Новини

Чоловік знайшов у лісі незвичайний їстівний вид грибів. ФОТО.

Як стало відомо, рідкісного гриба спарассіса кучерявого знайшов фотограф Олександр Богданець у лісі поблизу Рокитного, що на Рівненщині.

Фото знахідки він опублікував у спільноті Світ крізь об’єктив та повідомив, що гриб занесений до Червоної книги України.

«Його ще називають грибною капустою. На кольорову капусту він і справді трохи схожий, але по суті це гриб-паразит. Він занесений до Червоної книги не через те, що на нього було дуже багато мисливців, просто він є рідкісним видом», – написав Олесандр Бондарець.

Цей гриб найчастіше росте на корінні дерев хвойних порід: ялина, сосна, ялиця, кедр, модрина. Він викликає червону гниль коренів і стовбурів. В уражених дерев з’являються тріщини заповнені пухкою білою грибницею.

Деревам гриб шкодить, а от людям здатний допомогти. Оскільки це природний антибіотик. Він може зашкоджувати розвитку стафілококу, та антимікробні біоактивні компоненти. Ним лікують меланому та саркому. Грибну капусту часто використовують як активний компонент в препаратах для лікування діабету та вірусного гепатиту.

Гриб можна їсти, але оскільки він занесений до Червоної книги України, його збір і заготівля заборонені.

До слова, гриб має горіховий аромат і смак.

Leave a Comment