Новини

“Третину людей, які померли в Україні від коронавірусу, можна було врятувати”: академік назвав ліки

Щонайменше третину людей, які померли від ускладнень коронавірусу в Україні, можна було врятувати. Цьому могло б сприяти лікування важких хворих на COVID-19 антитілами.

Про це заявив директор Інституту біохімії імені Палладіна НАН України академік Сергій Комісаренко, книга якого “Світова коронавiрусна криза” побачила світ минулого тижня, пишуть “Факти“.

За його словами, наразі для пацієнтів, які перебувають у важкому стані, призначають дексаметазон.

 “Це гормональний препарат. Після ретельної медичної перевірки, проведеної у Великій Британії, встановлено, що він є ефективним проти надпотужної реакції імунної системи на проникнення в організм коронавірусу. Занадто сильна імунна відповідь називається цитокіновим штормом. Здавалося б, такий шторм повинен швидко і ефективно подолати хворобу. Але насправді він може призвести до смерті людини”, — каже він.

Сергій Комісаренко підкреслив, що існують ще одні, причому специфічні (спрямовані на лікування саме COVID-19) ліки — це антитіла.

 “Їх можна отримати штучним шляхом, але простіше взяти з крові людей, які перехворіли на коронавірус. На жаль, в нашій країні цей спосіб лікування не застосовується. Я переконаний, що як мінімум третину людей, які померли в Україні від коронавірусу, можна було врятувати, якби їм вводили плазму крові з антитілами (вона називається реконвалесцентна плазма)”, — додав він.

За словами академіка, він навіть “звертався до президента України Володимира Зеленського з листом, в якому аргументовано доводив необхідність застосування антитіл”.

 “На сьогоднішній день в нашій країні понад 100 тисяч осіб одужали від коронавірусу. Хтось із них не захоче або не зможе здати кров за станом здоров’я, у когось виявиться мало антитіл. Припустимо, здадуть шість-вісім тисяч людей. Цього цілком достатньо, адже з 400 грамів плазми крові (стільки зазвичай беруть у одного донора) виходить три дози для лікування коронавірусу. Їх потрібно вводити не всім хворим на COVID-19, а тільки тим, у кого недуга протікає важко, з ускладненнями. Тому ми мали б набагато більше доз, ніж пацієнтів, які їх потребують”, — зазначає вчений.

Leave a Comment