Новини

Як лікувати Covid-19 вдома: радить лікар

Специфічного лікування коронавірусу не існує. Як і всі вірусні респіраторні захворювання коронавірус лікується силами власного імунітету.

Про це у бліц-інтерв’ю ТСН.ua розповів лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.

За його словами, лікувати COVID-19 потрібно спокійно, без паніки. “Треба звернутися до свого сімейного лікаря та отримати від нього поради та рекомендації. Ми не будемо тут обговорювати лікування хвороби та ліки, але хочеться зауважити одну просту річ. COVID-19 – респіраторне вірусне захворювання. Лікується як і інші ГРВІ – силами нашого власного імунітету. Головне – не заважати та не чіпати імунну систему. Тому перші 4-5 днів лікування суто симптоматичне”, – каже лікар.

За його словами, наразі заборонено вживати будь-які противірусні препарати амбулаторно. “Це пов’язано з ризиком отримати неконтролювану імунну реакцію і появу так званого “цитокінового шторму”. І в жодному випадку не можна застосовувати безконтрольно та без показань антибіотики. Жодна профілактика антибіотиками не працює. Це доведено сотнями хворих, які надходять до лікарень і які до цього пропили не один курс антибіотиків, але все одно потрапляють у стаціонар. Виснажені, налякані та збентежені”, – розповідає Євген Дубровський.

Водночас лікар додав, у разі, якщо після перших 4-5 днів симптоматичного лікування стан не покращується, “треба зробити певний курс обстежень та попередити можливі ускладнення”.

Leave a Comment