Новини

3 часті помилки, які допускають автомобілісти при використанні домкрата

Домкрат повинен бути в багажнику кожного автомобіля. Інструмент цей не просто корисний, він життєво необхідний. Замінити колесо в дорозі без нього буде вкрай складно. Огляд і ремонт машини без домкрата є тією ще пригодою. Однак, мало мати даний інструмент завжди під рукою. Потрібно також знати і пам’ятати про правила його використання, щоб не допускати критичних помилок, які можуть закінчитися трагедією.

Помилка перша: нерівна поверхня

Найголовніша і найпопулярніша помилка, якої припускаються автомобілісти при роботі з домкратом. Застосовувати його в умовах, коли автомобіль стоїть на нерівній поверхні, категорично заборонено. Навіть при незначному нахилі є неабияка ймовірність того, що вся вибудувана конструкція в один страшний момент просто «поїде». Машина впаде з домкрата і дай Бог, щоб в цей самий момент за нею, перед нею і вже тим більше під нею – нікого не виявилося.

Сумна практика же говорить про зворотне. У більшості випадків ціна такої помилки – людське здоров’я і навіть життя.

Помилка друга: відсутність гумової підкладки

Багато автомобілістів з якоїсь невідомої причини забувають про те, що працювати з домкратом можна тільки при наявності гумової підкладки. Навіть якщо її не має в наборі з автомобільним інструментом, її слід купити окремо і додати в комплект. Коштує вона зовсім не багато. У найближчому магазині автомобільних запчастин і аксесуарів такі напевно є за 30 гривень.

Потрібна підкладка з кількох причин. По-перше, вона допоможе вберегти лакофарбове покриття і метал кузов від можливих подряпин і вм’ятин. По-друге, вона підвищить рівень безпеки при роботі з даним інструментом за рахунок збільшення площі зчеплення.

Помилка третя: відсутність страховки

Неприємності мають звичай траплятися навіть тоді, коли, здавалося б, все було зроблено правильно і все знаходилося під повним, буквально тотальним контролем. Здавалося б, все йшло так добре і машини ти піднімав далеко не в перший раз за допомогою перевіреного домкрата. Але ось помах чорної чарівної палички і тебе вже з виттям і ревом везе в найближчу реанімацію карета швидкої допомоги зі зламаними ребрами і пробитими легенями. Поки ти лежиш обколотий знеболюючими, тобі не дуже-то і погано, але, якщо ти думаєш, що найстрашніше вже позаду, ти все так само помиляєшся, друже мій.

Адже, як це цинічно не пролунає, в наш непростий час найскладніше і страшне – це не відчайдушна боротьба за життя, а подальше тривале лікування і перебування на тривалому лікарняному. Хто буде оплачувати «банкет», хто буде годувати сім’ю? А тому, варто застрахувати себе-любимого в тому числі і на випадок падіння машини з домкрата, навіть якщо ти майстер-домкратчик в четвертому поколінні. Бог, звичайно, береже, але страховка не менш корисна.

Leave a Comment