Волинь Новини

У районі на Волині сімейні лікарі змушені приймати пацієнтів в тісних кабінетах без водопостачання

Рожищенські сімейні лікарі працюють у тісних кабінетах без централізованого водопостачання та водовідведення, а пацієнти скаржаться на не зручне розташування кабінетів та облуплені стіни у приміщенні.

Про умови роботи медиків Рожищенського центру первинної медико-санітарної допомоги Район.Рожище розповіла головна лікарка медустанови Леся Басалик.

За словами посадовиці, аби організувати належні умови, медики змушені були купувати спеціальні умивальники, які кожного дня треба вручну заповнювати водою та виливати її після використання. Такі пристосування забрали багато місця у й так малих кабінетах.

Ще одна проблема приміщення – неможливість розмежувати потік хворих і здорових людей. Окрім того, приміщення та кабінети не пристосовані для людей на милицях чи інвалідних візках.

«Також кабінет щеплень дуже не зручно розташовується і немає можливості кудись його перенести. Щоб дістатись до лабораторії, пацієнтам треба пройти подвір’ям. До того ж приміщення, де знаходиться лабораторія та кабінет амбулаторного лікування, потребує ремонту. Там уся стеля затекла, стіни полущилися. Коштів на програму розвитку районна рада не виділяла, за свої кошти ми не змогли зробити ремонт такий, як потрібно, а балансоутримувач навіть не намагався займатися цим питанням», – розповідає Леся Басалик.

Аби якось розв’язати ці проблеми, вирішили залучитися допомогою Світового банку. Однак, щоб отримати фінансування, потрібно було дотримуватись певних умов.

«Умови Світового банку були такі, щоб центр сімейної медицини мав на балансі приміщення. На той момент, як і зараз, ми орендували приміщення у центральній районній лікарні. Усе було на балансі районної лікарні, на балансі сімейної медицини не було нічого. Щоб дотриматись умови Світового банку, районна рада передала нам на баланс приміщення на Мазепи разом із землею. Саме ця умова дозволила залучати кошти на реконструкцію амбулаторії № 2», – пояснює жінка.

Світовий банк, підтримуючи реформу первинної медичної допомоги, давав безвідсоткові позики на будівництво амбулаторій.

«Не районних лікарень, не фельдшерських пунктів, а саме амбулаторій. Лише таку структуру вони підтримували і на неї виділяли кошти. Змінити цільове направлення цих коштів було не можливо. У нашій області було профінансовано 32 об’єкти, включаючи один наш», – додає Леся Басалик.

Приміщення реконструювали за усіма вимогами, враховуючи доступність для маломобільних груп населення.

«Медзаклад обслуговуватиме усіх пацієнтів з Рожищенського району, які уклали декларацію, незалежно від того, в якій громаді, місті чи селі вони живуть. Також нова амбулаторія допоможе розвантажити це приміщення. Лікарі отримають просторіші кабінети, зможуть розділити потоки хворих. З’явиться можливість перенести лабораторію ближче», – каже медичка.

Також вона розповідає, що нині сімейна медицина надає дуже широкий спектр послуг: видає лікарняні листки, оформляє обхідні листи на інвалідність, проводить шкільні медогляди та медогляди у дитсадки, дає заключення по догляду за престарілими чи людьми з інвалідністю, займається дитячою інвалідністю та реабілітацією, вакцинацією населення, спостереженням за новонародженими дітьми протягом року.

«Дуже хочеться, щоб люди зрозуміли, що ця нова амбулаторія потрібна й вона поліпшить якість надання меддопомоги», – резюмує Леся Басалик.

 

Leave a Comment