Новини

Суперечка через ЛГБТ-зони. Польща проти ЄС

Європарламент своєю резолюцією висловив стурбованість через ситуацію з правами ЛГБТ, незалежністю суддів у Польщі та фундаментальними правами загалом.

У сусідній Польщі великий скандал через права ЛГБТ-спільноти. Десятки невеликих міст Польщі оголосили себе зоною, “вільною від ідеології ЛГБТ”. Ворожість політиків відносно питання про права геїв досягла найвищої точки напруження.
Європа категорично проти таких виступів. Чому наші сусіди так сильно перейнялися питаннями ЛГБТ?

Винахід поляків

У Польщі гомосексуальність перестала вважатися кримінальним злочином ще в 1932 році, на десятиліття раніше, ніж це сталося в більшості європейських країн.
Але за останній час близько 100 міст і регіонів по всій Польщі – майже третина країни – прийняли резолюції, що оголошують їх вільними від ЛГБТ. Ці резолюції, скоріше, є символічними і не мають законної сили.
Багато в Польщі вважають, що боротьба за права геїв – це концепція, імпортована зі США та Західної Європи і представляє загрозу традиційним гетеросексуальним польським сім’ям.
Ультраправих поглядів дотримуються високопоставлені політики і представники дуже впливової католицької церкви Польщі. В одній з передвиборчих промов у рамках кампанії переобрання на пост президента Анджей Дуда назвав просування прав ЛГБТ-спільноти ідеологією “більш руйнівною, ніж комунізм”. Архієпископ Кракова нещодавно застеріг від розповсюджується “нео-марксистської райдужної чуми”.
Getty Images

Скандал на радіо

Польський радіожурналіст, оглядач RMF FM Роберт Мазурек перервав інтерв’ю з лідером партії Лівиця Кшиштофом Гавковським через те, що останній почав порівнювати гоніння в Польщі на гомосексуалістів з німецько-фашистськими репресіями євреїв під час Другої світової війни.
Мазурек обурився таким порівнянням, заявивши, що порівнювати переслідуваних євреїв з “положенням негетеронормативних людей” – “просто жахливо й огидно”.
“Як ви можете говорити такі речі? Ви думаєте, що геїв викидають з квартир, спалюють книги, геїв поміщають у концтабори, створюють гетто? Все це було до початку Другої світової війни”, – підкреслив Мазурек.
В кінці журналіст заявив, що не буде проводити інтерв’ю таким чином.

Санкції ЄС

Проте не в захваті від польської риторики в Європейському Союзі.
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що в ЄС немає місця “зон, вільних від ЛГБТ”. За свою позицію Польща може позбутися фінансової допомоги від Євросоюзу.
“Хочу внести ясність: зони, вільні від ЛГБТ, – це зони, вільні від гуманістичних цінностей. Їм немає місця в нашому Європейському Союзі”, – заявив фон дер Ляєн в Європейському парламенті в Брюсселі.
Європарламент своєю резолюцією висловив стурбованість через ситуацію з правами ЛГБТ, незалежністю суддів у Польщі та фундаментальними правами в цілому.
“Неповага до незалежності судової системи і прав ЛГБТ дають достатньо доказів порушення цінностей ЄС”, – зазначається в тексті резолюції.
Причому, санкції вже пішли. Шість міст Польщі вже були позбавлені фінансування в рамках програм європейських міст-побратимів через те, що назвали себе зоною, “вільною від ідеології ЛГБТ”.
З іншого боку, в 2019 році в різних містах Польщі, наприклад, пройшла рекордна кількість гей-прайдів – 24. У п’яти випадках влада намагалася їх заборонити, але ці спроби були успішно оскаржені в судах. В одному випадку, в місті Білосток на сході країни, на марш напали праворадикали, але у всіх інших акціях обійшлося без бійок: марші ретельно охороняла поліція.

Leave a Comment