Новини

«Заднім числом» нараховують борги за газ

В Україні споживачам, які намагаються змінити постачальника газу, заднім числом нараховують борги і навіть загрожують відрізати трубу.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про це в скаргах в Національну комісію в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) пишуть українці.

«У нас з’явилася перша заявка на перевірку – Кіевоблгаззбути. Споживач дуже добре оформив скаргу: йому дійсно з 2015 року нарахували коефіцієнти, які в попередніх рахунках не було», – розповіла в ефірі одного з телеканалів член НКРЕКП Ольга Бабій.

Фахівці підтверджують: низка облгазів і афілійованих газзбутів свідомо тисне на споживачів, які вирішили змінити постачальника газу. Людям загрожують виставити великі борги і навіть відрізати трубу, якщо ті посміють перейти до іншої газопостачальної компанії. Такі дії відверто порушують права споживачів і є незаконними, впевнена координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

«Люди скаржаться, що отримали тисячі гривень боргу за так звані «температурні коефіцієнти» після того, як змінили постачальника газу. При цьому заборгованість їм нарахували «заднім числом» – ще з 2015 року. І раніше клієнтів про такі борги не повідомляли. У попередніх рахунках ніякої заборгованості у людей не було», – зазначає Тетяна Бойко.

Як повідомляв «OBOZREVATEL», у «Нафтогазі» заявили, що судитимуться із постачальниками через борги за газ, що постачався населенню на умовах ПСО (за цінами нижчими, ніж для підприємств). Вони досягли 24 млрд грн.

Кабінет міністрів у середині серпня дозволив вимикати газ. Якщо раніше компанії були зобов’язані поставляти газ усім побутовим споживачам і релігійним організаціям на своїй ліцензійній території, то зараз цю умову вилучили.

Компанія «Нафтогаз» підвищила вартість газу для населення за тарифом «Річний» з 4,73 до 5,24 гривень за кубометр. А вереснева ціна на газ за тарифом «Місячний» виросла на 45% – з 3,24 грн/куб у серпні до 4,7 грн/куб.

Leave a Comment