Новини

Перша хвиля COVID-19 в Україні може завершитися лише навесні 2021 року, – імунолог

Перша хвиля коронавірусу в Україні може завершитися лише навесні 2021 року, проте навряд чи варто очікувати рівня смертності, як у Європі.

Таку думку висловив імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський, пише Обозреватель. За його словами, м’яке протікання епідемії в Україні пов’язане з дотриманням протиепідеміологічних заходів, а також із тим, що 5-10% людей, які перехворіли, вже «відіграють роль імунного прошарка в суспільстві».

«Щоб мінімізувати втрати, владі треба адаптувати карантин у сторону захисту груп ризику. Потрібні більш серйозні точкові заходи для захисту людей, яким загрожує більш важкий перебіг хвороби і летальний результат. Тоді перебіг першої хвилі і далі буде більш м’яким. Завершитися вона повинна у квітні-травні наступного року із закінченням холодного сезону», – заявив Волянський.

«Як не дивно, маска під носом теж механізм стримування. Вона теж працює, тому що основне розпорошення вірусу йде, коли ми голосно розмовляємо, кричимо, співаємо. І прикриваючи хоча б рот маскою, люди зменшують кількість аерозолю, який видихається. Носове дихання – не найбільш вагоме джерело поширення вірусу», – додав він.

Leave a Comment