Новини

“Картина” змінилася: назвали нові симптоми COVID-19

Клінічна картина і симптоми коронавірусу у пацієнтів за півроку пандемії змінилася. Хворі, які надходили в березні, відрізняються від хворих, що надходять у вересні – додалися інші симптоми.

Інформує Волинь 24 посилаючись на changeua.com.

Про це в інтерв’ю розповіла завідуюча приймальним відділенням Харківської обласної інфекційної лікарні Світлана Молокова.

Лікарка каже, що говорити про те, чи змінився сам вірус і став агресивнішим, рано, оскільки це наукова робота. Але вона зазначила, що медики можуть спостерігати, як змінюється клінічна картина у пацієнтів.

«Ті хворі, які надходили до нас у березні, відрізняються від тих, що були в травні, і так далі. Зараз додалися нові симптоми. У свій час хворі скаржилися тільки на слабкість, субфебрильну температуру (до 37-38 градусів), а потім виявляли вже двосторонню пневмонію. Потім картина змінилася. Хворі скаржилися на сильний біль у горлі, високу температуру до 39.

У серпні, ближче до вересня, з’явилися хворі, які скаржилися на нежить, загальні ознаки респіраторних інфекцій: першіння в горлі, нежить, іноді з температурою, іноді без. Два-три дні – сухий кашель, потім продуктивний кашель і задуха», – розповідає Світлана Молокова.

Лікарка каже, що змінився й спектр антибактеріальних препаратів, по-іншому медики ставляться до гормонотерапії, з досвідом змінилися і схеми лікування, і його якість.

Leave a Comment