Волинь Інтерв’ю Новини

Хто буде старостами сіл Луцької ОТГ, коли Богдан Шиба стане мером

Кандидат на посаду Луцького міського голови Богдан Шиба розповів, кого призначатиме старостами населених пунктів, які приєднані до Луцька.

Про це йдеться у інтерв’ю Шиби з журналістами Олегом Криштофом та Анастасією Качиною.

Богдан Шиба розповів, хто буде старостами сіл, які приєднані до Луцька

За новим законодавством, старост населених пунктів, які приєднані до Луцька, має призначати голова Луцької міської ради. Коли я буду мером Луцька, старостами призначу тих, кого оберуть люди в громадах. Кого вони запропонують, той буде старостою.

Gepostet von Богдан Шиба am Mittwoch, 7. Oktober 2020

Богдан Шиба каже, що розуміє страх тих мешканців громад, які протестують проти приєднання до Луцька і побоювання тих, яких директивно приєднали до міста.

«Тут те саме, що і з Центральним ринком. Необхідні новації, необхідні реконструкції, якісь зміни, але це все має робитися після діалогу і після схвалення взаємного. Я розумію, що то важко – досягти консенсусу, але право і лучан на комфортне проживання на своїй землі, і мешканців приміських сіл, вони теж мають право, вони теж хочуть жити, як люди. Але найголовніше – хочуть, щоб з ними рахувались. Має бути серйозний діалог, скільки б він не тривав. Якщо треба, то й рік, і два, і три, але всі рішення мають ухвалюватися консенсусом», – вважає Шиба.

Богдан Шиба розуміє острах селян, які думають, що отримають лише одного депутата з громади в Луцькій міській раді.

«На що може вплинути один депутат, коли в міській раді буде 42 депутати? Ні на що. Відповідно більшість в міській раді може вирішити, скажімо, всі вільні землі там десь щось забудувати, внести зміни до генплану. Ніхто тепер там в Києві не буде сильно приглядатись і робити якусь експертизу, законно це чи незаконно. Погодять – раз, і забудували все багатоповерхівками. Є такий острах в людей? Є! Його не має бути», – переконаний кандидат на посаду Луцького міського голови.

Богдан Шиба наголошує, що спершу має бути діалог, має бути раціонально використано ті ресурси, які знаходяться на території громад, що приєднуються до міста Луцька.

«І найголовніше – ці люди не мають бути приниженими. Вони там живуть, віками їхні батьки, діди і прадіди жили. А тут раптом – новина: їх приєднали до міста Луцька, і завтра міська влада повісить оголошення, що вже вони не розпоряджаються своєю землею. Не має бути такого остраху. Має бути дуже серйозний діалог, і ті люди, які в міській владі будуть працювати, мають не соромитись, не боятися спілкуватись з людьми. Хоч вони виходять в абсолютній меншості. Але катастрофічним буде, коли права тої меншості будуть порушені. Це будуть наслідки на багато десятиліть», – каже Шиба.

За словами Богдана Шиби, коли він стане міським головою, поля навколо Луцька в жодному разі не будуть забудовувати багатоповерхівками.

«Всі території, які приєднаються до міста Луцька, мають бути територіями малоповерхової забудови, як у всіх цивілізованих країнах. Багатоповерхова забудова потребує інженерних комунікацій. Обслуговування багатоповерхової забудови десь в полі дуже затратне. Це недопустимо з жодних міркувань», – пояснює.

Кандидат на посаду Луцького міського голови каже, що генеральний план міста Луцька розроблений так, щоб забезпечити всіх мешканців комфортним житлом.

«Не просто забудовуючи парки і сквери і ріллю. Там, де знаходяться будинки застарілих проєктів і забудова 60-70-х років, яка вже застаріла, має відбуватися реконструкція, як у всьому світі. У центрі міста, в центральних частинах, в мікрорайонах міста має стара забудова змінюватись на сучасну забудову, а не забудовувати поля», – додає Богдан Шиба.

За новим законодавством, старостами населених пунктів, які приєднані до Луцька, має призначати голова Луцької міської ради. Шиба каже, що призначить тих, кого оберуть люди в громадах.

«Це вирішать люди в тих громадах. І кого вони запропонують, той буде старостою», – пояснив Богдан Шиба.

Leave a Comment