Новини

Комітет Ради зі свободи слова заборонив відвідувати свої засідання журналістам

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова заборонив журналістам «Слідства.інфо» відвідувати свої засідання та позбавив їх акредитації.

Про це повідомила головна редакторка видання Анна Бабінець, інформує Громадське.

«Ми отримали листа від пресслужби про те, що всіх журналістів нашої агенції позбавлено акредитації, оскільки ми не всебічно висвітлюємо роботу Верховної Ради», — розповіла вона.

У листі зазначається, що видання нібито не відповіло на запит комітету щодо матеріалів про висвітлення його діяльності, а власний моніторинг комітету «не підтвердив наявність публікацій щодо діяльності Верховної Ради».

У коментарях Бабінець заперечила, що «Слідство.інфо» не пише про Верховну Раду, як приклад вона зокрема нагадала розслідування про румунське громадянства депутата Олександра Дубінського.

У статті 26 закону «Про інформацію» є вичерпний перелік причин, через які журналістів можуть позбавити акредитації. Це: подання ним відповідної заяви; неодноразового грубого порушення ним обов’язків, визначених цією статтею; звернення засобу масової інформації, за поданням якого здійснена акредитація. Причини «не висвітлюють роботу Верховної Ради» у законі немає.

Депутат від «Слуги Народу» Олександр Санченко, який входить до складу комітету, прокоментував цю ситуацію.

«Нам пресслужба Апарату ВР презентувала великий список журналістів, як вони сказали, не роблять матеріали про ВР. З проханням, щоб цей перелік позбавити акредитації, бо тепер є більш суттєві обмеження по кількості в ложі , де журналісти. Щоб там поміщались ті, хто точно робить матеріали про ВР», — написав він.

Він пообіцяв «зорганізувати» апарат ради та ЗМІ, щоби розв’язувати цю проблему. На запитання, чи є список ЗМІ, яких позбавили акредитації, Санченко відповів:

«В тім то і справа, що їх там в поданому взагалі не було. Розбираємося зараз з Апаратом, що за самодурство».

Leave a Comment