Важливо Новини

Що робити, якщо член сім’ї захворів на коронавірус: поради інфекціоніста

Хворих на коронавірус, які лікуються вдома, варто ізолювати в окремій кімнаті, аби зменшити контакт з іншими членами сім’ї. Слід розмежовувати посуд та засоби гігієни. Двічі на день проводити вологе прибирання. Доглядати за хворим має хтось один з родини.

Про це Gazeta.ua розповідає Андрій Процик, інфекціоніст з Івано-Франківська.

“Було б добре, якби хвора людина перебувала в окремій кімнаті. Провітрювала її щодві години. Покидала приміщення лише в масці. Всі, хто її оточує, теж мають бути в масках. Звичайно, постійно перебувати у захисних засобах важко, але, хоча б при контакті із хворим, це необхідно”, – каже Процик.

Заразитись коронавірусом може будь-хто із родини незалежно від віку, адже імунітет у всіх різний. Для його зміцнення радить дотримуватись здорового режиму сну і правильно харчуватись. Рекомендує, аби за хворим доглядав лише один член сім’ї.

“Люди, які живуть разом, мають неоднакові контакти. Одна справа, коли чоловік і жінка сплять в одному ліжку, то у них високий ризик захворіти. Інша – підлітки, з якими батьки стикаються інколи на кухні. Не можна сказати, що в молодшому віці кращий імунітет, а у дорослому гірший. Все відносно. Адже є загальний стан імунітету, а є в конкретний момент. Наприклад, є дві особи однакового віку із нормальним імунітетом, але хтось працював у нічну зміну, не спав, не їв, замучений, а хтось повний сил та енергії. Коли людина виснажена, то ризики зараження вищі”, – говорить лікар.

Радить розмежувати посуд, засоби для гігієни та догляду. Після контакту дверні ручки та горизонтальні поверхні слід обробляти дезрозчином, адже вірус осідає на поверхні. Двічі на день варто проводити вологе прибирання із додаванням спиртових або хлоровмісних засобів.

“Можна використовувати бактерицидні лампи. Досить якісну реально придбати до тисячі гривень. Вони добре знищують вірус. Єдине, у момент роботи пристрою у кімнаті не повинні перебувати люди. Бо кварцеве опромінення впливає на шкіру, особливо на очі. З’являється відчуття печіння, поколювання, наче хтось піску насипав. Тому її краще увімкнути та вийти”, – додає інфекціоніст.

Не варто використовувати обігрівачі-дуйки. Вони піднімають весь пил і віруси, сприяють циркуляції по всьому домі.

Leave a Comment