Новини

Шкарлет пояснив, хто ухвалює рішення щодо канікул у школах та чи стосуються обмеження дитсадків

Міністерство освіти та Мінохорони здоров’я лише рекомендує школам відправити учнів на канікули з 15 до 30 жовтня, а університетам перейти на дистанційну форму навчання з 15 жовтня по 15 листопада, однак остаточне рішення з цього приводу має приймати керівництво кожного окремого навчального закладу.

Про це виконувач обов’язків міністра освіти сказав в ефірі Ранку на Суспільному.

“МОН у межах своєї компетенції видає лише рекомендації. На сьогодні заклади вищої та загальної середньої освіти мають автономію. Канікули МОН рекомендувало встановити з 15 по 30 жовтня. Але два тижні тому був ще один рекомендаційний лист, де ми встановлювали рекомендацію з 19 по 30 жовтня. Враховуючи минулотижневе зростання кількості захворюваності на коронавірус ми разом з Мінохорони здоров’я вирішили винести рекомендацію на засідання ТЕБ та НС  щодо встановлення канікул з 15 по 30 жовтня. Але встановлювати їх будуть засновники і заклади загальної середньої освіти, враховуючи свою ситуацію із розповсюдженням коронавірусу”, – пояснив керівник МОН.

Шкарлет уточнив, що уряд на засіданні 13 жовтня має закріпити рішення комісії щодо рекомендації запровадження канікул з 15 по 30 жовтня у своїй постанові про карантин, але й тоді це рішення школи не обов’язково мають виконувати.

“Ані міністерство, ані уряд не може в порядку наказу встановлювати ці канікули. У нас немає таких повноважень. Повноваження щодо встановлення канікул — це компетенція керівника закладу освіти за рішенням педради та за погодженням засновників, тобто місцевих органів управління освіти”, – уточнив він.

Також в. о. міністра пояснив, чому Міністерство освіти не обмежує роботу дитсадків.

“Дитячі садочки — найменш вразлива щодо коронавірусу категорія закладів освіти, тому що діти дошкільного віку — це найменш вразлива вікова категорія (для COVID-19 – ред). Ми не чіпаємо дитячі садки ніякими постановами. Вони працюють без змін, тому що малі діти потребують соціалізації, а не тільки виховання. Також є ще й економічна складова. Батьки мають ходити на роботу, а не сидіти з дітьми вдома”, – сказав Шкарлет.

Leave a Comment