Новини

Убивав себе в прямому ефірі у Facebook. ФОТО

Три тижні тому Джош Стін у прямому ефірі спостерігав, як його близький друг Ронні Макнатт здійснює самогубство.

Про це інформує BBC.

Зараз він намагається отримати відповіді від компанії та інших платформ у соціальних мережах, де доступні відео про самогубства.

“Протягом останніх двох із половиною тижнів зображення Ронні було одним з найбільш упізнаваних в інтернеті, і все ж ці компанії стверджують, що мають програмне забезпечення для його виявлення і видалення, тому щось тут явно не так”, – говорить чоловік.

Ветеран закінчив життя самогубством онлайн у Facebook. ФОТО

Пан Макнатт був 33-річним ветераном, який служив в Іраку, після чого страждав на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) та мав інші проблеми з психічним здоров’ям.

Він повідомив Facebook про відео під час прямої трансляції, о 22:00 за місцевим часом – через дві години після початку відео та за пів години до того, як Ронні вбив себе.

Нещодавно він розійшовся зі своєю дівчиною і у ніч своєї смерті випивав. Він говорив про самогубство та сперечався з людьми, які намагалися його втішити. У якийсь момент біля його квартири з’явилася поліція.

Понад 200 людей спостерігали за трансляцією, коли він наклав на себе руки, зокрема пан Стін та кілька інших його друзів.

Відео, що демонструють його смерть, стали вірусними на наступний день після самогубства.

Ветеран закінчив життя самогубством онлайн у Facebook. ФОТО

Спільне фото близьких друзів

“Відео було загальнодоступним, його акаунт був відкритим. Той, хто зробив перший кліп і завантажив його, створив передісторію про Ронні“, – каже пан Стін.

“Ніщо з того не було правдою. Але це допомогло його поширенню”, – додав він.

На сторінці пана Макнатта у Facebook з’являлося усе більше коментарів. Багато з них були неприємними, і пан Стін повідомив про них соцмережі, вважаючи їх цькуванням.

Але у Facebook йому відповіли, що нічого не можуть вдіяти, оскільки він не є власником акаунта.

Тим часом на честь Ронні створили декілька сторінок зі збору коштів. Але його родина не має до них стосунку, і пан Стін каже, що незрозуміло, чи робить соцмережа щось із цього приводу.

“Це настільки вийшло з-під контролю. Ми спостерігали, як воно розходиться по всьому світу. Коли людина в Австралії каже, що їх дев’ятирічна дитина бачила це на TikTok, це приголомшує”, – каже він.

Він усвідомлює, що багато хто може стверджувати, що пан Макнатт не мав знімати і транслювати свою смерть, і що його можуть звинувачувати у психологічній шкоді, завданій тим, хто побачить це відео.

“Я не думаю, що він починав трансляцію з такими намірами”, – каже він.

“Якщо простежити його цифровий слід, можна знайти прекрасні історії про його життя на різних платформах. Він мав звичку робити онлайн-трансляції та розмовляти”.

Кампанія ботів

Незалежно від передісторії, пан Стін обурений тим, що відео досі доступне онлайн.

Він вважає, що кліпи поширюють боти.

У Facebook раніше обговорювали використання автоматизованого програмного забезпечення для обміну дезінформацією та розповсюдження деяких публікацій вірусним чином для політичних цілей.

“Я бачив це в режимі реального часу. Ми повідомляли про акаунт, а потім він створював інший акаунт. Ми бачили, як ті самі акаунти публікують одні й ті самі повідомлення знову, і знову, і знову”, – каже він.

Клер Вордл, експертка з питань дезінформації з компанії First Draft News, пропонує два можливих пояснення.

“Жорстокий контент, який засмучує та лякає людей, можуть використовувати ті, хто намагається дестабілізувати населення та вибити людей з колії. Або це може бути перевірка, наскільки ефективно платформи видаляють такого типу контент”.

“Вони робили це, щоб знати, як саме атакувати платформу в майбутньому”, – каже вона.

Facebook відмовився відповісти на запитання про використання ботів у цій справі.

У своїй заяві компанія заявила: “Ми видалили оригінальне відео з Facebook минулого місяця, у день його трансляції, і відтоді використовуємо автоматизовану технологію для видалення копій та завантажень.

“Ми розглядаємо, як ми могли швидше видалити прямий ефір. У цей важкий час подумки ми разом із родиною та друзями Ронні”.

“Здатність співчувати”

Протягом останніх тижнів пан Стін дізнався ще дещо про роботу інтернету.

“YouTube не підозрював, що якщо неправильно написати ім’я Ронні, то алгоритм його не помітить. Ми знайшли тисячі відео, де люди саме так і робили”, – каже він.

Leave a Comment