Важливо Новини

“Можна захворіти повторно”: лікарка дала поради, як після одужання від коронавірусу стежити за здоров’ям

Після коронавірусу можуть залишитися проблеми зі здоров’ям.

Людині після одужання від коронавірусу необхідно носити маску, щоб уникнути повторного інфікування і не “підхопити” іншу інфекцію. Сам процес відновлення після хвороби може бути тривалим, але все залежить від стану, в якому була людина до зараження.

Про це розповіла лікарка-епідеміологиня Алла Волоха в ефірі телеканалу “Україна 24”.

З її слів, оскільки коронавірус – це інфекційне захворювання, то пацієнтам потрібен час для відновлення після недуги. Зокрема, якщо була легка форма, то людина швидко повертається до норми, якщо середня або важка — потрібно більше часу, щоб стабілізувалися всі функції.

“Може бути стомлюваність, можуть не повністю працювати функції легень, серця. Це залежить і від того, в якому стані людина була до захворювання. Тому може бути затяжний період відновлення”, — сказала медик.

Лікарка також радить тим, хто переніс коронавірус, залишатися вдома, якщо є недомагання, та дотримуватися маскового режиму.

“Зрозуміло, що якщо є яскраво виражена стомлюваність, головний біль, ще якісь симптоми, краще не бігти на роботу. Є дані, що можуть бути повторні форми. Складно сказати, як часто це може бути. У будь-якому разі потрібно дотримуватися тих самих заходів, як і тим, хто не хворів. Масковий режим потрібен, адже йде сезон гострих респіраторних інфекцій. Якщо після перенесеної коронавірусної інфекції буде потім швидко розвиватися інша респіраторна інфекція, це дуже несприятлива ситуація”, — пояснила вона.

Leave a Comment