Волинь Новини

Село на Волині живе без бюджету, бо депутати майже рік ігнорують сесії. (ВІДЕО)

Мешканці Старозагорівської громади в Локачинському районі вимагають проведення пленарного засідання сесії сільської ради, яка не відбувається з січня. Через те, що бюджет села “заблокований”, у сільському ФАПі не вистачає антисептиків, працівники місцевого дитсадка не отримують зарплату, опалювальний сезон під загрозою зриву.

15 жовтня селяни викликали депутатів на розмову. В обранців громади вимагали нарешті зібратися на сесію, – передає Суспільне.Волинь.

“Скільки просимо прийти проголосувати хоч елементарні питання: графіки роботи закладів через карантин, по надходженню бюджету, по зарплатах, а вони принципово не ходять”, – розповів житель громади Андрій Ляшук.

Село на Волині живе без бюджету, бо депутати майже рік ігнорують сесії I МІСЦЕВІ

Зі слів сільського голови Ростислава Остапчука, у бюджеті сільської ради нині є 500 тисяч гривень. Розподілити їх не можуть, бо депутати не відвідують сесії. Через “заблокований” бюджет потерпає громада.

У сільському ФАПі холодно, опалювальний сезон не можуть почати, бо нікому виділити гроші. Медикам не вистачає засобів дезінфекції, гроші на них теж мала б виділити сільська рада, – розповідає медичка Олена Ляшук: “на місяць зібрати, щоб повністю проводити дезінфекцію, треба 3 тисячі, щоб маски, рукавички й засоби”.

Село на Волині живе без бюджету, бо депутати майже рік ігнорують сесії I МІСЦЕВІ

Працівники Старозагорівського дитсадка четвертий місяць не отримують зарплату через проблеми з фінансуванням, – розповіла завідувачка Лідія Курбай. У закладі 7 працівників і 18 дошкільнят. Грошей на зарплати дитсадок не отримує з липня, а засоби дезінфекції позичають у місцевій школі.

У селі 14 депутатів, щоб зібрати їх на сесію у сільраді оголошували по два засідання на місяць. Щоб приймати рішення мають прийти хоча б 8 з 14 обранців. Кворум зібрати так і не змогли жодного разу цього року. На засідання приходять по 3-4 депутати.

Своє небажання ходити на засідання депутати пояснюють конфліктом із сільським головою. Зі слів одного з обранців-прогульників Валентина Барана, у січні більшість депутатів висловили недовіру голові, він оскаржив рішення в суді, як неправомірне.

Після місцевих виборів 25 жовтня Старозагорівська сільська рада увійде в Локачинську ОТГ, далі відбудеться формування нових органів самоврядування, які будуть розпоряджатися старим бюджетом, – розповів Суспільному консультант з правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський.

Станом на 21 жовтня бюджет громади досі “заблокований”. Після розмови з селянами обранці громади не прийняли рішення про зібрання на засідання сесії.

Leave a Comment