Важливо Новини

Як ховається коронавірус і чому 30% хворих мають негативний ПЛР-тест

Вірус може “сховатися” так, що лаборант не дістане його, коли бере мазок.

До 30% хворих на COVID-19 отримують негативний ПЛР-тест через те, що сам вірус може ховатися в організмі людини. Про це розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу.

“Це пов’язано, зокрема, і з тим, де саме перебуває вірус тоді, коли у людини беруть мазок для діагностики методом ПЛР”, – пояснив міністр.

“Сьогодні” інформує про це детальніше.

Як ховається вірус

Лаборанти беруть мазок з носа і горла, щоб виявити коронавірус. Але іноді вірусу там може не бути – він іде в нижні дихальні шляхи.

Алла Мироненко – вірусолог і завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського:

Вірус розвивається в нижніх відділах легень, і це ускладнює забирання зразків. Не завжди виходить взяти якісний мазок з ротової порожнини і горла. Патологічний процес розвивається там, де складно дістати.

Як поширюється вірусколи потрапляє в організм людини.

  • Коронавірус цілиться в конкретні клітини, які є в кожному органі, десь більше, десь менше.
  • Спочатку вірус вражає клітини, які зустрічає першими, – у носі й горлі. Коронавірус захоплює механізм клітини-мішені й за його допомогою створює незліченні копії самого себе. Людина, що заразилася, втрачає нюх і смак, може розвинутися лихоманка, сухий кашель, біль у горлі.
  • Потім вірус просувається вниз дихальними шляхами, щоб атакувати легені. В альвеолах легень дуже багато клітин, які “любить” вірус.
  • Тому коли коронавірус пішов у нижні дихальні шляхи, мазок, який взяв лаборант, може не містити вірус – він нижче.

Людина і сама може просто вимити вірусне середовище з верхніх дихальних шляхів, якщо поїсть або поп’є перед процедурою.

Чому жоден тест не покаже 100%-й результат

Ще одна причина, чому 30% хворих мають негативний тест, – якість самих тестів.

У кожного тесту є чутливість і специфічність.

Чутливість показує, скільки точних позитивних результатів може дати тест. А специфічність вказує на те, скільки точних негативних результатів дає тест.

100%-ї надійності тест не дає, оскільки навіть у пробірці можуть відбуватися процеси, які не завжди можна контролювати.


“Золотим стандартом” ПЛР-тестів вважається відхилення не більше ніж 5%. Тобто допускається, що з 100 хворих тест точно визначить наявність коронавірусу в 95. А п’ять можуть отримати негативний результат. Так само і зі специфічністю. З 100 “точно здорових” тест покаже у 95 негативний результат, а в решти результат буде хибно позитивний.


ІФА-тести менш точні й давати відхилення в 30-40%, залежно від виробника.

Негативний результат може бути ще й через те, що зразок неправильно транспортували в лабораторію або довго тримали в холодильнику.

Чому результат тесту ще не привід, щоб ставити діагноз?

Для цього є лікар, який бачить ще інші симптоми. Якщо людина здорова і тест негативний, то це не викликає подиву, а якщо у хворого негативний результат, то слід провести повторне тестування.

Leave a Comment