Волинь Новини

Богдан Шиба розповів, нащо нинішній владі Луцька новий генплан міста*

Кандидат на посаду Луцького міського голови Богдан Шиба, який розробив та домігся затвердження генерального плану території Луцька, вважає, що нинішня влада має намір забудувати територію міста без дотримання будівельних та архітектурних норм.

Про це він розказав у інтерв’ю журналістам Олегу Криштофу та Анастасії Качині.

Богдан Шиба про забудову і генеральний план Луцька

Сьогодні у багатьох зонах міста Луцька, де непередбачена житлова забудова, ростуть комплекси без врахування щільності забудови. Наприклад, на земельній ділянці розміром пів гектара розташовується будинок-висотка, фактично площа забудови ледь не така, як площа земельної ділянки. Де там будуть дитячі майданчики, лавочки для пенсіонерів, де там розміститься сотня автомобілів, коли там не запроєктовано ні підземного гаража, ні колективних гаражів? Підписуйтесь на сторінку @Богдан Шиба

Gepostet von Богдан Шиба am Sonntag, 4. Oktober 2020

За словами Богдана Шиби, у 2009 році, після трьох років розрухи, в єдиному обласному центрі України – Луцьку – розробили і затвердили сучасний генеральний план, який відповідав новому українському законодавству і вимогам європейського законодавства. За нині чинним законодавством, генеральний план не має терміну давності, його можна лише коригувати кожні п’ять років.

«Поки цей генплан буквально виконувався – не було таких серйозних містобудівних помилок, які почали траплятися пізніше, коли було декілька способів внести зміни до генплану і зіпсувати його. У тому числі і та, яка здійснюється зараз, хоча під дуже благими намірами. Але це бажання забудувати все, що тільки можна і не можна», – каже кандидат на посаду Луцького міського голови.

Нинішня влада Луцька заявляє про те, що вона буде затверджувати новий генеральний план. Богдан Шиба, який за фахом архітектор, каже, що це смішно і безглуздо, адже не можна затвердити генеральний план, треба обов’язково вносити корективи в чинний, бо план сучасний.

«Але оскільки державний інститут «Діпромісто», який розробляв усі генеральні плани і здійснював контроль, вже фактично напіврозвалений, то, на жаль, з огляду на свій жебрацький стан, зміни погоджують. Вони (фахівці «Діпроміста» – ред.) відповідальні за містобудівну якість генерального плану і мають не погоджувати неякісні або непрофесійні втручання в нього. Але, звісно, вони зараз погоджують майже все», – розповідає Шиба.

Він каже, що у випадку, якщо будуть погоджені і затверджені зміни до генерального плану міста Луцька, то його треба дуже серйозно переробляти і коригувати.

«Бо сьогодні вже й так у багатьох зонах міста Луцька, де непередбачена житлова забудова, ростуть комплекси без врахування щільності забудови. Наприклад, на земельній ділянці розміром пів гектара розташовується будинок-висотка, фактично площа забудови ледь не така, як площа земельної ділянки. Де там будуть дитячі майданчики, лавочки для пенсіонерів, де там розміститься сотня автомобілів, коли там не запроєктовано ні підземного гаража, ні колективних гаражів? Куди то все дінеться – я не знаю», – каже Богдан Шиба.

За його словами, це суперечить державним будівельним нормам, але це узгоджено, затверджено, збудовано, а потім треба буде якось з тим жити.

«Архітектура відрізняється від інших професій тим, що об архітектурну помилку люди зачіпаються впродовж 100 років – 4 покоління. І це доведеться якось виправляти», – каже Богдан Шиба.

Кандидат на посаду Луцького міського голови згадує, що навесні 2017 року були внесенні пропозиції до генерального плану – була передбачена забудова в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки біля церкви, що в ангарі.

«Я подивився й жахнувся. Звернувся до Спілки архітекторів, вони провели своє засідання і, м’яко кажучи, «зарубали» ці всі пропозиції. Таким чином не дали допустити такої хаотичної забудови там, де це заборонено: в зелених зонах, у зонах, де не передбачена забудова. Ну але зараз цей процес так протікає, що можуть бути допущенні серйозні помилки, які доведеться виправляти», – каже Богдан Шиба.

 

Leave a Comment