Новини

Українці з кредитами можуть втратити житло

Мораторій на стягнення застави за валютними кредитами, в тому числі іпотеку, закінчується в квітні 2021 року.

Про це повідомляє пресслужба НБУ на своїй сторінці в Фейсбук, – передає Хвиля.

Але НБУ закликає позичальників домовлятися з банками вже зараз, тому що якщо мораторій не продовжать, то банки зможуть стягувати заставне майно (квартири і будинки), які виступають в якості забезпечення по валютних кредитах.

“Не варто чекати ще півроку, щоб залагодити проблеми з валютною іпотекою. Вже зараз варто повторити спроби провести переговори і знайти прийнятне для обох сторін рішення”, – наголошується в повідомленні.

Регулятор нагадує: дія мораторію не є перешкодою для реструктуризації проблемного кредиту.

Крім того, боржники, які зважаться піти на переговори з банком, і в подальшому будуть сумлінно обслуговувати реструктуризований борг, точно не залишаться без житла, так як банк зазвичай йде на стягнення застави від безвиході, для нього це крайній захід.

У НБУ впевнені, що реструктуризація проблемного боргу – оптимальний вихід для обох сторін.

В умови реструктуризації може входити прощення частини боргу і скасування будь-яких відсотків, що набігли штрафів або пені, залишок кредиту погашатиметься в розмірі реальної ринкової вартості взятого в іпотеку житла.

Іншими словами, потрібно буде сплатити тільки ті квадратні метри житлоплощі, на якій проживає боржник. Можуть бути й інші лояльні для боржника умови.

“Якщо в історії мораторію, нарешті, вдасться поставити крапку, то наслідки будуть сприятливими не тільки для банків. Більш високий рівень захисту власних прав дозволить банкам активніше кредитувати і знизити ставки по іпотечних кредитах. Як тільки банкам вдасться позбутися від обтяжливого спадщини проблемної іпотеки, вони , нарешті, зможуть дати їй другий шанс. Адже житлове кредитування завжди було, і буде залишатися цікавим напрямком “, – відзначають в НБУ.

Leave a Comment