Новини

Безвіз не заберуть, але грошей не дадуть: ЄС через скандал з деклараціями

Попри те, що реєстр електронних декларацій був одним із умов безвізового режиму для України, заяви про невідворотність втрати безвізу, в Брюсселі вважають перебільшенням.

Про це повідомляє журналіст “Радіо Свобода” Григорій Жигалов спеціально для ТСН.

Заявляти про втрачу безвізу зарано, бо в Євросоюзу чимало інших важелів тиску на владу України – гроші, які Євросоюз виділяє Києву. І макрофінансова допомога, наступний транш якої досі «завис у повітрі»,а ще коронавірусна допомога та інші програми, на сотні мільйонів євро. Виділення цих грошей тепер під питанням.

Щодо безвізового режиму в ЄС є час, щоби подивитися на те, як будуть розвертатися події далі. Бо і сам безвіз у нинішні часи коронавірусної пандемії не дуже актуальний. Але якщо уявити собі, що до цього може дійти, то в Єврокомісії є цей інструмент – він називається “механізм призупинення безвізу”, і може бути застосований, якщо для цього є причини. Причин там загалом п’ять, здебільшого вони стосуються питань міграції. Але один із критеріїв — саме відкат у провадженні реформ. В даному випадку — антикорупційних реформ, які Україна зобов’язалася втілити.

Ініціювати призупинення безвізу може будь-яка країна, або сама Єврокомісія, а ухвалює рішення саме Єврокомісія.

Leave a Comment