічних захворювань не мала. Про синдром теж ніхто не знав — він став несподіванкою і для друзів, і для родини.

Перші кілька днів Інна була у свідомості — навіть реагувала на запитання, кліпаючи очима. Для лікування синдрому Гієна-Барре лікарі призначили їй генерик — Біовен 10%. У лікарні його не було, тож рідним дівчини довелося купувати його самим. Вартував один флакон близько 4 тисячі гривень, Інні їх прокололи 32. Гроші на ліки друзі дівчини збирали через соцмережі.

Після першого тижня лікування Інні зробили трахеотомію і вставили трубку з киснем прямо в трахею. 17 жовтня рідним та близьким повідомили, що вона вийшла з коми, реагувала очами на світло. Проте за два дні в неї почав стрибати тиск, і вранці 20 жовтня через набряк головного мозку її серце зупинилося.

дівчина

Інні виповнився 21 рік у червні. Вона переїхала до Києва з Запоріжжя. Цікавилася мовами, вивчала англійську в КНУ імені Тараса Шевченка. Очолювала освітній напрямок у Фундації регіональних ініціатив, багато волонтерила, організовувала наметові кемпи та інші заходи для молоді, займалась київським Молодіжним центром громадянської освіти. 23 жовтня в цьому центрі друзі з Інною прощалися.

“Крім нашої особистої трагедії, це ще й історія про те, що від нас пішла 21-річна дівчинка, яка була абсолютно здоровою. Ніхто не знає, що може спровокувати COVID-19, тому так важливо бути в масках, — каже подруга Інни Вероніка. — Ну і мій особистий досвід перебування протягом цих кількох тижнів в реанімації, коли ми передавали препарати, дізнавалися про стан, — ну це моторошно. Напевно, я всім невіруючим у коронавірус порадила б просто приїхати один раз до тієї ж 9-ї лікарні, побачити чергу зі швидких, побачити кількість людей. А потім приїхати під крематорій і побачити чергу там. Там колосальна кількість людей. Потік один за одним, на церемонію — 10 хвилин”.

Leave a Comment