Новини

Мікрозайми видаватимуть по-новому: що зміниться з наступного року

З 1 січня 2021 року почнуть діяти нові правила мікрокредитування.

У Мін’юсті роз’яснили, на які зміни варто очікувати:

– Кредитні договори на строк до одного місяця та договори, розмір позики за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, належатимуть до споживчих кредитів.

– Максимальна сума штрафів і пені за порушення виконання зобов’язань не перевищуватиме розміру подвійної суми, отриманої споживачем за таким договором.

– Закріплюється на законодавчому рівні заборона зміни процентної ставки за кредитом, порядку її обчислення, порядку сплати відсотків у бік погіршення умов для споживача.

– Обов’язковою умовою укладення договору про споживчий кредит є згода споживача на доступ до інформації, що складає його кредитну історію. Дозвіл має бути і на збір, зберігання, використання та поширення інформації через бюро кредитних історій. У разі ненадання такої згоди споживачем кредитодавець повинен відмовити в укладенні договору та здійсненні кредитної операції.

– Кредитодавець буде зобов’язаний безоплатно передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів хоча б до одного бюро кредитних історій. Строк внесення відомостей буде обмежено 2 днями.

Так закон обмежує можливість отримувати безмежну кількість швидких кредитів без наміру їх повертати, тим самим захищаючи фінансові установи від збільшення проблемної заборгованості.

«Не здійснюйте сумнівних кредитних операцій. Перед тим, як узяти кошти в мікрофінансових організаціях, уважно перечитайте всі пункти кредитного договору. Не допускайте прострочення платежів за кредитним договором та користуйтеся послугами лише перевірених компаній з доброю репутацією», – радять у Мін’юсті.

Leave a Comment