Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

Юрій Валецький: «Лучанам варто вчитися жити здорово із дитсадочка»

Безплатне лікування – це не міф, якщо майбутнє медицини за молоддю

Волинь сколихнула сенсаційна звістка: луцьким лікарям торік удалося без жодних ускладнень для пацієнта витягти з ока хворого… аж 12-сантиметрового глиста. «Пацієнт звернувся зі скаргою, що протягом кількох тижнів відчуває, як щось повзає в ділянці ока та повіки. При детальному огляді було виявлено рухомого гельмінта (глиста) субкон’юнктивально», констатує прес-служба Волинського облуправління охорони здоров’я.

Одним із тих, хто вдало оперував пацієнта, є лікар-офтальмолог відділення мікрохірургії ока Волинської обласної клінічної лікарні Юрій Валецький. Молодий, але вже знаний у Луцьку фахівець із лікарської династії, де батько й матір, старший брат, обидва діда та бабці, навіть дружина Уляна – всі медики.

– Зростав у професійно-сімейній атмосфері, де з пелюшок звик до постійних розмов про ескулапів, – згадуючи, посміхається Юрій. – Отож над вибором професії довго не мудрував – після школи вступив до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Лікар виховувався в традиціях захисту державної медицини. Однак, здобувши фах, на практиці переконався, що держава все далі віддаляється від безплатної медицини. Натомість через реформування всіляко сприяє розвитку приватної сфери охорони здоров’я і здорожчанню лікування, часто-густо на шкоду пацієнтам.

– Як молодий спеціаліст, я жодним чином не заперечую нагальність медичної реформи, перехід до платних послуг. Зміни однозначно потрібні, – переконує Юрій. – Але, даруйте, що робити волинянам із мізерними пенсіями або малими зарплатами? Отож не варто відмітати все колишнє, летіти галопом до світових розцінок, коли останні 20 років мало що робилося. Нинішні політики хочуть за півроку надолужити десятиліття. Ні, так не буває, принаймні про це свідчить європейський досвід.

На думку лікаря, подекуди недолуга політика в царині охорони здоров’я призвела до надмірної комерціалізації медицини, до погіршення умов праці лікарів та утримання пацієнтів у державних і комунальних лікарнях. Із цим потрібно негайно щось робити.

– Безплатна медицина – це не міф, якщо майбутнє за молоддю. Бо юні ліпше пристосовуються до змін у нинішні часи інноваційних технологій, – упевнений 27-річний лікар. – Багато друзів часто бувають, навіть живуть і працюють за кордоном. Я підтримую стосунки з ними, а тому одержую найпередовіші закордонні ноу-хау, як то кажуть, із перших уст. Є можливість переймати світовий досвід через стажування в Європі. Наприклад, був у провідних клініках Німеччини та Польщі.

Порівнюючи рівень закордонної та вітчизняної медицини, Юрій визнає: там обладнання сучасніше. Стосовно ж персоналу, то наші лікарі практично не поступаються іноземним за професіоналізмом. А тому, на думку офтальмолога Юрія Валецького, розвиток місцевої медичної сфери залежить передусім від влади, яка зобов’язана вкладати кошти в нову апаратуру, поліпшення умов праці лікарів та утримання пацієнтів, тобто загалом в охорону здоров’я. Саме заради цього молодий лікар висувається в депутати до Луцької міськради.

– Потрібні зміни, щоб місцева медицина була доступна для лучан. Насамперед в інформуванні населення: лучани мусять мати безперешкодний доступ до будь-яких відомостей про послуги, персонал, лікувальної та інформаційної баз лікарень, робочі графіки, – зауважує Юрій.

Надважливою є профілактика захворювань, чим частенько нехтують волиняни.

– На моє переконання, лучани мусять вчитися жити здорово із дитсадочка, – каже лікар. – Потрібно з молодості корегувати свій спосіб життя, бо від нього на 50 відсотків залежить здоров’я. Ініціатива повинна виходити від пацієнтів, а лікарі мусять допомагати їм пильнувати здоров’я.

Відтак актуальним наразі є запровадження обов’язкових щорічних профілактичних медоглядів.

– Нехай кожен здасть загальний аналіз крові, аналіз крові на цукор, перевірить рівень ризику розвитку серцево-судинної патології, періодично міряє тиск, відвідувати офтальмолога для перевірки зору і таке інше, – радить лікар. – Мусимо розуміти: ніхто не подбає про нас, як самі за себе.

На думку фахівця, виховувати культуру охорони свого здоров’я бажано з дитсадків і продовжувати у ВУЗах.

– Щоб жити здоровим способом, необхідна інфраструктура – починаючи з велосипедних доріжок і закінчуючи безплатними тренажерам просто неба. Відповідальними за розвиток такої структури, як на мене, є депутати міськради, які розподіляють казну, – констатує лікар.

Переконаний, що влада таки відповідальна за здоров’я городян. Бо від неї залежить розвиток масового дворового спорту, створення мотиваційних об’єктів для відпочинку та само зайнятості юних городян, будівництво майданчиків для безпечних нешкідливих для здоров’я і безпеки ближніх розваг. Щоби молодь не курила й декалітрами не заливала в себе пиво з тоніками.

– Як і кожен лучанин, мене турбує екологічна ситуація в місті, яка безпосередньо впливає на здоров’я, – зауважує Юрій Валецький. – Якщо стану депутатом міськради, буду ініціювати капітальне розчищення міського русла ріки Стир, облаштування набережної – щоб там городяни могли займатися спортом і відпочивати з сімейством на водоймі.

Значимим у збереженні екосистеми міста є його озеленення, вважає лікар. Він обома руками за збереження локальних зелених зон, як то дворових скверів та імпровізованих парків уздовж міської річки Сапалаївки. Саме вони є ласим шматком для забудовників, які без вагань готові нищити їх.

– Щодо моїх політичних уподобань, то балотуюся від партії «Сила і честь», – каже Юрій. – Її політики, насамперед кажу про місцевий рівень, відповідають найвищим критеріям людської та християнської моралі. Тобто поняття честі, що присутнє в назві політичної сили, не є порожнім звуком – члени партії йдуть на вибори із незаплямованою честю і силою змінити Луцьк на краще.

Фото з сімейного архіву: молодий фахівець із лікарської династії Валецьких

Leave a Comment